Spring til indhold

Sådan kan du opnå et forbedret selvværd!

freedom, silhouette, woman
Del dette indlæg

Nøglefaktoren til et forbedret selvværd, er måden du kommunikerer med dig selv på. Hvis du nedgør dig selv, svækker det din selvkærlighed og dit syn på dig selv. Den gode nyhed er, at det er muligt at forbedre dit selvværd.

Gennem vores opvækst, opbygger vi vores identitet og styrker vores selvopfattelse. Denne proces med selverkendelse og personlig vækst er uundværlig for at kunne interagere med verden omkring os og os selv på en sundere måde.

Selvværd og selvopfattelse er tæt forbundet. Selvopfattelsen drejer sig om vores overbevisninger omkring os selv. Selvværd er det følelsesmæssige ekko af selvopfattelse. Altså hvorledes vi har det med det billede, vi har af os selv. Hermed er selvopfattelse og selvværd tæt forbundet således, at de på en måde nærer hinanden.

Hvad sker der, når vores selvværd og selvopfattelse er så lav, at det påvirker vores liv? Er det muligt for os at opnå et forbedret selvværd? Hvis ja, hvorledes gør vi så det? I de næste afsnit kommer jeg med nogle tips, som du eventuelt kan anvende.

Egenomsorg til et forbedret selvværd!

Den måde, hvorpå du plejer dig selv, er et resultat af dit selvværd. Om du plejer dig selv eller ikke afhænger af dit selvværd. Sagt på en anden måde: Når du tager dig af andre, kan det få dem til at få det bedre. Det samme gælder dig selv. Det er så let at glemme og prioritere dig selv. Det er dog det vigtigste, hvad angår selvkærlighed.

Du kan starte med at forbedre din selvtillid ved at justere dine bedømmelser til mere realistiske præstationer eller om dit reelle ansvar for fejltagelser eller mål, du ikke har nået. Det er også vigtigt at du spørger dig selv om, hvad du virkelig gerne vil have og behøver. Find tid til dig selv og forsøg at finde svaret på disse spørgsmål.

Find dine styrker!

Et forbedret selvværd er kun muligt, hvis du stoler på dine styrker. Alle mennesker har en liste over styrker, de kan forbedre endnu mere, hvis de giver sig selv muligheden for det. Det er din tur til at gøre det for dig selv, så du ikke spilder dit potentiale.

Hvis du sidder fast i ”jeg kan ingenting, jeg er ikke god, jeg laver mange fejl” –mentaliteten SKAL du se tilbage på dine tidligere sejre og præstationer. Du MÅ ikke nedgøre dig selv og dine stærke sider. Du har med garanti mange stærke sider. Kig nærmere på dig selv og de ting, du elsker at udføre. Vær ærlig over for dig selv og find ærlige svar ellers vil dette råd ikke hjælpe dig.

Tænk positivt om dig selv!

Nøglefaktoren til et forbedret selvværd, er måden du kommunikerer med dig selv på. Hvis din indre dialog er en konstant nedgørelse af dig selv gennem negativ kritik, selvcensur eller afstraffelse, vil dit selvværd være noget af det første, som lider under det.

Lad os vende det på hovedet og udføre et tankeeksperiment: hvis du bruger tid på at kritisere en, og du siger ting til vedkommende som f.eks. ”Det kan du ikke”, ”du er værdiløs” eller ”du dur ikke til noget”, hvordan tror du de vil have det? Tror du, de ville bryde sig om det? Svaret er NEJ. Hvorfor siger du så dette til dig selv?

Denne måde at tale til dig selv på er irrationel. Nogle gange fortolker vi situationer på den værst tænkelige måde, selv når beviserne, som støtter vores konklusion, er meget svage. I forhold til dine negative tanker er det vigtigt for dig at:

  1. Identificere dem. Er det du siger til dig selv, rationelt eller irrationelt? Hjælper det dig med at blive et bedre menneske, eller holder det dig nede?
  2. Implementere nye strategier, som hjælper dig med at slippe den magt, dine negative tanker har på dig.

Det første du kan gøre er, at foretage ændringer i den måde du taler til dig selv på ved at stille spørgsmål som: ”Ville jeg sige dette til et andet menneske?” eller ”Ville dette være rart for dem at høre?” Hvis svaret er NEJ, er det tid til at ændre i din indre dialog. Husk at være en god ven over for dig selv.

Det handler om accept og tilgivelse når du forbedrer selvværdet!

Som menneske er det svært at kunne lide alting ved sig selv. Derfor er selvaccept en meget lang rejse. Når du drukner dig selv i skyldfølelse, kan det skade dit selvværd meget. Når du ikke tilgiver og accepterer dig selv, vil du give næring til din selvmedlidenhed og dit selvhad.

Når du behandler dig selv pænt og ordentligt, vil det altid forbedre dit selvværd. Med for at kunne gøre det, skal du tilgive dig selv ved at acceptere, at du kun er et menneske og at vi alle begår fejl. Det er en del af livet. Glem de fejl, du har gjort i fortiden – de hører ikke til i nutiden.

Realistiske mål!

En af de største hindringer til et forbedret selvværd er at sætte for høje mål – mål som er vanskelige at nå. Hvis du gør det, vil du kun opleve frustration, og det vil give næring til en negativ selvopfattelse.

Derfor er det vigtigt at sætte små mål. Mål som er lettere at opfylde. Dermed ikke sagt, at du ikke må have større mål, men her er det vigtigt at fokuserer på de små sejre eller de små skridt mod det store mål. Det vil hjælpe dig med at vokse.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.