Spring til indhold

Omsorgstræthed og udbrændt?

woman, model, girl
Del dette indlæg

Supervision, coaching og samtaler kan være en del af løsningen.

Der findes mange, der arbejder indenfor omsorg i Danmark. Derfor er det ingen hemmelighed, at fag som pædagog, sosu, sygeplejerske osv. måske kan blive ramt af ”omsorgstræthed”.

Det kan også ramme andre, der anvender sig selv som arbejdsredskab. Det kan f.eks. være psykologer, coaches og terapeuter, men også mennesker, der har et stort omsorgs- empatigen. Dem der sætter alle andre, før sig selv, kan opleve noget, som minder om omsorgstræthed og helt bestemt også udbrændthed.

Det engelske ord for omsorgstræthed, som ofte også bliver brugt i Danmark, er Compassion Fatigue.

Hvad er så omsorgstræthed?

Det er næsten logik for burhøns, at man kan føle sig helt slidt ned til sokkeholderne af at have empati og omsorg for andre.

Man glemmer sig selv og får ikke skabt en fornuftig balance mellem det at hjælpe andre og tid til sig selv (egenomsorg). Hvis denne balance ikke er tilstede, kan man opleve udbrændthed, manglende energi og være lidt stresset, ikke nærværende og opfarende.

I en amerikansk undersøgelse blev det påvist, at mellem 50-80% af sygeplejerskerne led af eller oplevede i en eller anden grad af udbrændthed, omsorgstræthed eller var mentalt belastet.

Jeg ved ikke om tallene kan overføres til danske forhold, men det er min oplevelse, at det ikke er helt ved siden af. Det ikke bare blandt sygeplejersker, men omsorgspersoner generelt.

Hvad kan man så gøre ved omsorgstrætheden?

Psykologer, terapeuter og coaches går til supervision, forhåbentligt, da jeg ikke oplever mange mellem mine coaching-kollegaer, som gør det.

Denne fokusering på at hjælpe omsorgspersonalet på sygehuse, plejehjem, hjemmeplejen, daginstitutioner og omsorgsgivere i det hele taget – burde det være naturligt, at modtage supervision, det er det desværre ikke.

Hvordan ved du, om du er udbrændt eller er omsorgstræt?

  • Når du oplever noget, der kunne ligne depression og/eller stress
  • Når du føler dig utilstrækkelig og når selvværdet og selvtilliden daler
  • Når du begynder at undgå venner og bekendte
  • Når du er, mere eller mindre, konstant træt og mangler energi
  • Når de opgaver, du normalt har kunne løse, bliver uoverskuelige for dig
  • Når du har svært ved at styre dine følelser
  • Hukommelsen svigter, især korttidshukommelsen

Ovenstående er ikke et enten eller, men eksempler og kan/vil variere i større eller mindre grad. Nogle vil kunne sætte flueben ved mange af eksemplerne, andre derimod vil kunne nikke genkendende til et enkelt eksempel.

Du og dine kolleger skal tage det her alvorligt.

Der hvor man skal reagere er den konstante følelse af træthed og manglende energi. Det behøver ikke være farligt så længe du og I på arbejdspladsen reagerer hurtigt på denne tilstand. Hvis I eller du ikke reagerer, står sygemeldingen måske og venter lige om hjørnet.

Har I en ”Omsorgstræthed-politik” på jobbet?

Nej?
Så er det måske på tide at få den lavet, på samme måde, som I sikkert har en stresspolitik.

Hvad kan du selv gøre for at mindske risikoen?

Søvn.
Sørg for at få sovet ordentligt. Ca.7- 8 timers hver nat.

Stilhed.
Tid, hvor du ikke skal forholde dig til noget som helst andet, end dig selv.

Motion.
Min. 30 min motion hver dag. Selvom du går mange skridt på arbejdet – det tæller en smule – så skal pulsen op. En del forskning tyder på, at den optimale motionsform er, at motioner 80% af makspulsen, 40 minutter 3 gange om ugen. Men hellere 20 minutter 3 x om ugen og eller 30 minutter lettere motion hver dag. Det du skal, er at finde det der virker for dig. F.eks. cykle til arbejde, løbe en lille tur, gå stærkt måske med stave. Mulighederne er uendelige.

Spis sundt.
Følg Sundhedsstyrelsens råd: https://www.sst.dk/~/media/D87928FB0F1D4AE5A48DF8A547A62869.ashx

Relationer.

Som mennesker har vi brug for andre mennesker. Vi har brug for et sundt og stærkt netværk. Noget der giver tryghed, balance, støtte og anerkendelse. De gode relationer til kollegaerne er også vigtige på arbejdspladsen, når man er omsorgsperson.

Supervision og samtaler.

Vi har alle godt af at få ”læsset” af. Ikke kun omkring det faglige, men også om personlige ting.
Når vi er pressede og når vi er meget ”ovre i andre” for at give dem, den fornødne omsorg, så bliver det også sværere for os, at klare vor egne problemer, som i en overskudsperiode kan virke små. Men når vi er på vej ned, kan virke mindre overskuelige.

Har I brug for en fast samtalepartner på jobbet?
Se længere nede.

Hvis det er gået galt og du er virkelig udbrændt:

  1. Meld det til din leder
  2. Meld det til dine kolleger.
  3. Søg læge.
  4. Få professionel hjælp.

Professionel sparring, samtale og supervision på arbejdspladsen i forbindelse med Compassion Fatigue

Har I brug for en fast aftale eller et kursus om omsorgstræthed og udbrændthed, så er I velkommen til at kontakte mig på telefon 2674 7097 eller mail: coachsara@coachsara.dk

Jeg kan hyres ind til denne slags opgaver, hvor man får hjælp enten til den enkelte, som er brændt ud eller til en hel gruppe.
Det kan været alt fra en fast dag eller to om måneden, eller man har investeret i en aftale om et antal timer, som afdelingen har investere i, hvor den enkelte kan booke tid, efter behov.

Der kan også lavet et Omsorgs Manifest, hvor vi sammen beskriver, hvordan I passer bedst på hinanden.

Kontakt mig for en uforpligtende samtale på coachsara@coachsara.dk eller på sms 26747097

Kilde:
https://www.kronos.com/about-us/newsroom/kronos-survey-finds-nurses-love-what-they-do-though-fatigue-pervasive-problem

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.