Spring til indhold

At søge perfektion gør livet problematisk

digitization, transformation, digital
Del dette indlæg

Når du hele tiden søger det perfekte er det både udmattende og skadeligt for dig.

Det at søge perfektion er en umulig opgave, fordi de idealer du sætter, for dig selv er alt alt for høje. Derfor bliver et umuligt at nå dem. Du vil hele tiden være følelsesmæssig udmattet, fordi du kæmper en svær kamp med dig selv. Herefter vil du føle dig skyldig og du starter med at nedgøre dig selv, fordi du ikke har været i stand til at opnå den perfektion, som du søger.

I jagten på perfektion er du nødt til at ”forme” dig selv ud fra, hvad du anser for at være ønskeligt i forhold til at du gerne vil være den, som er mest elsket, der aldrig tager fejl, den udvalgte, der opnår de højeste kvalifikationer og den som altid gør alt perfekt. Puha – jeg får helt sved på panden ved at tænke på, hvor meget du skal forholde dig til for at opnå det perfekte.

Derudover er du nødt til at tilsidesætte dine egne ønsker for at tilpasse dig til det, du tror andre forventer af dig.

Mens du har så travlt med at forsøge at være perfekt, ignorere du dine egne følelser eller ønsker. Du klistrer en evig smilende maske på, men den er ikke ægte. Du er faktisk ikke i stand til virkelig at føle fordi, du har låst dig selv inde, for at dit behov for at bevare kontrollen hele tiden er tilstede. Dette giver dig flere ubalancer.

Psykisk stivhed

Såfremt du ønsker at opnå perfektion hele tiden, vil du være ”stiv” på forskellige områder af dit liv. I forhold til dit fysiske velvære, vil du have muskelspændinger, og du vil være ude af stand til at bevæge dem ordentligt. På det kognitive niveau kan du kun se i sorte og hvide nuancer, der eksisterer ikke gråzoner.

På det følelsesmæssige plan har du det endnu sværere fordi, du aldrig oplever dine følelser som perfekte og derfor undertrykker dem. Du fortæller aldrig, hvad du føler, eller hvad du virkelig oplever.

Denne ”stivhed” udviser du også, når du skal træffe beslutninger. Tænk hvis du tog fejl, det ville være en kæmpe katastrofe i dine øjne. Som perfektionist indgår ordet fejl eller forkert overhovedet ikke i dit ordforråd.

Dette betyder, at du oplever mange tvivl og problemer, når du forsøger at vælge den rigtige vej, uanset hvor enkel den måtte være. Fordi du tror at en fejl vil ødelægge alt, kommer det til at koste dig utroligt meget.

Perfektion i et forhold

Når du hele tiden søger perfektionen, vil du også have problemer med at få et til at blomstre, da stabiliteten med din partner ikke kan opnås. Du vil heller ikke opleve det at have gode timer sammen med andre mennesker. Det vil være svært for dig at være spontan eller lade dig rive med af dine følelser. Kærligheden vil få dig til at føle dig sårbar, fordi den gør dig udsat og afvæbner din egen pålagte ”stivhed”.

På den ene side kan din partner f.eks. indse, at du ikke er så perfekt alligevel. På den anden side kan din partner, ligesom dig, fortsætte med at tro, at du er perfekt og sætte dig op på en piedestal. Det er ikke godt eller sundt for hverken dig eller din partner.

Perfektion på arbejdspladsen

Det at søge perfektion på dit arbejde betyder, at du ikke anerkender nogen grænser. Du fokuserer meget på de små detaljer, at det vil tage dig en evighed at fuldføre en opgave. Denne fokusering på mikro gør at du helt ignorerer makro.

Når du på jobbet vil være perfekt, risikerer du, ikke at gennemfører dine opgaver problemfrit samt at din produktivitet måske falder. Måske bliver det samlede resultat bedre, men det ophæver den tid, det tager dig, at opnå denne gevinst.

Dette kan medføre følelsen af manglende selvrealisering og en forringet selvopfattelse af dig selv. Hvis du hele tiden stræber efter at være perfekt, kæmper du mod det at være menneske på godt og ondt. Når du derudover ikke er i stand til at opnå det ideal du stræber mod, får det dig til at føle dig skyldig og deprimeret. 

Perfektion er jagten på utopia.

Hemmeligheden ligger i at vide, at ingen er født til at være perfekte. Vi bliver alle født til at være ægte, med ægte følelser og fejl. HUSK ingen kan være perfekte i alt, hvad de gør. Derimod kan vi alle søge mod at være den bedst mulige på visse områder af vores liv.

Dette er en god måde at blive lykkeligere og give slip på ”stivheden”, lette vores byrder og vide, at vi kan lære af vores fejltagelser.

Sidst men ikke mindst er jagten på det perfekte utopisk, da det perfekte ikke eksisterer, fordi der altid vil være et eller andet vi kan gøre bedre.

Med bedste hilsner

Sara

 

Kilde: At overvinde perfektionisme af Sarah Egan, Tracey Wade og Roz Shafran

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.