Spring til indhold

Positiv adfærd smitter som ringe i vandet

puddle, water, rain
Del dette indlæg

Den gode gerning smitter. Ligesom ringe i vandet. Det gør den fordi vi gerne vil opfattes som gode mennesker. Mennesker der lige gør det der ekstra for andre.

Vi har alle prøvet det. Vi har meget travlt, men skal lige købe en enkelt ting i supermarkedet. Foran i køen står selvfølgelig en med vogn fyldt med varer, og du står der utålmodig bagved med din ene ting. Måske har du endda dit barn med, som er virkelig utålmodigt. Men pludselig vender vedkommende foran dig sig om og siger: Kom bare foran mig, jeg kan se du ikke har så meget. Du kommer hurtigere igennem.

Du bliver med garanti taknemmelig og kommer til at smile tilbage til det menneske, måske siger du ganske stille: Tak. Dine tanker fortæller dig, at det er dejligt at der findes gode mennesker.

Situationen kunne også være omvendt. Måske er det dig, der står forrest i køen med indkøbsvognen fyldt med varer og dig, der vender dig om til personen bag dig og siger: hop du bare foran mig! Du ser det taknemmelige udtryk i ansigtet på personen, men mest af alt mærker du indeni, hvor dejligt det føles at være den, der gjorde noget godt for en anden.

Undersøgelser understøtter faktisk, at vi bliver lykkeligere af at gøre gode gerninger for andre. De her gode gerninger frigiver dopamin og endorfiner, som er signalsubstanser, der får os til at føle os bedre tilpas. Faktisk tyder det på, at lykkefølelsen er større ved at gøre ting for andre end ting for os selv.

Hvad nu, hvis alle skruede en smule op for de gode gerninger?

Hvis jeg er den, der lader en anden komme foran mig i køen, bliver vedkommende måske så glad, at han/hun holder døren til parkeringskælderen for en anden med tunge indkøbsposer, som så gør en tredje god ting for et menneske på hans/hendes vej. Og så videre…

Forandringen starter som med os selv. Hvad kan du gøre i dag?

Jeg har forsøgt at samle en række forslag til gode gerninger, du kan gøre i dag – find selv på flere!

  • Tilbyd din plads i toget eller bussen til en ældre eller til en træt mor med små børn
  • Giv et andet menneske lov til at komme foran dig i køen
  • Hjælp en mor med barnevogn op i toget
  • Hold døren for den, der skal igennem den efter dig – også selvom det betyder, du lige skal stå der 5 sekunder længere
  • Giv i det hele taget trætte forældre et ”du gør det godt” smil. Også selvom deres børn skriger hysterisk, imens I venter på at betale.
  • Saml ting op for folk, der taber noget
  • Hold tilbage for en medtrafikant
  • Smil til andre
  • Tilbyd din hjælp med at løfte noget, der er tungt
  • Find selv på flere…

 

For nogle mennesker falder det helt naturligt og gør den slags helt uden at tænke. Nogle gange så meget, at jeg står målløs tilbage.

Men uanset om det falder naturligt eller ej, så virker det. Og det smitter. Så prøv det!

Hvad har du gjort af gode gerninger i dag? Og hvordan fik det dig til at føle?

Bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.