Spring til indhold

Angst – Hvorfor kommer den, og hvordan tackles angsten?

eery, fear, stalk
Del dette indlæg

I vores hurtige samfund ser det ud til, at flere og flere lider af angst i en eller anden grad. Nogle så meget, at de anvender undgåelsesstrategier i stedet for at gøre noget ved deres angst. Mange vil sige, at det er lettere at undgå angsten end at gøre noget ved den.

Du vil helts gemme dig i et hjørne og undgå at holde tale eller sige noget ved et møde. Du er bange for at flyve, overnatte i telt uden for. Der er mange fobier, som for forskellige situationer eller ting. Noget der fodrer din angst.

Mange undgår også oplevelser, jobs eller kærlighed – tja, læs mere nedenunder.

For at undgå begrebsforvirring vil jeg starte med at forklare forskellen på angst og frygt.

Frygt og angst

Frygt er når du oplever reel fare. F.eks. hvis du stiller dig ud på vejen og der kommer en bil mod dig, med meget høj fart og du kan fornemme, at den ikke kan nå at bremse

Angst er, når du f.eks. ikke tør gå ud ad døren, fordi du forestiller dig alt det farlige der kan ske med dig. Angsten er noget du forestiller dig, noget der ikke er virkeligt – ikke lige nu.

Følelserne frygt og angst er naturlige følelser. Hvis vi ikke havde disse to følelser, ville vi nok ikke have overlevet som art.

Frygt = vi reagerer og flytter os ved en reel fare – eller alternativ vi bekæmper dem.

Angst i meget kortvarig eller i mild grad, kan være god fordi den gør, at vi analyserer om der er en risiko ved et eller andet.

F.eks. gør den, at vi aldrig ville få den idiotiske ide at springe ud fra en skrænt.

Denne form for angst er ikke stor, men den er nok til, at vi tænker fornuftigt og går over broen i stedet for den farlige vej.

Der hvor problemet opstår, er når vi dyrker angsten, giver den meget opmærksomhed og hermed roder os ind i tankespind og bekymrer os – her går det galt.

Så bliver det som perler på en snor af angste tanker, der næsten alle starter med ”Hvad nu hvis ….”, de bliver ved og ved.

De mest almindelige situationer, hvor vi oplever angst, som et problem

 Angsten for at begå fejl!

Denne angst for at begå fejl og føle fiasko, kan være så lammende, at den forhindre os i at gøre det vi drømmer om. Mennesker, der lider af denne form for angst, modarbejder ofte ubevidst deres egen indsats for at undgå skuffelse eller svigt. Hvis vi er vokset op med meget kritik fra vores forældre, er der en risiko for, at vi tager al deres kritik og negativitet med os, når vi bliver voksne.

I reglen vil vi opleve angsten som en aversion mod at prøve noget nyt. Vi vil være mere eller mindre handlingslammede, opleve lavt selvværd, være perfektionistiske og i svære tilfælde selvsabotage.

Hvis vi lader stå til, kan vi udvikle generaliseret angst, stress eller depression.

Frygt for nærhed eller intimitet

På et tidspunkt læste jeg, at ca. 18% af voksne, i eller anden grad, lider af angst for intimitet eller nærhed i kærlige relationer.

Det er noget vi lærer i barndommen. Mennesker som lider af den slags angst, er ofte blevet afvist af deres forældre på en gentagende måde, på de forkerte tidspunkter eller, at nogle behov for tryghed og sikkerhed ikke er blevet helt opfyldt.

Måske har forældrene (eller den ene af dem) latterliggjort barnets behov som svaghed eller brugt skam for at kontrollere dem f.eks. ”Det er ikke noget at græde over – tag dig sammen” eller ”Drenge græder ikke”.

Det går stille ned ad bakke, hvis vi ikke lærer at udtrykke vores følelser eller lærer, at de følelser vi har, er forkerte.

Et barn der ikke er i stand til at udtrykke deres følelser, og deres forældre reagerer med manglende anerkendelse, rummelighed, afvisning eller straf, lærer barnet at undgå situationer hvor disse negative følelser kan opstå.

Intimitet og nærhed i relationer skaber sårbarhed, smerte og afvisning, og derfor undgås disse situationer.

Angst for edderkopper, insekter og småkryb

Her taler vi om en intens, irrationel følelse. Dette er antageligt en af de ældste og mest velkendte ting, man kan være angst for. Nogle forskere mener, at det er en evolutionær angst, som er udviklet gennem århundreder for at beskytte os. Dette skyldes, at mange edderkopper er giftige og kan forårsage infektion, sygdom og død.

Men ikke i Danmark. Jeg læste, på et tidspunkt, at ca. 30% af alle voksne kvinder er bange for edderkopper mod under 10% af mændene. I de fleste tilfælde har kvinderne lært det af deres mødre.

Angst for at flyve

Hvis vi ser statistisk på flyvning, er det en af de sikreste transportformer. Måske har vi lettere ved at udvikle angst her, fordi det er meget unaturligt for os, at bevæge os henover jorden i meget høj fart, samt at vi ingen kontrol har, mens vi sidder inde i flyveren.

