Spring til indhold

Tilfredshed hvor du er i livet

woman, girl, forest
Del dette indlæg

Grundlæggeren af positiv psykologi, Martin Seligman, beskriver lykke som hyppigt at opleve positive følelser som for eksempel glæde, begejstring og tilfredshed i kombination med dybere følelser som mening og formål. Hermed medregner positiv psykologi tilfredshed som en del af ”lykke”.

Men er tilfredshed nu også en del af lykke? Kan disse sidestilles, som nogle gør?

Hvis jeg søger på ordet tilfredshed kommer følgende beskrivelse frem: er en følelse af at være glad for eller have affundet sig med noget og ikke forlange, forvente eller ønske mere. https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=tilfredshed

Netop at acceptere det vi ikke kan ændre, har indvirkning på vores humør og ved accept kommer vi hurtigt videre.

Forskningen viser, at en oplevelse af modgang kan gavne os, alt efter hvordan vi reagerer.

Vi bliver mere ukuelige og modstandsdygtige, hvis vi kan modstå stress, og det kan tvinge os til at handle ved f.eks. at skifte job eller overvinde modgang.

Hermed er tilfredshed med til at øge vores individuelle trivsel. Når vi så tænker på, at vores identitet i meget høj grad handler om vores uddannelse og arbejde, bliver det ekstra hårdt når noget sker for os på jobbet, måske noget der er uden for vores kontrol.

Tilfredshed omhandler velvære og accept. Velvære som at have det godt der hvor jeg er i livet og acceptere de ting/situationer vi ikke kan ændre, eller handle på dem.

Er det let? Ikke nødvendigvis, men gennem øvelse kan vi komme dertil. Husk Rom blev ikke bygget på en dag.

Hvordan kan vi så øve os i at acceptere det vi ingen indflydelse har på?

Disse ord kan måske hjælpe til forståelse.

Vilkår er de ting, som vi ikke umiddelbart har nogen form for kontrol over eller indflydelse på.

F.eks. at der træffes beslutninger på jobbet. Det er et grundlæggende eksistentielt livsvilkår, som vi ikke kan ændre eller gøre noget ved.

Indflydelse kan vi have på mange ting.

F.eks. hvor meget eller lidt, vi er sammen med vores mand/kæreste, familie og venner samt hvordan. Vores indflydelse er afhængig af forhold udenfor os, og ofte af forhandling med andre, men er dog en mulighed for impact, som vi har.

Kontrol handler om, hvad vi selv umiddelbart kan styre. F.eks. hvornår vi er tilgængelige på telefonen eller hvordan vi forholder os til diverse forhold eller passer på os selv.

Accept er en del af tilfredshed. Disse ord hjælper os til at forstå, hvordan vi gennem accept opnår tilfredshed med livet, lige der hvor vi er, og det er altid rart med viden om hvordan 😊

Bedste hilsner

Sara

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.