Spring til indhold

Tilvalget af gåturen mindsker din stressrisiko

human, friends, men
Del dette indlæg

Walk & Talk omhandler ikke kun det at gå og tale – det er meget mere end det!

Det at gå

Når vi går skaber det fysisk velvære. De korte ture, gør også en positiv forskel ift. det at sidde ned. Det at gå påvirker også din mentale sundhed – velvære. Det påvirker endda så meget, at bevægelse forstørrer din evne til at se problematikken, situationen i et større perspektiv. Din krop producere flere endorfiner når du går.

Lidt oversmart kunne jeg beskrive det sådan, at når du går, så bringer det mere energi til din krop og hjerne – det gør at du optimerer dig selv på mange måder. For en stund sætter du dig selv fir. Du har ikke travlt – ska ikke når noget. Det bliver lettere at slippe dine bekymringer. Vi er ikke i en konkurrence, når vi går. Når vi har gået mange kilometer, er det rart med et hvil, måske en madpakke eller noget koldt at drikke. Livet bliver pludselig enkelt.

At sidde så lidt som muligt, ikke stole på nogen tanke, der ikke er blevet frembragt i det fri, under kroppens fri bevægelse – ikke på nogen idé, hvor ikke også musklerne har været med til festen. Enhver fordom kommer fra indvoldende: at have bly i røven er, gentager jeg, den egentlige synd mod ånden.
Nietzsche

Det at tale

Vi kan tale og vi kan tale. Når vi taler, kan vi være i dialog, eller vi kan kommunikere i en form, som åbner op på et dybere plan. Når vi taler sammen på et dybere plan så handler det ikke om at stille spørgsmål for spørgsmålenes skyld og finde et svar. NEJ det handler om at stille de spørgsmål, der sætter gang i refleksioner. Lidt ligesom at smide en sten i vandet – det breder sig som ringe i vandet. Det kan fortsætte og fortsætte. Dette er protreptik og 3. generations coaching. Sagt på forståeligt dansk; en filosofisk coaching, der har rødder i antikkens Grækenland som omhandlede dyder, ledelse og moral. En form for coaching, som er ligeværdig, mere dybdegående, end det, du måske ellers har prøvet.

Hvis jeg bare kunne finde mig et lille hus på landet, så ville jeg vandre 6 til 8 timer hver dag og forme mine tanker, som jeg bagefter ville for ned på papir.
Nietzsche


Når vi sammen går og taler – Walk and Talk

Når disse to forenes, så har vi virkelig noget, som gør den helt store forskel for dig. Der er en grund til, at mange af de helt store tænkere har anvendt denne form for samtaler. I Walt and Talk arbejdes der med sindstilstande. Med vores liv og kroppen.


Fremad, på vej! Jeg er fodgænger, intet andet.
– Rimbaud

Derfor skal vi gå:

  • Bryd rutinen – vi kommer væk fra det, vi sidder i, midt på dagen. Det er godt i sig selv. Bare 15 minutters bevægelse gør en stor forskel for os. Pulsen kommer lidt op, hjertet slår lidt hurtigere og din hjerne får lidt tid til at rydde op.

Jeg gør aldrig noget, undtagen når jeg vandrer, landskabet er mit arbejdsværelse. Synet af et bord, papir og bøger indgyder mig kedsomhed og jeg mister modet, hvis jeg sætter mig for at skrive. Der finder jeg intet, jeg mister ånden.

Roussaeau

.

  • Aktivere kroppen – slap af i hjernen. Vi mindsker risikoen for stress, når vi afbryder vores tanker og løsner op i kroppen. Det er fordi, når vi er lidt småstressede, spænder vi i kroppen. Når vi går, slapper kroppen af igen.
  • Slip tankerne løs – det er almen viden, at når vi er lidt stressede og bekymrede, så tager vores negativer tanker over – de kører i ring – ofte hele tiden. Når vi går ud, er der større chance for, vi giver andre ting opmærksomhed. Vi kommer ud af hverdagens hamsterhjul. Vi vender vores opmærksomhed på alt lige fra træerne, bygninger, blomsterne eller noget helt andet. Alt det, som er uden for vores tanker.

