Spring til indhold

Hvorfor er det så svært at få sunde vaner?

Del dette indlæg

Ønsket om at have sunde vaner, har vi alle. Ofte forsøger vi faktisk at få nye vaner. Der er data, som viser at vores forsøg i de fleste tilfælde ender med at mislykkes. Hvorfor er det nu således?

Spørgsmålene stiller sig i kø. Hvorfor spiser vi ikke grøntsager og frugt hver dag, når vi ved, de er gode for os? Hvorfor synes vi, det er en udfordring at drikke det anbefalede minimum på to liter vand om dagen? hvorfor er vi ikke fysisk aktive oftere, når vi kender fordelene ved det? Det er faktisk fordi, det ikke er nogen nem opgave at få nye sunde vaner. Det kræver en indsats, engagement og tid.

Kort fortalt kan vores sind overhovedet ikke lide forandringer. Det skyldes, at forandringer gør at vi skal anvende en stor del energi på den. Vores hjerne kan bedst lide at blive i kendte og forudsigelige omgivelser eller situationer. Den ønsker faktisk, at alt skal være stabil, at der ikke skal være uforudsete begivenheder eller nye oplevelser.

Lad os lave et tankeeksperiment: Prøv at tænke over, hvorledes du ville have det, såfremt du ankom til lufthavnen for at nå et fly og du hørte over højtalerne, at det var blevet aflyst. Jeg tænker du helt sikkert vil føle dig stresset, fordi denne nye oplysning ville kræve, at din hjerne nu skal i gang med at udføre noget ekstra arbejde, som du overhovedet ikke havde forventet at skulle udføre. Det er af de samme grunde, vi alle har en tendens til at flygte fra forandringer. Både store og små.

Lad os se på, hvorfor det ikke er let at tilegne sig sunde vaner og bevare dem, og hvad du bør gøre for at opnå det.

Hvad er vaner?

Vaner er den adfærd, som vi gentager på en systematisk måde. Faktisk forstærkes mange af vores handlinger, som vi udfører, i en sådan grad, at vi automatiserer dem og antager dem som en livsstil.

Når vores handling bliver en vane, så behøver vores hjerne eller sind ikke længer anstrenge sig. Det vil altid arbejde på at automatisere alt det, som føles som en belønning. F.eks. at føle glæde.

Hvorfor ender vi i reglen med at opgive sunde vaner?

Der eksisterer flere grunde til, at vi måske ikke opnår at styrke og integrere nogle sunde vaner vores rutiner. Nedenunder kommer jeg med nogle få grunde til, dette ikke lykkes.

Vores hjerne er meget modvillig over for forandringer, fordi det gør at vi skal forlade vores komfortzone. Derudover er der øgede energiomkostninger.

 

1. Vi kan ikke få sunde vaner, fordi vi fokuserer på resultatet eller slutmålet.

I langt de fleste af vores planlagte mål fokuserer vi på resultaterne. De mål, vi ønsker at få. F.eks. at få større muskler, tabe os, få en perfekt solbrun farve osv. osv. osv.

Ved at starte vores proces med at opnå en sund vane i vores rutine, hvor vi lægger vægt på det, vi ønsker at opnå, har normalt den modsatte effekt. Dette skyldes, at selv om det er muligt at få det gennem forskellige strategier, som enten har en tendens til at være restriktive, f.eks. hurtige slankekure eller meget overdrevet fysisk aktivitet, er det virkelig svært og komplekst at opretholde på lang sigt.

Når vi fokuserer på resultatet, er der langt større sandsynlighed for at der kommer en tilbagefalds-effekt. Såfremt vi f.eks. går på slankekur, vil vi helt sikkert vende tilbage til en stillesiddende livsstil og tage de kilo på, som vi har tabt og måske endnu flere.

Der er en bog, som er skrevet af James Clear, Atomic Habits, hvor han skriver følgende: ”Alternativet er at opbygge identitetsbaserede vaner. Med denne tilgang starter vi med at fokusere på, hvem vi ønsker at blive”.

 

2. Fordi vores overbevisninger siger, at vi ikke kan gøre det

Indeni os bærer vi et system af overbevisninger, som vi tror er sande. Det er de antagelser, som styrer vores adfærd. De kan styrke os i at nå mål, eller de kan begrænse os og fungere som forhindringer. Ja, faktisk afspejler det, vi gør, hvem vi tror, vi er.

Et menneske, som hele sit liv har tænkt, at de er gode til sport, vil have lettere ved at øve sig end et menneske, som tænker, at sport ikke er noget for dem. I begge tilfælde er handlingen med at løbe en tur ego-syntonisk (vores indre stemme) med hvem, de tror de er. Der er harmoni mellem deres adfærd og deres identitet. Mens det gavner det ene, begrænser det det andet.

At udføre et dybt indre arbejde for at sætte spørgsmålstegn ved vores overbevisninger og genopbygge vores indre dialog er en værdifuld vej til at inkorporere ny sund adfærd og lægge skadelig adfærd bag os.

Såfremt vi tror, vi ikke kan gøre noget, vil vi opleve større modstand mod at gøre det.

 

3. Vi kan ikke tilegne os sunde vaner, fordi vi mister motivationen

Vores sind kan lide det enkle. Det måler altid balancen mellem omkostninger og indtægter. I den forstand er det ofte betydeligt demotiverende og en af de vigtigste undskyldninger, vi finder for at give op, såfremt vi ikke får hurtige resultater, selv med en stor indsats. Faktisk er vi motiveret af at nå vores mål med så lille en indsats som muligt.

Vi har brug for gentagelser og tid for at automatisere en adfærd. Hvad er bedre end at gøre det let og attraktivt? Såfremt vi udarbejder en nem handlingsplan med angivelser af hvordan, hvornår og hvor, er vi mindre tilbøjelig til at miste motivationen i en uheldig situation.

Vi er måske mere tilbøjelig til at spise frugt, såfremt vi har en skål med frugt på bordet. Eller vi vil drikke mere væske, såfremt vi hver gang vi går ud, har en flaske med vand i tasken. Når vi forsøger at opbygge sunde vaner, skal vi sørge for at gøre det lettere og mere tåleligt for os selv.

Jeg håber ovennævnte gav en god forklaring på, hvorfor det er så svært at ændre vaner.

 

Med bedste hilsner

 

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.