Spring til indhold

Hvordan positiv selvkritik kan hjælpe os videre?

Del dette indlæg

Jeg har tænkt over dette indlæg i et stykke tid. Det er fordi, jeg synes der findes mange indlæg til, hvordan du mindsker din selvkritik. Spørgsmålet er om du skal det? I nogle tilfælde kan din selvkritik hjælpe dig.

Du tænker nok nu: hvordan kan den hjælpe mig? Lad os lave en lille fortælling sammen. I dit arbejde trives du ikke og du ved ikke, hvordan du skal forholde dig til forskellige situationer. Du kan mærke, at du får det dårligt i dette arbejdsmiljø. Du kritiserer dig selv for at finde dig i det. Du begynder at reflektere over, om du vil ændre på det, eller om du skal søge nyt arbejde. I denne situation er det din selvkritik, der gør dig opmærksom på problemet og den hjælper dig til at træffe den beslutning, der er den rigtige for dig.

Selvkritik kan også udvikle dig, fordi når du kritiserer dig selv, er det fordi der er noget ved dig selv, du ikke er tilfreds med. Du er blevet bevidst om det, tænker over hvordan du kan ændre det, eller om du vil ændre det. Det er helt op til dig, men din selvkritik kan hjælpe dig – selvfølgelig er det ikke godt, hvis du er meget selvkritisk, så bliver det usundt for dig.

Ved at tænke selvkritisk og reflekterer over forskellige situationer kan du være i balance med dig selv, fordi du tænker over det skete og hvordan du eventuelt skulle have handlet anderledes. Her kan du vælge gøre noget ved det eller lade være, det er din beslutning. Du skal kunne leve med din beslutning, her kan din selvkritik hjælpe dig til at træffe den afgørelse, der er den rigtige for dig.  

Som mennesker er vi tænkende væsner. Det er vores tanker, der får os til at handle og vores selvkritik er ikke andet end tanker. Det er op til os selv, hvordan vi anvender dem, så de bliver en form for arbejdsredskab til vores egen udvikling som mennesker. Valget er dit.

Naturligvis skal du være opmærksom på, om du havner i den grøft, hvor du bekæmper selvkritik med mere selvkritik, her kan det være vigtigt for dig, at træde et skridt tilbage og reflekterer over, hvordan du er selvkritisk. Om det bliver for meget, så du nærmest går rundt i en konstant selvkritisk tilstand.

Uanset hvad kan jeg hjælpe dig med at anvende din selvkritik konstruktiv, således at du anvender den til selvudvikling og ikke selvafvikling. Du er velkommen til at kontakte mig, og vi kan tage en uforpligtende samtale om, hvordan jeg anvender dine refleksioner til din fordel.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.