Spring til indhold

Det du siger – er du selv!

ai generated, couple, argument
Del dette indlæg

Jeg tror de fleste af os kender den remse: Det du siger – er du selv!

Dette er et godt eksempel på begrebet projektion. Når du kender begrebet og ved hvad det står for, kan du blive klogere på dig selv. Indenfor psykologien er projektion overførslen af egne problematiske følelser, forestillinger eller egenskaber på andre mennesker eller forhold, ofte som en psykologisk forsvarsmekanisme.

I forhold til mig vil det sige, at hvis en skriver eller siger noget negativ til mig, bliver jeg ikke ked af det eller vred. Det er fordi jeg VED, at dette ikke er MIN virkelighed eller en sandhed samt fordi jeg ved, at sikkert handler mere om Keld end det handler om mig.

I dag skrev Sara noget fuldstændig vanvittigt og noget værre bavl, så er det volapyk og dumt. Okay, det er den holdning, som Keld har ret til at have – den tilhører ham helt og adelels.

Selvfølgelig er det ikke rart at blive nedgjort på denne måde, men jeg vælger at være fuldstændig ligeglad.

Ansvaret for oplevelsen samt mine følelser er mine. Den eneste, som kan gøre MIG forkert er MIG. Jeg vælger selv, hvilken betydning denne kommentar skal have. I bund og grund er det derfor kun mig, som kan afgøre, om jeg skal være vred eller ked af det.

Inderst inde ved jeg ikke, om Keld projicerer, men jeg gætter på det – for således er det næsten altid, når vi på den måde tillægger andre dårlige egenskaber. Hvis man som menneske har SÅ travlt med andre, så skulle man måske kigge indad, da den i reglen hører hjemme i ens egen ubevidste psyke.

Alle gør det!

Når, vi projicerer, tillægger vi andre mennesker følelser, egenskaber, holdninger mm., som i virkeligheden tilhører os selv. På en måde gør vi omgivelserne ansvarlige for det, som tilhører os selv.

Tit omhandler det tanker, følelser og ønsker, som vi ikke kender til, har fortrængt, ikke kan rumme eller anerkende hos os selv. Derfor eksisterer de kun hos os selv, ved at vi lægger dem over i andre. De findes i vores psyke, men er nødvendigt at kaste på andre, fordi de er i vores ubevidste psyke.

Projektioner kan være nyttige og sunde, når vi f.eks. tillægger andre egenskaber, som vi dybest set stræber efter. Egenskaber, vi ville ønske, at vi selv besad eller måske ikke har set eller anerkendt hos os selv. Når vi anvender projektioner, f.eks. gennem beundring og idealisering, kan vi blive opmærksomme på, hvilke sider, vi gerne vil styrke hos os selv. Omvendt hvilke egenskaber vi ikke kan udholde og derfor har svært ved at bevidstgøre og rumme dem hos os selv.

ALT HVAD VI SER, HØRER OG SIGER KOMMER FRA OS SELV!

Hvad er det, som får os til at mene noget så negativt eller positivt om andre, at vi vælger at bruge energi på at dvæle ved det og ligefrem udtrykke vores vurderende holdning om dem eller det. Oftest handler det KUN om en ting – os selv.

Det som er forbudt lægges over på andre!

Som mennesker har vi alle vores eget psykologiske univers, vores egen virkelighedsopfattelse. Vi ser det, som vi kan rumme og forholde os til indenfor vores bevidsthed og selvindsigt. Sagt med andre ord, så har vi alle vores eget meningsfulde verdensbillede, og vi projicerer alle. Vi projicerer det ubevidste og forbudte. De følelser som vi ikke kan acceptere som vore egne over på fremmede, på vores venner, familie, grupper, på verden osv.

I stedet for selv at tage ansvaret for vores følelser, holdninger, intentioner og egenskaber lægger vi dem over på andre. Det kan både være gode og dårlige ting. Fra grænseløs beundring til vrede, skyld og afsky.

Hvis vi som børn ikke er blevet rummet som de personer, vi er, med hele følelsesregisteret. Er blevet gjort forkert f.eks. at være ked af det eller vred – så vil nogle aspekter af vores person, adfærd og følelser derfor opleves som forbudte og i stedet for projiceres over på andre.

Tag ansvar for dine projektioner

Det er ikke så let at forstå projektioner. Det kræver opmærksomhed at forsøge at gennemskue, hvad der sker i os selv, når vi ser andre mennesker gennem vores egen ubevidste psyke. Det er til gengæld her, at vi kan lære os selv bedre at kende – NEMT – NEJ.

Når vi bliver opmærksomme på, hvad der sker i os selv, har vi mulighed for at hente projektionen tilbage til os selv.

Start med at lægge mærke til, hvornår du giver andre følelser, tanker, vurderinger, motiver, egenskaber, talenter osv. og tænk over, hvor de hører hjemme hos dig selv.

Er det noget, du ønsker, du besad? Noget du ikke bryder dig om hos dig selv?

Forsøg at gentage de egenskaber, følelser, holdninger mm. som du lægger over på andre, men med et jeg foran.

Når du lærer at hente projektionerne tilbage, vil du lære dig selv dybere at kende. Du begynder at leve klarere. Uden at putte så meget godt og dårligt over i andre, men ved at rumme og se de før så forbudte og uacceptable menneskelige sider både hos dig selv og andre, vil du leve et mere autentisk liv.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.