Spring til indhold

Således kan du genkende ensomhed

A man facing his true self image in the mirror, sad and confused, worried., evil and horned
Del dette indlæg

Ensomhed er noget fanden har skabt og en af de værste følelser, vi som mennesker kan opleve. Derudover kan det være skadeligt for helbredet, hvis du leder af ensomhed på langt sigt. Jeg vil forsøge at forklare hvordan du kan genkende denne følelser samt hvad du selv kan gøre ved den. Husk det er ikke nemt, men jeg hepper på dig!

Når du står midt i det, kan det være svært at genkende ensomhed. Jeg er sikker på, at du på et tidspunkt i dit liv har oplevet kortvarige følelser af ensomhed. Især i kritiske øjeblikke, når du har mistet en elsket person, er flyttet til en ny by, under Covid-19, har skiftet skole eller arbejde. I disse situationer er det normalt at føle sig alene, men du har en tendens til at kommer over det med tiden. Der er dog individer, som føler sig kronisk ensomme i lange perioder af livet.

Disse langvarige perioder af ensomhed kan påvirke dit helbred negativt. Der findes specialister som hævder, at virkningen af ensomhed og isolation kan være lige så skadelige som at ryge 15 cigaretter om dagen. Derfor er det vigtig at kunne genkende ensomhed og hvorledes det kan gribes an.

Hvordan kan du så genkende ensomhed?

Hvis du slår op på Ordnet finder du følgende forklaring:

 1. det at føle sig alene og forladt; det at savne andres selskab
 2. det at være alene; det at opholde sig fjernt fra andre mennesker

(kilde: https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=ensomhed)

Følelsen er individuel og omhandler niveauet af forbindelser du har, sammenlignet med niveauet af forbindelser du ønsker. Ligeledes er følelsen kropslig ligesom tørst eller sult, men i dette tilfælde er behovet for forbindelsen en anden.

Som mennesker har vi alle oplevet ensomhed, og vi ved, hvorledes det føles. Det giver følelser af dybt ubehag. Derfor er det vigtigt at overvinde det ved at skabe sunde og berigende forbindelser til andre mennesker.

Ligeledes vil følelsen af ensomhed påvirke dit humør.

Tegn, som kan vi kan anvende til at genkende ensomhed

Som mennesker kan det være svært at opdage symptomerne på ensomhed, fordi ikke alle oplever det på samme måde. Når det så er sagt, udviser de mennesker, som føler sig ensomme, normalt følgende tegn:

 • Dårlig kost
 • Sløseri med deres udseende eller personlige hygiejne
 • Følelse af at være ”ubrugelig”
 • Ændringer i deres rutiner, f.eks. begynder de med at stå meget senere op end normalt
 • Vanskeligheder med at skabe forbindelse til andre mennesker på et dybt og intimt niveau. De har måske venner og familie, men deres grad af forbindelse med dem er overfladisk
 • Dybe følelser af isolation, som kommer til udtryk i deres adfærd. F.eks. kan de i et møde med mange mennesker, i skolen eller på arbejdet tage afstand og afbryde forbindelsen med resten. Det er som om de befinder sig i deres egen ubrydelige cirkel eller nedadgående spiral af ensomhed
 • Mangel på nære venner eller bedste venner. De kan også føle, at ingen virkelig forstår dem
 • Følelser af lavt selvværd og usikkerhed. De føler måske, at de ikke er gode nok
 • Træthed eller udmattelse, når de forsøger at være i sociale sammenhænge

Årsager til ensomhed

Der eksisterer mange årsager til at føle sig ensom. Oplevelsen afhænger ofte af livsfasen, personlighedskarakteristika og personlige erfaringer.

Eksempelvis er det mere sandsynligt, at en ældre person føler sig ensom, fordi vedkommende sørger over sin livspartners død. På den anden side er det mere almindeligt for en ung person at føle sig ensom, når vedkommende flytter til en ny by for at studere på universitetet.

Der findes forskellige typer af ensomhed. F.eks. lider man af følelsesmæssig ensomhed, når man savner en bestemt persons selskab. Hvis man derimod ønsker en forbindelse med en større gruppe mennesker, kan man opleve social ensomhed.

Som jeg har skrevet i et blogindlæg før, er der meget fokus på ensomhed blandt ældre og unge. Det er som gruppen af midaldrende bliver glemt. Det er desuden vigtigt at huske, at ensomhed kan medføre isolation og en følelse af social afbrydelse.

Forskellige løsninger på følelser af ensomhed

Ensomhed er blevet forbundet med depression, søvnproblemer, psykisk stress, højt blodtryk og andre mentale sundhedsproblemer. Derfor er det også vigtigt, at du håndterer denne følelse.

Der eksisterer mange organisationer, som sætter fokus på ensomhed. For at nævne nogle få:

 • Ældresagen
 • Sundhedsstyrelsen
 • Børns vilkår

Mange forskellige løsningsforslag findes på nettet og de fleste anbefaler, at mennesker, som føler sig ensomme bør gå i gang med en aktivitet, som de kan dele med en gruppe. Ideelt set bør det være en hobby, der interesserer dem.

Det betyder, at de kommer i kontakt med personer med samme interesse. Nogle eksempler er vandrelaug, banko, madlavning eller dansekurser. Derudover eksisterer der mange apps, som har til formål at hjælpe mennesker med at finde venner.

Hvis du tror, at en, som du elsker, er ensom, er den bedste løsning at tale med ham eller hende. Forsøg at starte en samtale og finde ud af, hvordan de har det. Dette vil helt sikkert også være en mulighed for at skabe kontakt med dem og hjælpe dem til ikke at føle sig så alene.

Hvis du føler, at dine bestræbelser ikke har nogen succes, kan du forsøge at opfordre dem til at gå i terapi hos en psykolog. Her vil de kunne arbejde på deres problemer og starte processen på at gøre en ende på deres ensomhed.

Jeg håber bloggen kan hjælpe dig godt på vej.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.