Spring til indhold

At være et ordentligt menneske!

cyclists, people, backpack
Del dette indlæg

Det er noget jeg har tænkt over de sidste par dage – hvad betyder det at være et ordentligt menneske?

Når jeg læser om ordet – ordentligt – på ordnet kommer følgende beskrivelser op:

  1. tilstrækkelig god; som lever op til de stillede krav eller forventninger
  2. som lever op til visse sociale normer
  3. af et stort omfang; af en anseelig størrelse
  4. som har eller vidner om sans for orden og systematik
  5. som afholdes eller eksisterer i henhold til en bestemt regel eller med en vis regelmæssighed

 

Hvis jeg ser på punkt 3 er det når noget er stort eller enorm. I forhold til punkt 4 er det at holde orden og have en systematik eller struktur, så noget bliver overskueligt og knap så rodet.

Når jeg tænker på at være et ordentligt menneske, tror jeg det omhandler ord som accept af andre og deres personlighed, meninger, holdninger og udsendende. Jeg accepterer dem for den de er.

I vores samfund har vi også nogle normer og regler vi som borgere i Danmark skal leve op til. Nogle af dem er over i det kriminelle såsom du må ikke stjæle, udøve vold mod et andet menneske osv. Andre er f.eks. at være dannet/høflig og sige goddag, godmorgen, farvel osv. at vi lever efter nogle uskrevne regler som eksisterer i vores samfund.

Disse uskrevne regler er nogle, som vi lærer gennem vores opvækst. Vi skal forholde os til, det samfund vi lever i på godt og ondt. Der kan være noget, vi ikke er enige med vores venner om. Det betyder ikke, at vi skal skippe vores venner. Vi kan blive enige, om at vi er uenige.

I dag har vi (desværre) mange elektroniske medier, som har indflydelse på vores socialisering. Jeg siger ikke, at vi skal droppe dem, men tænke på, hvor meget tid vi bruger foran dem. Dette gælder specielt børn og unge mennesker fordi du kan ikke blive socialiseret alene foran en skærm.

Når vi anvender vores elektroniske medier til at socialisere, gør vi det alene og adskilt fra andre. Vi har ikke mange interaktioner og kan ikke aflæse de andres kropssprog. Derfor får vi ikke så meget øvelse i at omgås andre mennesker, hvilket kan føre til mere social angst og ensomhed.

Derudover påvirker for meget skærmtid vores evne til at registrer, observere og behandle følelser. Vi bliver mindre følsomme over for voldeligt indhold hvilket igen er en bekymrende bivirkning af svækket følelsesmæssig dømmekraft. Derudover kan eksponeringen af voldeligt medieindhold øge vores aggressionsniveau og påvirke vores niveau af empati for andre negativ.

Når vi bruger for meget tid i den virtuelle verden kan det have en negativ indvirkning på, hvordan vi opfatter os selv. den tid, vi mister, som kunne have været anvendt på at danne relationer med andre, opdage interesser, finpudse vores færdigheder og opleve nye ting, fører til en svækket følelse af selvidentitet og tillid. Vi lærer ikke ordentlighed i forhold til at begå os blandt andre mennesker.

”Vi sammenligner os ofte med andre via sociale medier. Dette gør intet andet end at mindske vores eget selvværd, fordi det, vi ser andre poste på sociale medier, er langt fra en afspejling af deres sande karakter og livsstil. Det er vigtigt at huske, at andres onlineprofiler er et øjebliksbillede, ikke et fuldt billede af det virkelige livs ufuldkommenheder og udfordringer,“ siger Dr. Syed.

Som mennesker i vores samfund har vi et stort ansvar for at give vores normer og sociale tilgange til livet videre til andre generationer. Herunder hvordan jeg bliver et ordentligt menneske.

Bare nogle tanker om det at være et ordentligt menneske.

Med bedste hilsner

Sara

 

Nogle få kilder:

https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=ordentlig

https://adventist.dk/perspektiv/saadan-paavirker-skaermtid-den-mentale-sundhed/

How Screen Time Affects Mental Health, udgivet på Adventist News Network, 18. oktober 2021.


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.