Spring til indhold

Færre sms/Messenger-beskeder – flere aftaler om kaffeslabberas!

women at cafe, woman drinking coffee, women
Del dette indlæg

Vores sociale medier er gode til at formidle information, men ikke så gode, når det kommer til at opnå gensidig forståelse.

Det er rigtigt, at de nye teknologier hjælper vores relationer med at overleve. Der er også ulemper ved det. Vi er desværre begyndt at erstatte sms/Messenger-beskeder med det, at mødes ansigt-til-ansigt og den udvikling fremmer ikke vores interaktion med andre. Vi skal simpelthen huske at interagere mindre gennem sms/Messenger-beskeder og have flere aftaler om kaffeslabberas.

Udviklingen går desværre mod, at venskaber mere er baseret på at chatte end rigtige samtaler over kaffe/te. Det har den konsekvens, at vores interaktion med andre har en tendens til at blive mere overfladiske og mindre tilfredsstillende end dem, du har med en person ansigt til ansigt. Den interaktion du opnår ved at se ind i en anden persons øjne, få et kram på en dejlig varm sommerdag, er helt anderledes end den kolde sms/Messenger-besked.

Det bør ikke være så svært at få skabt tid til de mennesker vi elsker og holder af. Hvis det er det, skal vi måske tænke på, om vores prioriteter er, som vi synes de skal være.

Du SKAL ikke nedprioritere dig selv og de mennesker du elsker og holder af. De dybeste, bedste samtaler – ja de bedste øjeblikke sker i nærværet og interaktionen, IKKE på chatten. Det som virkelig får os til at føle os godt tilpas som menneske, er at se hinandens ansigt. Derfor skal du opprioritere kaffeslabberas.

Vores virtuelle sociale netværk er fjender af aktiv lytning og personlig kontakt!

Desværre er der ikke mange undersøgelser, som analyserer de påvirkninger, som brugen eller misbrugen af de sociale medier har på vores mentale sundhed. Der findes ingen undersøgelser i, hvordan de sociale medier påvirker oprettelsen af stabile og ægte supportnetværk.

Det der sker i vores liv er, at vi er holdt op med at kigge hinanden i øjnene, når vi kommunikerer noget vigtigt. Vi oplever hele tiden afbrydelser og vi skal helst multitaske – ja det er faktisk blevet normen end undtagelsen. Vi mister vores evne til at være aktive lyttere.

Når vi forsøger at have en vigtig samtale på chatten, betyder det at vi mister en masse vigtige oplysninger. Som f.eks. den mimik der sker i ansigtet på vores samtalepartner, kropssproget osv. Vi går glip at meget information eller refleksioner, som kan hjælpe os med præcis at aflæse problemet. Denne mangel på information har den betydning, at den støtte, vi kan tilbyde vores venner eller familie bliver relativ dårlig.

På de sociale medier bliver vi ofte præsenteret for den virkelighed, afsenderen gerne vil vise omverdenen. Derfor bliver vi fanget i fremtrædende og halve sandheder.

Det skaber uoprigtige forhold

Når vi ikke kan se hinanden, ender vi med ikke rigtig at kende hinanden. Vi ved ikke, hvordan vi aflæser vores venners ansigter eller hvordan vi skal forstå, hvad de går igennem.

Når vi kommunikerer gennem sms/Messenger-beskeder vi den altid være ufuldstændig. Derfor er dette en anden grund til, at vi skal se hinanden mere, og skrive mindre til hinanden. Vi skal have flere aftaler om kaffeslabberas, som før i tiden.

Desuden er denne kendsgerning ikke helt fritaget fra den selvødelæggende effekt. Lidt efter lidt implementerer vi disse kommunikationsvaner i vores hverdagsliv. Dette betyder, at vi begynder at opfatte os selv på en mere forvrænget måde.

Fra at være et alternativt kommunikationsredskab, har gjort os til slaver. Vi skal helst skynde os at svare med det samme. Hvis vi ikke gør det, kan det give os alvorlige konsekvenser. Nogle af vores venner kan blive vrede, eller vi kan komme ind i et kedeligt skænderi som er baseret på harme og mistillid.

FOMO-syndromet (Fear Of Missing Out)

FOMO er en reaktion på det behov, som vi har udviklet ved altid at være online. Vi ønsker ikke at gå glip af noget af det, der sker på de sociale medier.

Vi synes ofte, at andres liv er mere interessante end vores eget liv. Derfor bliver virkelige forhold mindre interessante. Dette kan være ødelæggende for vores sindstilstand, fordi vi holder op med at tage vare på vores eget liv. Alt hvad vi fokuserer på, er at opfylde vores fiktive behov for at kontrollere vores virtuelle verden – nok sat lidt på spidsen.

Denne tilgang for konstant at være forbundet, og være opmærksom på, hvad der sker på de sociale medier, er begrænsende, når det omhandler at nyde den tid, vi har med andre mennesker. Det er en realitet, at smartphones er overalt i dag. De fjerner kvaliteten og varmen fra vores interaktion i den virkelige verden.

Giv dig selv en udfordring: skriv færre sms/Messenger-beskeder og lave flere aftaler om kaffeslabberas!

Nu vil jeg udfordre dig og mig selv til at lægge telefonen til side, næste gang du eller jeg er sammen med nogen. Gør en indsats for at have reel kontakt. Som jeg før har skrevet: De bedste samtaler sker ikke over en chat. Derfor skal vi se hinanden mere i øjnene og sørge for, at de sociale netværk ikke er vores eneste kontaktform.

TÆNK – færre sms/Messenger-beskeder flere aftaler om kaffeslabberas.

Med bedste hilsner

Sara

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.