Spring til indhold

Du skal selv gøre arbejdet – jeg kan ikke gøre det for dig

Del dette indlæg

Hvem vil ikke gerne have løst alle deres problemer? Det vil jeg gerne.

Måske skulle jeg sige: jeg vil gerne have hjælp til at finde ud af, hvorfor jeg har de problemer, jeg har og få hjælp til at løse det/dem.

Det kunne være fristende at springe over, hvor gærdet er lavest.

En coach, der er professionel, har et ønske om, at hjælpe dig med at finde årsagen til dit/dine problemer. Det er ikke et Quick Fix, men hårdt arbejde gennem dybdegående samtaler.

Selvfølge kommer du med et problem, du ønsker at få løst. Måske har du svært ved at sige din mening, sige fra eller du glemmer helt dig selv. Uanset hvilken problemstilling du kommer med, vil nogle behandlere hjælpe dig med den konkrete problemstilling, du selv har beskrevet.

Det er symptombehandling. Den dygtige behandler vil, sammen med dig, undersøge den årsag der ligger bag og hjælpe dig ud fra det.

Det er ikke problemet, der er problemet, men de bagved liggende årsager. Du kan ikke adskille dig fra dine problemer.

Vores samfund har udviklet sig fra et samfund, der var fyldt med dyder, værdier, store tanker og tid til dyb refleksion, for at finde ud af, hvad et godt liv er for den enkelte.

I de senere år er vores samfund præget af en tid, hvor vi kræver quick fix, så vi hurtigere kan komme videre.

Hvis du går ind i en hvilken som helst boghandel kan du se mange selvhjælpsbøger med løsningsforslag til, hvordan du kommer ovenpå igen.

Negativitet er ikke tilladt. Det er ikke i orden at have ondt i sjælen og vi skal altid have ja-hatten på, så vi glemmer det er okay at sige nej.

Selvfølgelig er de problemer, vi oplever ikke rare. De er en del af os, men de er ikke os. De definerer ikke hvem vi er som mennesker. Alligevel er det noget vi ikke kan eller skal flygte fra. Vi skal tage hånd om vores problemer, så de ikke fylder for meget, og vokser sig større.

Vi bør derfor altid komme i dybden med problemet.

Der findes ALTID noget logisk bag vores symptomer. Så samtalen eller samtalerne vil være en form for opdagelsesrejse i dit indre univers for at undersøge, hvad der er under overfladen så rødderne til problemet bliver synlig.

Der findes ikke en problemstilling der er den samme. Nogle gange er der ”kun” en enkelt rod, andre gange er der mange rødder som skal udredes

Ofte er rødderne konflikter, vi helst ikke vil se på. Vi forsøger at flygte fra den/det. Problemet eksisterer sædvanligvis i det ubevidste, det gør det ikke lettere. Hvis det havde været let, havde vi selv løst det. Men vi får sjældent selv løst det, netop fordi vi skal grave dybt for at finde årsagen.

De samtaler du vil have med mig, går ud på at se forbi problemet og finde de bagvedliggende årsager.

Nogle gange har du behov for at læsse af og tale, uden jeg bremser dig. Du vil måske tænke: Endelig en, der lytter til mig, som ikke selv skal fortælle sin egen historie.

Jeg hjælper dig med at holde dig nogenlunde på sporet, så historien ikke stikker af. Andre gange er samtalen som et spil bordtennis, hvor spørgsmål, kommentarer og fælles refleksion fyger frem og tilbage mellem dig og mig. Som en ligeværdig dialog, dog altid med dig i centrum. Jeg (coachen) er piloten. Den der navigerer, i det der bliver sagt.

Hvis du har et stærkt selvforsvar er seancen mere intenst og direkte, så dine forsvarsværker krakelerer og der kommer åbninger i dit panser af selvforsvar.

Du vil ofte glide af og vige udenom, fordi det er en del af dine faste strategier, for at undgå det der er svært at tale om. Det hjælper ikke på at få løst problemet eller finde de virkelige årsager til dine problemer.

Din reaktion er helt naturlig og du vil sikkert kæmpe mod det, som du ikke kan lide. Der er ingen af os, der kan lide fysisk eller psykisk smerte.

Vores smerte, sorg og lidelse er en naturlig del af vores eksistens. Når noget er galt forsøger vi at flygte fra det. Hermed forsøger vi at flygte fra os selv. Vi lærer således ikke at håndtere det der gør ondt, hvis vi ikke møder det med et åbent sind.

Vi opbygger en følelsesmæssig rygsæk, der bliver tungere og tungere. Sagt på en anden måde. Ved vores forsøg på at flygte eller undvige årsagerne til vores problemer, tynger de os mentalt, indtil vi får nok og virkelig gør noget ved det.

Hvis du er vred over noget, så kan du, med andre ord ikke flygte fra årsagen til din vrede, uanset hvor pinefuld vreden end måtte være.

Det samme kan siges om lavt selvværd. Det kan gøre dig ked af det og trist. Du kan ikke flygte fra følelsen. Det hjælper ikke kun at kigge på selvværdet. Du er nødt til at anerkende det og finde årsagen til det lave selvværd samt følelsen af ked – af – det – hed og tristhed.

Du skal udtrykke dine behov. Du bliver ikke kun hjulpet med dine problemer, du får også værktøjer til at gøre dig mentalt og følelsesmæssigt stærkere. Sidst men ikke mindst – det er dig der selv skal gøre arbejdet, jeg er kun din rejsekammerat på vejen dertil.

Med bedste hilsner

Sara

Q


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.