Spring til indhold

Forældrerollen – når den er bedst

family, holding hands, parents
Del dette indlæg

Grunden til jeg vil skrive dette blogindlæg er, at ofte hører vi når forældrerollen er svær og uoverskuelig. Det er sjældent vi hører, når den går godt og bare kører derudad.

De fleste forældre er kompetente forældre. De forstår at sætte grænser, der er alderssvarende, for deres barn/børn. Disse forældre hører vi aldrig om.

Dine børn skal se dig som du er. Både når du er glad og sur. Her er det vigtigt at fortælle børnene at det ikke er dem du er sure på men det eller det. Selvfølgelig har disse forældre også svære situationer med deres barn/børn. Ofte opstår disse situationer når forældrene selv er trætte efter en lang arbejdsdag. De kan ikke overskue situationen og føler sig magtesløse. Det at være en god nok forældre har den betydning, at du ikke overmandes af problemerne, men at du derimod arbejder på at finde de løsninger, der virker for jer alle.

Langt de fleste forældre vil opleve situationer, hvor de føler sig utilstrækkelige. Forældrerollen er fyldt med store og små situationer, som sætter din tålmodighed på prøve. Det skal i gøre jeres bedste for at håndtere på en ordentligt måde.

Det kan være en svær situation når barnet/børnene hyler midt i Bilka, fordi det ikke må få det eller det. Her kan i komme til at føle jer små. Hvordan kan du få det/dem til at holde op? Her er det vigtigt at i sænker skulderne. Jeg vil fortælle jer en lille hemmelighed – det har langt de fleste forældre oplevet. Det i skal er at holde fast og forsøge at ignorere barnets/børnenes hylen – selvom det er svært. Denne følelse vil i opleve mange gange i jeres rolle som forældre både de bebrejdende og overbærende blikke, der stiller spørgsmålstegn ved jeres forældrekompetencer. Det kan også være når barnet/børnene bliver teenager og begynder at stille sig kritisk overfor jer som forældre. På disse dage vil du højst sandsynlig føle dig som en dårlig forældre og ikke en der magter forældrerollen. Det oplever alle forældre – det har jeg også prøvet, så jeg taler af erfaring.

I de situationer, hvor i føler jer som en dårlig forælder, skal i passe på med ikke at miste grebet. Det sker når i føler jer magtesløse. Her bliver i hurtigt sure, tager hård fat i barnet/børnene, skælder meget ud og siger ting i ikke mener. Når den følelse af magtesløshed rammer, skal i huske at det er noget alle forældre oplever – ikke at kunne. Det er de negative sider ved at være forældre. Hvis i kan, vil det være en god ide, at gå væk og trække vejret, tæl til ti eller hundrede. Kom tilbage og tal stille og roligt med barnet/børnene om situationen.

En af de ting du skal huske er, at jeres barn/børn ser op til jer, og de vil altid se på jer og jeres reaktioner, og de vil lære af jeres reaktionsmønstre. Hvad jeres barn/børn lærer, afhænger af, hvad i gør.

Hvis i kan håndtere det at føle jer små uden at skabe konflikter, så er i kommet meget langt. For mange forældre er det nemt, for de få kræver det en ihærdig indsats. Fælles for os alle er, at det at være forældre handler om, hvordan vi håndterer de situationer, hvor vi har en følelse af at være nok og tilstrækkelige overfor vores børn, uden at vi skader vores forhold til dem.

Det vigtigste at huske er, at i er fantastiske forældre, med alt hvad det indebærer af konflikter, gode og sjove oplevelser med jeres barn/børn. Derfor hold hovedet højt og sænk skulderne.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.