Spring til indhold

Ubevidste dårlige strategier i mental sundhed

Del dette indlæg

Tilbagegang og stilstand er forsvarsmekanismer. De er faktisk ubevidste strategier til at klare dårlige situationer, når mennesker ikke har nogen psykologiske værktøjer til at håndtere dem på en bevidst måde.

Tilbagegang og stilstand kan skyldes dit forhold til dine omgivelser. Levende væsner går gennem en naturlig evolutionær proces, indtil de modnes. Hvis opvæksten er langt fra normalen kan dette give problemer i den mentale sundhed. Væksten er ikke en lineær proces. Dette betyder, at selv i en normal vækstproces er der tidspunkter for udvikling, tilbagegang og stilstand.

Tilbagegang har at gøre med at gå tilbage til noget. For eksempel er du i et mere avanceret stadium i dit liv, men på et hvilket som helst tidspunkt og af en vilkårlig årsag, kan du gå tilbage. Hvorfor oplever vi stilstand og tilbagegang? Hvad gør dette ved vores psyke?

Ordet stilstand er en henvisning til noget, der forbliver og modstår forandring. Det er en stopper for den evolutionære proces. Med andre ord er det, når en person ikke bevæger sig fremad eller tilbage. Det betyder ikke, at udviklingsprocessen er stillestående, men at der er modstand imod den.

Libido en evolutionær faktor

Tilbagegang og stilstand er uløseligt forbundet med begrebet libido. I psykoanalyse er libido psykisk energi, der fokuserer på at opnå glæde. Der er et ønske, der skubber emnet for at søge tilfredshed. Sådant begær eller impuls kan udløses af mange ting. Det afhænger af hver persons evolutionære proces.

Libido er en instinktiv impuls. Ifølge Freud udvikler libido sig i flere faser. I hvert af disse faser er tilfredsstillelse rettet mod bestemte områder af kroppen og til handlinger relateret til dem.

  1. Mundtlig fase – nydelsen kommer overvejende gennem munden. Amningen er tæt forbundet med det.
  2. Anal fase – det begynder efter fravænning. I dette tilfælde er de behagelige fornemmelser placeret i endetarmen og tilstødende områder. Den største tilfredshed er at holde igen og presse. Det er forbundet med tilfredshed med at give eller benægte noget.
  3. Fallisk fase – nydelse kommer gennem kønsorganerne – i bund og grund gennem onani
  4. Latens fase – libido formindskes
  5. Køns fase – seksuel lyst intensiveres, mens mennesket går fra puberteten til voksenalderen. Nydelse opnås gennem samleje.

 

Tilbagegang og stilstand

I modsætning hertil betyder tilbagegang at gå et par stadier tilbage. Det er meget almindeligt hos førstefødte, når nye søskende kommer til. Det er sandsynligt, at de ønsker at blive ammet igen og tisser i bukserne for at få deres omsorgs givers opmærksomhed.

Ifølge psykoanalyse er stilstand en henvisning til vedholdenheden af ​​et af de stadier, der er involveret i libidoens udvikling. Ligeledes kan en person sidde fast i den mundtlige eller anale fase. De vil kun vise træk ved de fikserede stadier, ikke andre.

Voksne kan lide af tilbagegang. For eksempel oplever en ryger eller alkoholiker glæde af en oral handling. De leder efter nydelsen fra den fase, der er gået tabt.

Hvad grunden for dette?

Tilbagegang og stilstand er forsvarsmekanismer. De er ubevidste strategier til at klare dårlige situationer, når mennesker ikke har nogle psykologiske værktøjer til at håndtere dem på en bevidst måde. Derfor er tilbagegang og stilstand en del af en problematisk eksistens.

Tilbagegang manifesterer sig imidlertid, når der er en traumatisk oplevelse. At gå tilbage er en form for fornægtelse af denne oplevelse og de udfordringer, den indebærer. Derfor kan en voksen få en nedsmeltning, når virkeligheden ikke opfylder deres forventninger.

Der vil med andre ord optræde stilstand, når der er for meget overbærenhed eller frustration i en fase. I hver af libidoens udviklingsstadier spiller voksne, især forældrene, en vigtig rolle. Når der er en mangel i libidoens tilfredshed eller begrænsninger, kan stilstand udløses.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.