Spring til indhold

Husker du at give dig selv alenetid?

sense, think, time out
Del dette indlæg

De fleste af os, har en travl hverdag, hvor vi skal tage mange beslutninger både professionelt og privat. Derfor er det vigtigt for os, at tilbringe tid alene for at finde balance i vores liv. Specielt i de tider hvor vi har mere travlt end ellers. Det er bevist, at vi får ændringer i hjernen, tanker og følelser.

Selvom vi som mennesker har et behov for alenetid og refleksioner, sætter mange af os pris på socialt samvær med andre. Dette samvær giver os velvære og det kan skræmme og bekymre os, hvis vi mangler dem. Som under Covid-19, hvor der er mange har følt sig ensomme.

Vores sociale samvær kræver meget af os, specielt når det er med mennesker vi har kendt længe og er meget tætte med. Selvfølgelig giver de også meget tilfredsstillelse. I dette samvær investerer vi meget af vores tid og energi, nogle gange for meget og desværre uden vi ikke kan se det.

Her skal vi passe på ikke at falde i den fælde, der hedder at vi lever vores liv for andre. Det kan være vores arbejde, ægtefælle/partner, familie, børn, venner osv. Vi har mange sociale forhold i vores liv. Alle er et socialt samvær med hver deres udfordringer. Ofte kan vi nå til et punkt, hvor vi ikke kan se, hvor vores personlige sfære begynder, og hvor vores sociale forhold begynder eller slutter.

Det at vi fokuserer på at finde alenetid, er en måde at investerer tid i vores opmærksomhed på os selv, hvor vi vinder mere energi. Derfor har vi alle et behov for alenetid – selv jeg.

I vores alenetid giver vi os selv muligheden for kun at tænke på os selv uden en følelse af skyld. Denne alenetid hjælper os med at finde os selv, og finde ud af hvem vi selv er. Det uden indflydelse af alle de pligter, der ellers fylder vores hverdag.

På en måde betyder alenetid også stilhed. Her skifter vi opmærksomheden fra vores ydre verden (hverdag) til vores indre verden (finde os selv). I denne stilhed stopper vi med at anvende den del af vores hjerne, som er ansvarlig for at tale, begynder andre områder at fungere mere intenst.

Her er der bevis for, at vores opmærksomhed og fokus bliver meget kraftigere. Vi lærer her, at vore tanker bliver mere klare. Vores tanker vil i starten måske være over det hele, men med tiden vil vi lære at fokusere på dem, der er vigtige for os.

Vi kan tage dette med over i vores travle hverdag, hvor vi efter alenetid bliver mere produktive, kreative og inspirerende både for os selv, men også for andre. Vi får med andre ord overskud til at leve vores liv. Er det nemt at finde alenetid, i vores travle hverdag? Sandsynligvis ikke, fordi vi først skal blive klar over vores behov.

Det kræver ikke meget, men vi skal først blive bevidste om vores behov. Forskningen viser, at hvis vi tager tiden til os selv. Det behøver ikke være noget fancy, måske en gåtur i skoven eller ved stranden. Bare 10 minutter hver dag, kan gøre en forskel. Selvfølgelig vil vi mærke modstanden mod de forandringer der popper op, det er meget naturligt. Hvis vi følger vores instinkter og har alenetid, vil vi opdage, at det er det værd.

Hvad har vi at miste? Bare tag tyren ved hornene og prøv at finde tiden til os selv. Hvis du har svært ved det, står jeg klar til at hjælpe dig.

Med bedste hilsner

Sara

 

https://udforsksindet.dk/grundlaeggende-menneskelige-behov-for-alenetid/

https://bedrelivsstil.dk/videnskaben-mennesker-alenetid/

 

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.