Det sker ofte jeg møder klienter, der ikke er så glade for den, de ser i spejlet hver dag. Dem selv. Den person de ser i spejlet, er fyldt med så mange fejl, mangler, skyld, skam og fiaskoer. Mener de. Stemmen i deres hoved snakker og snakker – meget negativt. Du kan heller ikke noget. Der er ingen, som kan lide dig. Du er ikke værd at brug tid på og så videre, og så videre. Forestil dig at høre denne negative stemme konstant.
Sagt med andre ord, oplever personen et meget lavt selvværd. Der er, eller kan være, mange forskellige årsager til et lavt selvværd. En af årsagerne er, at vi ikke har fået troen på os selv med fra vores forældre. Ikke fordi det giver nogen som helst mening at pege fingre ad dem nu. Det hører til i fortiden – noget jeg før har skrevet om her:
https://coachsara.dk/fortiden-er-svaer-at-aendre-nutiden-kan-du-aendre/
en anden årsag kan være, at de forventninger vi har til os selv, ikke helt står mål med virkeligheden. En virkelighed, der er forvrænget og falsk. Som mennesker er vi sociale væsner og hermed flokdyr. Det er helt naturligt, at vi sammenligner os med andre. Nogle gange sker det, for nogle af os, at denne sammenligning bliver brugt til et ”Sådan vil jeg også være!” Det er især sådan, hvis vi synes, vi indeholder mange fejl og mangler.
Der kan også være andre muligheder som f.eks. fattigdom, diskrimination der bl.a. indeholder følelsen af at blive udstødt, som f.eks. minoriteter og tab.
Alle mennesker har brug for anerkendelse
Som mennesker lever vi i en social kontekst, hvor vores selvværd er tæt knyttet til de relationer og interaktioner, vi har med andre mennesker. I hvert fald når vi er helt små og børn.
Positiv opmærksomhed, tilhørsforhold, bekræftelse, tryghed og kærlighed er centrale elementer, der bidrager til vores psykiske velvære og trivsel. Såfremt vi oplever de mangler, enten i kortere eller længere perioder, påvirkes vores selvværd negativt.
Vi kan sammenligne det med at ”kappe af selvværdet”, hvor hver manglende anerkendelse eller mangel på positiv interaktion, reducerer vores selvværd lidt efter lidt. Det er en gradvis proces, som kan føre til følelsen af utilstrækkelighed eller manglen på værdi.
For at vi kan imødekomme dette er det vigtigt at genkende og adressere manglerne, arbejde på at styrke vore relationer og, hvor det er muligt, at søge professionel hjælp til at genopbygge et sundt og stærkt selvværd. Det er en konstant proces at vedligeholde og styrke vores selvværd set i lyset af de udfordringer, som livet nu engang altid sender vores vej.
Hvis du vil læse mere om selvværd så tryk her:
https://coachsara.dk/saadan-kan-du-opnaa-et-forbedret-selvvaerd/
Her er 5 forslag til at øge dit selvværd.
1. Accepter fejl
Ingen og intet er perfekt og SKAL ikke være perfekt. Såfremt du er pilot eller hjertelæge, må du naturligvis ikke lave fejl, men de øver sig og træner meget, således de ikke laver fejl eller at fejlrisikoen er så lav, at den næsten ikke er eksisterende.
Det jeg snakker om ift. ikke at være perfekt, så der det mere de daglige udfordringer og livet i almindelighed.
Vi begår alle fejl – hele tiden – og mange af dem.
Det er tankevækkende, at når vi begår fejl, så forsøger vi at gøre det bedre igen, så vil den proces gøre, at vi lærer os selv bedre at kende og bliver dygtigere. Derfor er det faktisk en lille gave til os – at begå fejl.
2. Se tingene og livet i et større perspektiv
Det er så nemt for mig at skrive og sige – jeg ved det. Det er lidt ligesom at fortælle, at du ser en farve som er rød, men som i virkeligheden er gul. Rationelt kan du godt se, at farven er gul, men du har i lang tid fortalt dig selv, at den er rød, så tanken ”kører” som en automatisk tanke, hver eneste gang du ser denne gule farve eller du hører om denne gule farve. Så er der en tanke eller stemme, som fortæller dig, at det ikke passer. Farven er rød og dermed basta.
Vi øver os i at stille spørgsmål ved det vi ser, mærker og hører. Hele tiden reflekterer og taler vi med andre om det – ”sandheden” – så begynder vi også lige så stille at kunne se livet i et bedre perspektiv.
Prøv nu at skifte RØD ud med selvhad ud med – ”det kan jeg ikke”, ”det tør jeg ikke”, ”det fortjener jeg ikke” osv. osv. – så giver det garanteret mere mening eller hvad?
Nu skal du så bare finde noget mere konstruktivt at fylde ind i stedet for – som skrevet nemt – NEJ men med hjælp kan det læres og det styrker dit selvværd.
3. Kig på dine styrker, på dine talenter og på dine værdier.
Det der med at stille kritiske spørgsmål ved dine begrænsninger eller ved det, som du bilder dig selv ind, der er dine begrænsninger. Såfremt du flytter opmærksomhed og fokus fra hvad du ikke kan og ikke tør til det, som du virkelig kan og tør, samt det, der giver dig glæde.
Tag små skridt – bitte små skridt – Rom blev ikke bygget på en dag.
Lidt ad gangen.
Gør det, der er det letteste for dig.
Og så fortsætter du.
Læs om opbygningen af selvværdet hos børn her:
https://coachsara.dk/hjaelp-dit-barn-til-et-hoejt-selvvaerd/
4. Gør et eller andet for andre
Det lyder bare så floskelagtigt og meget klichéagtigt, at ”du skal gøre noget godt for dig selv, før du kan gøre noget godt for andre” og ”du skal kunne elske dig selv, før du kan elske andre”.
Er du et sundt og rask menneske, så har du masser af kærlighed, og jo mere du giver til andre, des mere får du selv igen – i reglen.
Der er selvfølgelig et lille men her, for giver du til andre, der ikke er taknemmelige, der ikke udviser glæde overfor dig, der tager dig for givet og det du gør, og gør du det for selv at få anerkendelse, så kan du give nok så meget – dit selvværd øges ikke.
Anvender du din energi især inden for velgørende arbejde, er der ofte ekstra point at hente. Naturligvis skal du også sætte tid og energi af til egenomsorg. Det ene udelukker faktisk ikke det andet. Her gælder det, som i alt andet, om at DU finder balancen.
Noget jeg har skrevet om her:
https://coachsara.dk/kunsten-af-blive-forelsket-i-dig-selv-igen/
5. Søg hjælp
Der er temmelig mange mennesker, som har en følelse af, at de er krøbet ned i et stort sort hul og skal jeg blive lidt i denne analogi, så kan det være mere end almindelig svært at krybe op ad hullet igen ved egen hjælp. Derfor søger mange professionel støtte og hjælp. Blandt andet gennem coaching og os en psykolog.
Her er en person, der ikke er følelsesmæssigt involveret og som kan hjælpe dig med at se tingene i et helt andet perspektiv, sætte gang i refleksionerne og din udvikling mod lyset for enden af tunnelen.
Det værste du kan gøre, er at gå for dig selv. Det får du det ikke bedre af. Jeg har skrevet det mange gange, men det kan ikke gentages ofte nok – vi er sociale væsner og har det bedst sammen andre, hvor vi kan dele det, der er svært. Vi opnår en følelse af velvære og får et tilhørsforhold til andre, som bare er supervigtig for os.
Jeg håber, du kunne anvende, det som du læste.
Med bedste hilsner
Sara