 

Af alle latterlige Ting, forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.

Søren Kierkegaard

 

  • Mærk igen din krop og opdag den – når du går, belønner kroppen dig, fordi den er skabt til at bevæge sig og hvile om natten. Den gør opmærksom på sig selv. Jeg ved ikke, om du har oplevet, at have så meget i hovedet, at du ikke rigtig kan mærke dig selv og din krop. Når du går længe nok, skal kroppen nok fortælle det til dig. Så når du går meget, vi du efterhånden slippe tankerne fra hovedet og mærke kroppen.
  • Du taber dig – måske, måske ikke – en ting er dog sikkert. Du øver din forbrænding, når du går. Når vi er mere stillesiddende og mere stressede, har vi en tendens til at tage de nemme løsninger – vi har større risiko for at spise usundt. Der er noget der tyder på, som dog ikke er påvist videnskabeligt, at vi har lettere ved at spise sundt, når vi træner godt og jævnligt.
  • Tænk gode tanker – som beskrevet før, så sættes der gang i produktionen af endorfiner og dopamin – lykkehormoner. Det er bl.a. disse stoffer, der gør at din hjerne bliver mere kreativ tænkende – den optimeres. Jeg er næsten sikker på, at hvis du har gået ture til dine yndlingssteder, så har du oplevet, at dine tanker bliver klarer og du finder måske en løsning på det der fylder.

Tab for Alt ikke Lysten til at gaae: jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom; jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke saa tung, at man jo ikke [kan] gaae fra den.

Selv om man gik saaledes efter sit Helbred, at dette bestandigt var een Station forud – jeg vilde dog sige: gaae!

Søren Kierkegaard

 

Det er jo ogsaa aabenbart at man dog ved at gaae bestandigt kommer Velbefindendet saa nær som det er En muligt, selv om man ikke ganske naaer det, – men, ved at sidde stille, og jo mere man sidder stille, desto nærmere kommer Ildebefindendet. Kun i Bevægelse er Sundheden og Frelsen at finde. Nægter Nogen, at Bevægelsen er til: saa gjør jeg som Diogenes, saa gaaer jeg. Negter Nogen, at Sundheden er i Bevægelsen, saa gaaer jeg fra alle sygelige Indvendinger. Naar man saaledes bliver ved at gaae, saa gaaer det nok…

Søren Kierkegaard i et brev til svigerinden Henriette, som var syg.

 

  • Bevægelse sænker blodtrykket – jo mere du træner – selvfølgelig indtil en vis grad – jo bedre hviler din krop. Omvendt kan det siges, at jo mindre du træner, jo mere stresset bliver din krop. Din krop er – som beskrevet før – skabt til bevægelse. Når du ikke overholder naturens lov, så straffes du – lige så stille – med garanti.

Derfor vil jeg hellere coache Walk & Talk.

Nu kan du forstå, hvorfor jeg ikke afholder coachingsessioner siddende. Derfor er det min overbevisning, at det giver mere mening at gå og tale. Hvorimod vi i et lukket rum falder sammen, mens tiden går, og den times coaching hurtig er overstået.

 

Med bedste hilsner

Sara

Læs mere:
https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/walking-your-steps-to-health 
http://www.bbc.com/news/health-17701485
https://well.blogs.nytimes.com/2013/07/03/how-exercise-can-calm-anxiety/?_r 
https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2015/10/the-nature-cure/403210/ 
https://well.blogs.nytimes.com/2015/07/22/how-nature-changes-the-brain/?_r=0
https://www.outsideonline.com/2127271/time-for-doctors-prescribe-outdoor-therapy
http://www.pnas.org/content/112/28/8567


Del dette indlæg

2 tanker om “Tilvalget af gåturen mindsker din stressrisiko”

  1. Pingback: Coach Sara Derfor er Walk and Talk god terapi!

  2. Pingback: Coach Sara - Walk & Talk i naturen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.