Spring til indhold

Negative tanker en del af livet

Del dette indlæg

Du SKAL have negative tanker – som generer negative følelser, som også påvirker din krop og din adfærd, som igen påvirker dine tanker.

Det er ganske enkelt en del af vores evolution, så vi overlever som art. Du har to små “mandler” – amygdala – der virker som små radarer, som skanner for farer hele tiden, hvis der nu er noget, der afviger fra normen –  det ufarlige.

Når  afvigelsen kommer, så er det Kæmp, Frys, Flygt, Fawn (det sidste betyder at “underkaste” sig eller tilpasse sig, så man undgår konflikten), så vi øger chancen for overlevelse.

Sagt med andre ord, de negative tanker/følelser er altså lige så naturlige, som de positive.

To ting.

Vi meget dårlige til at tale om følelser, helt generelt.
Dermed er vi også meget dårlig til at HÅNDTERE de negative tanker og følelser.
Men trods alt, så går det lidt bedre ift.  positive tanker og følelser.

Problemer er altså ikke de negative tanker/ følelser i sig selv, men hvordan vi forholder os til dem og, ikke mindst, hvordan vi håndterer dem.

  • Der er ikke noget at sige til, at du har lyst til at flygte fra noget der dårligt.
  • Der er heller ikke noget at sige, at du bliver handlingslammet, når du ikke har lært at håndtere det negative – på en mere fornuftig måde.
  • Lige så logisk er det, at du forsøger at bekæmpe det negative, fixe de negative tanker og følelser og bruge en masse energi på at komme af med dem.
  • Eller, at du lægger dig fladt på ryggen og lader de negative tanker og følelser tage magten over dig.

Alle fire strategier fejler STORT!

Hvorfor?

Fordi du giver det negative en meget opmærksomhed og du bruger en meget energi på noget, der ikke rigtig virker.

Første skridt

Acceptere at det er normalt at have disse tanker og følelser, når der sker noget dårligt eller du tror der sker noget dårligt.

Der er intet galt med dig, når du oplever denne negativitet. Bare accepten – ja, det er lettere sagt end gjort – kan få de mørke skyer til at lette en smule.

Næste skridt

Næste skridt er at kigge på dine tanker og følelser, udefra. Er de negative følelser og tanker, du har, støttende og fornuftige, i forhold til det, der har været udløsende?
Det tror jeg ikke, det plejer de ikke at være, som i nærmest aldrig!

Hvad gør du så i stedet? Du reflekterer over, hvad du kan gøre, som ér fornuftig og støttende. Det der giver dig energi. Du giver altså mentalt slip på de negative tanker og følelser, arbejder med din opmærksomhed på at gøre noget andet, som til gengæld er godt for dig.

Det som er let at skrive om, men svært at lære

Det her er, som altid, så nemt at skrive! Og så svært at gøre i starten. Men det virker og der er meget god og grundig forskning bag.

Ja, det virker også for mig, for jeg oplever, lige som alle andre, jævnligt negative tanker og følelser. Også af den svære slags. Dilemmaer står i kø, som udløser negativitet, når det ikke går min vej.

Gennem de sidste 3-4 år, er det blevet mere og mere nemt at lade det negative være. Jeg ved, at det kommer, det ER en del af livet!
Nogle gange kommer det buldrende som damptromle, men det bliver lettere og lettere flytte fokus, opmærksomhed og energien hen på, hvad jeg skal gøre i stedet for. Hen til noget som giver god eller bedre energi.

Det betyder ikke, at når jeg så har “løst opgaven”, så er den helt væk og jeg har styr på det, men det kan vende tilbage nogle gange, men meget mere svagt.

Er jeg så lykkelig? På ingen måde! Men jeg trives og har det godt.
I andre perioder har jeg også situationer der fylder. Sagt på en anden måde, så er jeg gennemsnitlig, med gode og mindre gode sider, men jeg har i den grad færre negative tanker og følelser, og dem, der kommer, er relativt hurtigt væk.

Du, som læser med her, ligner ikke mig og omvendt. Det vil sige, at du har muligvis endnu nemmere ved det, men du kan også være længere om det og have svære ved det end jeg og alt der i mellem, men der er stor chance for, at det vil lykkes for dig.

METODEN her er ACT: Acceptance and Commitment Therapy, og lærer dig og mig om psykisk mere fleksibilitet, og har overlapninger ift. metakognitiv terapi, stoicisme og Positiv Psykologi.

Jeg håber du kunne lide hvad du læste.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg