Jeg tror de fleste af os, har set disse stickers der starter med: Lykken er – dagens første kop kaffe, et knus eller noget helt andet.
Det der er lykken for dig, er nødvendigvis ikke lykken for mig. Hvorfor så ikke det? Som mennesker er vi forskellige. Vi har forskellige værdier og tilgang til vores liv. Alt der gør os lykkelige er godt for os. Her taler jeg ikke om materielle ting, men den sprudlende følelse vi får indeni, når noget bare er dejligt.
Alligevel er lykke uhåndgribeligt. Det er noget vi ikke kan definere. Vi anvender ord som glæde og tilfredshed til at beskrive et godt og lykkeligt liv.
Her kommer en gennemgang af begrebet positiv psykologi, som er en del af den teori jeg anvender i min coaching tilgang til dig som kunde.
Martin Seligman bestemte sig for at sætte fokus på begreberne lykke, mental robusthed og livskvalitet. Han kiggede på litteratur og tilgængelige forskningsresultater, filosofi, indenfor religion, og psykologi. Martin Seligman samlede forskningskollegaer, og efter måneder var begrebet positiv psykologi født.
Egentlig er det en fejl at kalde det ”nyt begreb positiv psykologi”. Positiv psykologi har anvendt store teoretikere som: Aristoteles, Platon, Aquinas, Allport, Freud, Jung, Maslow, Levine, Kahneman, Wittgenstein, Rogers, Beck osv. Det er derfor mere korrekt at sige at Seligman arbejder videre med den eksisterende forskning, som Seligman kunne konstatere var minimal i forhold til forskning på depression og andre psykiske lidelser.
Han fandt ud af at lykkelige mennesker har nogle ganske bestemte fællestræk. Lykkelige mennesker er meget mere optimistiske, har bedre immunforsvar, er mere kreative, har højere levealder, lavere blodtryk, præsterer mere og bedre, lærer bedre og hurtigere, er udholdende, sociale, produktive, kommer sig nemmere ovenpå en sygdomsperiode, og er generelt mere fysisk og psykisk velbefindende robuste end andre. Optimistiske og robuste mennesker mestrer hverdagen bedre selv når livet leves i noget dårligt, og de rejser sig hurtigere efter nederlag.
Derfor er lykke et begreb, der har mange betydninger at vi ikke kan måle det. Lykkefølelsen er kortvarig, og meget ofte knytter den sig til specielle begivenheder i vores liv. Hvis vi skal hæve den generelle og vedvarende lykkefølelse i vores liv skal det eksistere som noget ganske andet end situationsbestemt og kortvarigt.
Selvom dette blogindlæg var lidt teoretisk, håber jeg i fik noget ud af det. Det er ligesom vores gamle ordsprog siger: Enhver er sin egen lykkes smed!
Med ønsket om i alle får en dejlig dag.
Med bedste hilsner
Sara