Spring til indhold

Derfor er den gode relation til andre så vigtig!

Del dette indlæg

Den gode relation, er en relation til et andet menneske, som tilfører os energi på den ene eller den anden måde. Jo mere energi jo bedre! Dermed ikke sagt, at vi nødvendigvis skal føle os helt ekstatiske, når vi er sammen med et andet menneske – det er ikke det, men følelsen af, at vi bare bliver i godt humør og vi ved at godt humør smitter.

Det er når vi får oplevelsen af, at det vi føler og tænker har betydning hos et andet menneske,  vores oplevelse af at være værdifuld og elskelig forstærkes. Vi får følelsen af at høre til!

I den gode relation, har vi plads til at være den vi er. Med og uden ”fejl og mangler”, med alt det vi indeholder, på godt og ondt – uden at blive ekskluderet, uden at føle os forkerte og utrygge.

I denne relation, føler vi os ikke alene – uanset om vi er uenige eller anderledes – vi har oplevelsen af at have betydning og vi mærker hvordan der bliver givet plads til os, og at der er brug for os.

Derudover er vi som mennesker flokdyr og kan ikke leve livet helt alene, vi har brug for andre for at have det godt med os selv. Her er den gode relation vigtig.

I mødet med nye mennesker i vores liv, tolker vi på hvem de er. Det sker i et splitsekund. En canadisk filosof og psykolog, James Giles, fremhæver tre psykologiske mekanismer, der kan have indflydelse på, hvordan vi opfatter andre:

Du føler, du kender en person – uden at du gør
Vi er lynhurtig til at danne os et indtryk af en persons personlighed ud fra meget lidt information. For eksempel hvordan vedkommende går, taler eller ser ud.

Personen passer på en stereotyp, du ikke kan lide
Det kan være, vi for eksempel har en fordom om nogen på personens alder eller nogen, der går klædt som vedkommende, og at vi derfor automatisk retter disse følelser imod personen.

Personen minder dig om en anden
Det kan være, at personen klør sig i håret på samme måde som en der drillede dig da du var barn, din eksmand eller noget helt andet. Det er ikke sikkert, du er bevidst om det, men denne adfærd gør, at du automatisk ikke kan lide personen.

Her skal vi være på vagt, fordi vi dømmer mennesker i det sekund, vi møder dem, og hvis denne tolkning er negativ, kan vi have svært ved at danne en god relation til personen. Derfor er det vigtigt i mødet med andre, at møde dem med et åbent sind. Er det let? Nej, men hvis vi vil, kan vi lære det. Det handler om forståelse i mødet med andre. Forståelse for hvem vi selv er og at vi har en viden om, at vi tror, vi kender den anden, selv om vi ikke gør.

Den smule viden du nu har læst dig til, kan være en hjælp for dig i mødet andre mennesker og huske på at du ikke kender dem endnu, og måske skulle du bruge lidt tid på at lære dem at kende.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.