Spring til indhold

Løft humøret på en dårlig dag

Del dette indlæg

Vi har alle de dage, hvor vi vågner op i godt humør. De dage, hvor vi har mere energi til at gå dagen i møde, mere ivrig efter at fange alt, hvad vi ser og mere lyst til at grine. Nu tænker du måske, at det sker af sig selv, uden nogen som helst årsag. Sandheden er dog, at dine tanker og neurotransmittere* spiller en meget vigtig rolle i dette.  Så hvordan kan vi så løfte humøret, når vi konstant er i dårligt humør?

 

Disse grå dage, hvor der ingen energi er og det eneste vi har lyst til, er at lukke os selv inde og måske forsvinde. De opstår ikke ved et tilfælde. At være nedtrykt og generelt at være i skidt humør, sker i reglen af en grund, og det er altid noget, der forstyrrer vores normale liv. For at forstå denne mørke sky eller grå dis, som dækker dig, er den eneste måde at konfrontere den.

Det er så rigtigt at acceptere, normalisere og lære fra vores mest sorte og nedtrykte dage. Alle følelser er vigtige, ikke kun de glade. Det er lige så dårligt hele tiden at være i dårligt humør, som det er konstant at være i euforisk tilstand.

 

Det er vigtigt at løfte humøret

Hvis vi går ud fra tanken om, at alle dage ikke kan være gode, at vores følelser er noget vi kan tilpasse og at vores humør konstant svinger indenfor et bestemt sæt regler, kan vi nå til den konklusion, at det er umuligt hele tiden at være i godt humør. Når det er sagt er der alligevel noget basalt vi kan gøre for at holde humøret oppe.

  • Hold ud, indtil du når dine mål.
  • Undgå angst, stress og depression
  • Hold dig selv sund.
  • Vær glad og plej dit personlige velvære.
  • Nær dine personlige forhold.

Den romerske kejser Marcus Aurelius sagde: ”Lykken i dit liv afhænger af kvaliteten af dine tanker.” Selvom han dengang ikke vidste noget som helst om den neurobiologisk del af påstanden, har neurovidenskaben bevist, at han havde ret. Hvor vildt er det lige?

 

Hver gang vi har en tanke, er der en biokemisk reaktion i vores hjerne, som frigiver bestemte stoffer, der sender beskeder til resten af kroppen. Når vores krop modtager beskederne, igangsætter den en række fysiske reaktioner for at tilpasse sig vores fysiske tilstand til den første tanke.

 

En måde hvorpå vi kan løfte humøret er ved at ændre vores tanker. Ja, selvfølgelig er det lettere sagt end gjort, fordi vores underbevidsthed kontrollerer de fleste af vores tanker. Det kan faktisk give negative følger, hvis vi forsøger at undgå negative tanker – det gør dem endnu værre. Vi skal ikke boykotte os selv eller vores følelser for den sags skyld, hvis vi på et eller andet tidspunkt føler os fanget i denne form for tanker. Det kræver meget øvelse i at ændre vores tanker – men det gode er, at med hjælp kan det lade sig gøre.

 

Sådan kan vi løfte humøret

For at gøre det, som vil hjælpe os med at løfte humøret, til en vane, skal vi starte med at sikre os, at vi er klar, og at det er det rigtige tidspunkt til at komme ud af denne følelsesmæssige sindstilstand, vi er i. Når vi har fundet ud af og analyseret dette samt analyseret os selv, kan vi følge nedenstående trin.

  1. Øg aktivitetsniveauet. At motionere, dyrke en form for sport og melde dig til aktiviteter, der interesserer dig, forbedre dit velvære.
  2. Gå en tur. Nogle undersøgelser viser, at ved at gå kan du stimulere områder i din hjerne, som kan løfte humøret.
  3. Kom i kontakt med vennerAt danne dybe tilknytninger til andre personer hjælper med at gøre folk glade – altså dine relationer.
  4. Lyt til musikMusik har evnen til at vække følelser såsom glæde, motivation og et godt humør.
  5. Giv dig selv en pause fra nogle opgaver. At organisere din liste over gøremål og ikke at bekymre dig over de mindst vigtige eller meningsløse ting vil hjælpe med at løfte humøret og forbedre din sindstilstand.
  6. Planlæg din tid ordentligt. God planlægning er nøglen til at fokusere på de vigtigste opgaver og give dig selv tid til at hvile.

Ovennævnte er kognitive* omstrukturering, som anvendes indenfor kognitiv adfærdsterapi – altså på den gode måde til at ændre dine overbevisninger ved at stille dig selv forskellige spørgsmål om dem. Ved at sætte spørgsmålstegn ved måden, du ser verden på, kan du ændre din tankegang, og på denne måde kan du løfte humøret. Nu tænker du nok, at det godt nok er en stor mundfuld selv at gå i gang med – det skal du heller ikke, men du skal henvende dig til en, der har kendskab til denne metode.

 

Med bedste hilsner

Sara

 

Forklaring på forskellige ord:

https://lex.dk/neurotransmitter

* https://lex.dk/kognitiv


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.