Spring til indhold

Tilgivelse er forståelsen for det skete, ikke retfærdiggørelse af det!

people, three, portrait
Del dette indlæg

Det at kunne tilgive er altid blevet anset som en dyd. Det er meget svært for nogle at tilgive, hvis nogen har såret dem dybt. For andre er det utrolig let at tilgive alt. Spørgsmålet er, hvordan vi finder den gyldne middelvej? Det allerførste skridt mod tilgivelsen er forståelsen.

Det betyder ikke at glemme, når du tilgiver, hvad andre har gjort mod dig og helt glemme dine egne følelser.  Det vigtigste for dig er at kunne give slip på vreden uden at retfærdiggøre det, som ikke kan retfærdiggøres. Det handler om at anvende balanceret tilgivelse for at kunne forbedre dit følelsesmæssige velvære. Det handler de næste afsnit om.

Din tilgivelse starter indefra

Når du lærer dig selv at tilgive, betyder det ikke, at du er ligeglade med, hvad andre gør mod dig. Det du i stedet for gør, er at slippe den begyndende irritation. Denne følelse kan meget hurtigt blive til vrede, hvilket har en negativ indvirkning på dit liv og på dit forhold til den person som har såret dig. Tilgivelsen hjælper dig med at give slip på det, som er sket, men du sørger for at beskytte din fremtid mod det, som har skadet dig.

Som menneske tænker vi ofte på at tilgive andre, men vi er meget dårlige til at tilgive os selv. sandheden er, at ingen af os er perfekte. Selvom det lyder lidt kliché-agtigt, så begår vi alle fejl. Det er så vigtigt, at vi alle forstår dette. Vi sætter ofte standarder for os selv, som er umulige at opnå. Denne tilgang vil føre til frustration, vrede og angst som vi rette mod os selv.

I anerkendelsen af, at vi er mennesker, tager vi det første skridt mod tilgivelsen af os selv. Vi kan sagtens gå skridtet videre. Hvis vi har gjort et eller andet, vi synes, er forkert, kan vi stoppe med at tænke over det og i stedet for finde en løsning.

Min pointe er, at ved at forstyrrer dine tankemønstre, som fører til blinde udgange. Skal du i stedet for finde en proaktiv måde at løse problemet på. Der eksisterer kun to muligheder. Den første mulighed er at løse det, du (vi) har gjort forkert. Den anden er, hvis første mulighed ikke kan lade sig gøre, er at du (vi) kan tænke over, hvad der kan gøres i fremtiden for ikke at begå den samme fejl. 

Tilgivelse er forståelsen for, at alle begår fejl

Med det samme du er blevet opmærksom på, at du ikke er perfekt, skal du huske på, at det er der ingen der er. Det er oftest lettere for os at retfærdiggøre dine egne fejltagelser end dem begået af mennesker omkring dig. sandheden er, at vi som mennesker ofte har høje forventninger til andre, ligesom vi har høje forventninger til os selv.

Som mennesker forventer vi ofte noget fra andre, som de ikke kan opfylde. Her er det meget vigtigt at forstå, at andre ikke er forpligtede til at opfylde vores forventninger. Kun på denne måde kan du lære at tilgive det, vi mener, de har gjort forkert. På samme måde som vi bliver vrede på os selv, er det vigtigt at forsøge at give slip på vores vrede.

Hvis du hele tiden tænker over noget, som andre har gjort mod dig, hjælper det dig slet ikke. Hvis der er et eller andet, som generer dig, skal du forsøge at forstå personens hensigter. Prøve at forstå grunden bag deres opførsel. Det kan hjælpe at holde kommunikationen åben og lede efter en løsning på det, som er sket. Er det nemt? Overhovedet ikke, men det hjælper dig og jer videre.

Tilgivelse er forståelse, men det betyder ikke, at alt kan retfærdiggøres

Når ovennævnte beskriver tilgivelse både til os selv og andre, betyder det ikke, at vi skal tilgive alt, som mennesker gør mod os, som en vane. Det er vigtigt at værdsætte vores rettigheder og behov. Hvis vi som mennesker hele tiden negligere den skade, som andre påfører os, hermed skader vi vores eget velvære og livskvalitet. 

Her er det vigtigt, at vi lærer at lytte til vores følelser, som fortæller os, hvorledes vi skal handle. På denne måde lærer vi at sætte grænser for andre og være tro mod os selv og vore egne rettigheder, værdier og grænser.

For at lære os selv, at vi ikke skal tilgive absolut alting, så skal vi reflektere over det, der er sket, og grunden bag vores vrede. På den måde kan vi uddele ansvaret for det, der skete, til den rette person.

Det handler ikke om at pege fingre, men nærmere om at uddele ansvaret retfærdigt. Før man tilgiver nogen uden videre, anbefaler jeg, at man taler om deres adfærd, alles forventninger og det ønskede udfald. Det handler om at afbalancere vores behov med andres behov. 

I bund og grund handler det om at være tro mod dig selv og dine grænser og værdier. Derfor er tilgivelse så let og svær på samme tid.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.