Risikoen for at dø i et flystyrt er 1 ud af 11.000.000.
Risikoen for at miste livet i en bilulykke er 1 ud af 5.000.

Ifølge en undersøgelse lavet af National Transportation Safety Board overlevede 95,7 pct. af alle passagerer involveret i flystyrt i perioden 1983-2000.

Angst for at stå frem og holde en tale eller for at tage ordet

Dette er ikke kun, hvis du skal stille dig op på en talerstol, men også det at skulle sige noget ved et møde.

De fysiske symptomer der kan opleves her er i reglen kvalme, sved, tør mund, forhøjet blodtryk, muskelspænding og hurtig hjerterytme. Nogle verbale symptomer kan være talepauser, rystende stemme, stammen eller manglende evne til overhovedet at tale. Forskere i USA regner med, at mere end 75% af befolkningen er mere bange for at skulle sige noget blandt mennesker, de ikke kender, end de er bange for at dø.

Angst for at blive afvist

Angsten for afvisning er en dyb menneskelig frygt, som kan være meget problematisk for rigtig mange. Vi har alle behov for accept og anerkendelse af andre. Vi er alle sociale væsner.

Dette behov er grundlæggende og primal da det ligger dybt i vores natur, da det her gjaldt artens overlevelse.

Børn som er vokset op blandt dysfunktionelle relationer, kan gå til usunde ekstremer for at blive accepteret af romantiske partnere og jævnaldrende.

Ofte lider de af lavt selvværd og angsten for at blive afvist eller udstødt følger dem tæt. De forestiller sig de mest katastrofale konsekvenser ved ikke at passe ind.

De kan faktisk blive så omklamrende at de selv, uden at ville det, frembringer den afvisning, de kæmper så hårdt for at undgå.

Selvom ens familie ikke har været dysfunktionel, så skal der ikke meget til at opleve en mindre eller større følelse af angst for afvisning.

Som ovennævnte eksempler viser, så foregår angsten ”kun” i tankerne og ikke i den virkelige verden.

KUN i tankerne og tanker er kun tanker.

Et tankeeksperiment – forestil dig, at du slet ikke tænker tanken, der udløser angsten. Hvad ville du så gøre?

Så ville du ikke være bange for at knytte dig til et andet menneske. Edderkopperne ville du samle op og sætte udenfor.

Du ville stige ombord på flyet.

Sidst men ikke mindst, ville du tage ordet, når du havde noget at sige til møder og ville ikke tænker videre over, om du begår fejl.

Heldigvis kan angsten aflæres, så du kan leve meget mere frit.

Du kan lære at kontrollere dine tanker, om dine tanker, sådan at du ikke giver dine negative tanker opmærksomhed. Du kan lære at forholde dig til dine tanker, så de og hermed også angsten enten forsvinder helt eller kun stikker snuden frem i ringe en grad, at det ikke er problematisk for dig.

For det meste skal der ikke mange samtaler til!

Første skridt er, at du øver dig i at flytte din opmærksomhed væk fra dine negative tanker og bekymringer – retter opmærksomheden ud mod den virkelighed, du er i.

En lille øvelse

Du skriver talrækken fra 1 til 100 på et stykke papir med kuglepen eller blyant. Meget langsomt, du har ikke noget du skal nå.

Jo mere opmærksomhed du giver skriveriet, jo mere glemmer du de tanker du har. Det er vigtigt, at du øver dig flere gange om dagen, bare et par minutter ad gangen.

I stedet for at skrive en talrække, kan du også farvelægge “malebøger for voksne“.
Jo mere fokuseret og omhyggeligt du er, des bedre.

Et andet eksempel.

Kig på en blomst. Beskriv dens farve(r). Bladene er ikke bare grønne. Der er som regel flere nuancer af grønt, bladene har også bestemt former og stænglerne har sit udtryk. Forestil dig, at du skal beskrive blomsten for en ikke seende, uden at du må nævne emnet. Lidt lige “Gæt og Tegn”. Find 3 – 4 ting, brug ca. 10 sekunder på hvert emne, som beskriver så nøje og flyt så opmærksomheden.

Det du her gør, er at træne din hjerne til at forstå, at det er DIG der har kontrollen over din opmærksomhed. Ikke dine tanker.

Desto flere gange du øver dig, desto bedre træner du din nye vane og når du ikke giver din gamle vane opmærksomhed visner den.

Jeg har et tilbud til dig.

1½ times samtale. Vi kan tale sammen via telefonen, så du sidder i din trygge base. Prisen er kun kr. 500,00.

Du kan booke samtalen både til aften, weekend og naturligvis på hverdage.
Kontakt mig med det samme på coachsara@coachsara.dk eller sms/telefon: 2674 7097

Med bedste hilsner

Sara

Kilder:
Oplysningerne er fundet blandt andet hos:


www.psychologytoday.com
http://www.mentalhealth.org.uk

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.