Spring til indhold

Virkningen af svage sociale bånd er et almindeligt problem!

girls, young people, city
Del dette indlæg

Den måde, vi har valgt at leve på i dag, hvor livet kan leves alene uden kontakt til omverdenen gør, at vores sociale bånd er svage.

Vore venskaber og kærlighed er skrøbelige og kan knække hvad tid det skal være. Den polske sociolog Zygmunt Bauman har konstateret, at vores forhold i dag er mere frie og uafhængige, men også mere overfladiske. Så meget, at vi meget ofte erstatter nogle relationer med andre – dette sker i et splitsekund og det fører til svage sociale bånd.

F.eks. kan du bruge hele dit liv på at søge efter en partner i forskellige datingapps uden at binde dig til nogen af dem. Det er næsten det samme med venskaber. Der eksisterer apps, som giver dig mulighed for at kontakte mennesker med de samme interesser og etablere kortvarige venskaber.

Jeg ved ikke om vi måske skaber et mere flydende samfund, hvor båndene til andre stille og roligt glider væk eller forsvinder ned i afløbet af uinteresse imens tiden går. Hvorledes stiller det os som menneske? Som mennesker har vi en social hjerne og vi har derfor brug for at skabe betydningsfulde og solide bånd til andre for at føle os trygge. 

Spørgsmålet er om denne nye måde at leve på er den, som tilfredsstiller os mest? Eller er den måske en del af årsagen til at så mange føler sig ulykkelige, ensomme eller deprimerede?

Prisen ved svage sociale bånd

Svage sociale bånd er sandsynligvis en del af dagens daglige ubehag. Det er lige så slemt at have venskaber, der ikke holder, som det er slet ikke at have nogen.

Vi lever i en tid, hvor de sociale bånd er blevet mere og mere overfladiske. Dette skyldes, at der eksisterer flere muligheder for at springe fra den ene ven til den anden eller at gå fra et forhold til et andet. Desværre har den digitalt dominerende nutid ændret vores måde at forholde os til andre på. Dette virker ikke altid til vores egen fordel.

Generation Z, unge mellem 18 og 24 år, viser i stigende grad følelser af ensomhed og lider af psykiske problemer. De unge, som er vokset op i hjem, hvor teknologien var deres måde at opdage verden på, underholde sig selv og komme i kontakt med andre på. Hermed er konsekvensen, at de unge hele tiden er utilfredse med deres sociale bånd.

Forskellige årsager til svage sociale bånd

Læs dem herunder.

Individualisme og det første “mig”

Der findes ikke en, som kan benægte, at et af vores mest grundlæggende behov som mennesker er at sikre vores frihed. Selv at kunne bestemme, hvad vi til enhver tid ønsker og har brug for, er nøglen til vores velbefindende. Vi føler os tilfredse, når vi handler i overensstemmelse med vores værdier og ønsker.

Alligevel, ser vi en mere og mere individualistisk adfærd, som udelukkende fokuserer på at tilfredsstille vores egen interesser. ”Først mig og så mig og så mig igen” er en dynamik, som har bidt sig fast i vores sociale substrat og endda i vores kultur. Det er også en voldsom og umoden individualisme, som ligger bag fænomener som f.eks. ghosting. Det som en brug og smid væk-kultur.

Hvis du ikke tilfredsstiller mig, forlader jeg dig!

De svage sociale bånd er i dag blevet hyppigere, fordi nogle mennesker ikke er interesserede i at have venner eller partnere. De er kun på udkig efter følelser de kan forbruge.

Dette betyder, at de indleder venskaber eller forhold til andre kun på grund af nyhedsværdien og det sprudlende sus af følelser, som de giver i den tidlige fase af venskabet eller forholdet. Det er udelukkende for følelsen af medfølelse og nydelse samt for sjov og underholdningsværdi.

Så snart disse følelser mister deres intensitet, og det nye bliver rutine, forlader de disse forhold for at lede efter nye figurer, der kan “tilfredsstille” dem.

Trivialitetens og skuespillets kultur

Som det ser ud, er livet i dag præget af svage sociale bånd. Det betyder ikke, at de, som er født i den nye teknologis æra, accepterer denne kendsgerning og føler sig tilfredse med den slags relationer, som hurtigt falmer. Langt fra. Hvis der er noget, som en teenager har brug for, er det at etablere solide venskaber.

En undersøgelse af Portugals universitet viser, hvordan mangel på venner påvirker de unges mentale sundhed. De føler sig mindre tilfredse med deres liv. Dette har en åbenlys omkostning for deres psykosociale udvikling.

Det er ofte en direkte konsekvens af den kultur af trivialitet, der har en tendens til at blive solgt på de sociale medier. I et univers, hvor alt handler om udseende, mister unge mennesker deres individuelle essens. Desuden mister de evnen til at binde sig og respektere deres sociale bånd.

De fleste ønsker kærlighed, men ved ikke, hvordan man tager sig af den

Jeg tror, du ved, hvordan det er at have svage sociale bånd. Det er den slags relationer, hvor kommunikationen helt fejler, hvor der ikke er nogen reel interesse. Hvor du føler, at du lever en løgn. Denne form for relationer er sårende og udmattende. Så hvorfor acceptere så mange mennesker denne form for relationer, som får dem til at føle sig tomme indeni.

En faktor, der skal tages i betragtning, er, at nogle mennesker ikke ved, hvordan man opbygger solide relationer. Det er enten, fordi de mangler følelsesmæssige færdigheder, eller fordi de har et særligt psykologisk problem. F.eks. kan angst, lavt selvværd, vægten af traumer eller opvækst i dysfunktionelle familier gøre dem inkompetente i sociale relationer.

Disse mænd og kvinder mangler kongruens. De længes efter kærlighed og venner, men mangler færdighederne til at tage sig af dem. De er faktisk så fokuseret på deres egne behov og ønsker, at de ikke er i stand til at pleje andre følelsesmæssigt.

Venskab og kærlighed skal opbygges og plejes

Der er mange årsager til dette stadig mere almindelige fænomen, som er defineret ved svage sociale bånd. Teknologien har givet os en mentalitet, der prioriterer individualisme. Det medfører psykologiske problemer, som får os til at tro, at vi i stigende grad er alene, selv om vi har flere muligheder for at komme i kontakt med andre end nogensinde før.

Denne enorme ironi er en af de største udfordringer for samfundet i dag. For ud over hvad vi måske tror, er sociale bånd vores daglige fortøjninger, der opretholder vores psykologiske velbefindende. Venskab, ligesom kærlighed, “indtages” ikke, det opbygges gennem engagement, tillid, respekt og omsorg på daglig basis.

Disse søjler skal fremmes. De gør det muligt for os at finde den slags mennesker, der virkelig er det værd. Det gør ikke noget, at disse typer mennesker er få og langt fra hinanden. For når alt kommer til alt, ligger vores velbefindende ikke i kvantiteten af menneskelige relationer, vi har, men i kvaliteten.

Når vi har fundet kærligheden og overvundet de forhindringer, som kan opstå, skal vi pleje vores kærlighed og forhold. Det er noget som kræver din tid. Herunder er kommunikationen med din partner så vigtig. Men det skal ikke bare være en sludder for en sladder. NEJ det SKAL være dybe samtaler hvor du er åben og ærlig om dine holdninger og værdier. Det kan godt være I ikke er enige, men så vil i opleve et dybdegående kendskab til hinanden, som vil gøre jeres forhold stærk.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.