Næsten alle kender sangen ovenfor. Der eksisterer så mange sange om julen og dets komme. Vi har så høje forhåbninger til julen.
Det er den søde juletid med glimmer og glitter. Juletiden sætter gang i vores tanker på godt og ondt.
Hvordan skal jeg dog nå det hele?
Hvordan finder jeg pengene til det hele?
Ja og glæder jeg mig i grunden til julen eller er jeg bekymret og presset?
Julen er lig med familietid. Vi samles fra alle destinationer. Når vi mødes, træder vi ind i gamle velkendte roller – også dem, vi har forsøgt at komme ud af. Såfremt jeg ikke har en familie eller såfremt min familie er skilt for alle vinde, bliver dens betydning meget smertefuld og tydelig.
Vi mødes med også med familiemedlemmer, vi ikke i hverdagen har en tæt relation til, som vi skal være sammen med i julen.
Det er også den tid på året, hvor vi mindes dem, som ikke her her mere. Sorgen og tabet af vores kære vækkes til live igen og gør os eftertænksomme og vemodige.
Her popper minderne om julen fra tidligere år op. Det kan være utroligt forskelligt, hvad vi har af minder og erindringer. For nogle er det duften af julemaden, for andre er det de sange der synges omkring juletræet eller den bedste gave de fik, som børn.
Julen opfattes som hjerternes fest og her kan det være svært at bringe bekymringer i julen op med andre mennesker uden at man føler sig som en lyseslutter midt i hjerternes fest. Vi ønsker i bund og grund jo bare, at julen bliver en samlende og glædelig begivenhed uden alt for meget bøvl.
Julen er desværre også højtiden for konflikter. Som mennesker kan vi have virkelig mange forskellige forventninger og ideer om hvordan den perfekte jul skal være. Det er både før jul, juleaften og i juledagene.
I mange familier er julen fyldt med traditioner om hvorledes vi samles, hvad vi spiser, synger eller ikke synger. Lige så mange familier der er i Danmark, lige så mange traditioner eksisterer der. Som familie kommer der nye medlemmer til i form af kærester og deres forældre. Her er det vigtigt, at vi er åbne overfor de traditioner de har med. Det kan være, at nogle af de traditioner der har eksisteret i familien skal afvikles for at nye kan komme til.
Så er der dem der er i sammenbragte eller skilsmisse familier, hvor alle forskellige traditioner og værdier mødes. Vi skal lang tid før jul have det hele til at gå op i en højere enhed med delebørn, dine, mine og vores. Ekskoner og eksmænd, som skal finde ud af alt dette på kryds og tværs. Sagt med andre ord, er der meget på spil i julen. Værdier, relationer, traditioner, nostalgi, forventninger og drømme.
Der er dog nogle ting, du kan være opmærksom på som er:
- Aftal at mødes inden jul og tal sammen om og få afstemt med hinanden, hvilke ønsker og forventninger i hver især har til julen i familien. Det kan f.eks. være hvilke juletraditioner som betyder virkelig meget for jer/dig. Hvorledes plejer jeres juleaften eller juledagene at foregå.
- I skal også være åbne omkring hvorledes I har det med julen. I vil opdage, at i ikke er de eneste, som oplever julen kan være en svær tid.
- Når I støder ind i svære situationer med familiemedlemmer i julen, så lad være med at reagere på dine følelser i situationen. I stedet for skal I registrere dem. Herefter skal I trække vejret dybt 10 gange og spørge jer selv – Hvad handler min reaktion mon om?
- I skal være forstående overfor jer selv og andre. Huske på, at der er meget på spil for os alle sammen i julen, da vi helst vil være sammen uden ævl og kævl. Derfor vær overbærende og husk at ingen med vilje gør noget mindre heldigt julen.
Jeg håber I kunne bruge rådene og med det vil jeg ønske alle en rigtig glædelig jul.
Med bedste hilsner
Sara