Spring til indhold

At være en del af en social gruppe er vigtig for os

people, friends, together
Del dette indlæg

Som mennesker har vi alle brug for, at have vores egen ”stamme”. En ”stamme”, som består af mennesker vi kan lide, har tillid til og som støtter os i vanskelige tider.

Det at tilhøre en gruppe af mennesker betyder, at vi har en alliance af mennesker, som støtter os. Det giver mening i vores tilværelse, fordi vi laver forskellige ting sammen. Ting hvor vi griner, lærer og deler både vores tid og følelser med andre.

Desværre er vores samfund i dag blevet mere individualiseret og ensomt. Derfor ser det ud til, at disse givende relationer og realiteter er i fare for at uddø. Nok lidt sat på spidsen, men der er så mange mennesker som i dag føler sig ensomme.

Jeg tænker her på de mange børn og unge som siger, at de føler sig ensomme. Dette kan skyldes, at deres afhængighed af nye teknologier og sociale netværk isolerer dem og gør dem meget udsat i forhold til at forstå, at fritid og det de ser på et digitalt medie ikke er et reelt grundlag for livet.

Hvis de er i stand til at skabe venskaber, ender de ofte med at være flygtige og ikke særlig stabile. Dette betyder igen, at der ikke går lang tid, før de igen oplever følelser af isolation.

Dette gør igen, desværre, at de har en tendens til en oplevelse af lavt selvværd, frustration og modløshed. Hvorfor nu det? Det er fordi de har behov for at føle, at de hører til en gruppe af mennesker. Det er mega vigtigt i alle stadier af livet, ikke kun når vi er unge. Det er således, vi lærer at leve i et samfund. Derudover er det også sådan, vi opdager os selv og verden omkring os.

Denne nuværende livsstil afbryder os fra dette grundlæggende princip for vores lykke, eller tilfredshed, da lykke er sådan et diffust begreb. Det der er lykke for dig, er det ikke for dig og omvendt.

At tilhøre en gruppe forbedrer dit helbred og din tilfredshed

Jeg er næsten sikker på, at hvis du bliver spurgt, hvor mange venner du har, vil du sige: ”Jeg kan tælle dem på en hånd, men alligevel har jeg mere end rigeligt”. Det viser sig, at det er meget almindeligt at have to eller tre dybe og solide venskaber. Disse venner har en tendens til at være berigende og ægte for os på alle måder.

Nogle af os har desværre en tendens til at glemme noget vigtigt. Det er den kendsgerning, at man nogle gange får større erfaringer ved at udvide sin vennekreds – bare lidt. De nye venner behøver ikke være lige så betydningsfulde som dine nære venner.

Ved at få nye venner i vores liv får vi andre perspektiver, viden, erfaringer og følelser, hvilket er meget positivt for din hjerne.

Lad os se på, hvad videnskaben har at fortælle om emnet.

At være en del af et fællesskab øger dit velvære

Nottingham Trent University gennemførte i 2017 nogle meget interessante undersøgelser. De undersøgte næsten 4.000 mennesker for at forstå, hvorledes de relaterede til hinanden, og hvordan dette påvirkede deres opfattelse af deres lykke. (tilfredshed)

Denne undersøgelse viste, at jo mere deltagerne var forbundet med deres samfund eller sociale grupper, des højere var deres niveau af velvære.

Derfor ser det ud til, at det kan vise sig at være vigtigt at udvide din vennekreds lidt mere i modsætning til kun at tilbringe tid med familie eller nære venner. For eksempel kan den simple handling at dyrke sport sammen med andre personer, deltage i en dansetime og deltage i fællesskabs- eller fritidsarrangementer forbedre dit niveau af tilfredshed, sundhed og lykke.

Du må ikke ignorere, at vi mennesker er sociale væsner. Det har vi været siden vi boede i huler. Vi er et resultat af vores evolution, hvor vores forfædre var sammen og interagerede med hinanden i små sociale grupper.

Følelsen af at høre til giver dig ikke kun rødder og et psykologisk emotionelt grundlag, men det giver dig muligheden for at føle dig nyttig. Herudover er det nemmere at dele erfaringer med fler forskellige mennesker, som vi kan lære af.

Skab din egen stamme og indgå i en social gruppe

Der eksisterer så mange undersøgelser inden for antropologi, sociologi og psykologi om fordelene ved at være en del af en social gruppe. For eksempel har en undersøgelse fra University af Queensland fremhævet noget af det vigtigste i denne henseende. Det var den pointe, at det i virkeligheden ikke var nok bare at have kontakt med et fællesskab for at opleve tilfredshed.

Disse interaktionsdynamikker beskytter ikke kun dit helbred og dit velbefindende, når du identificerer dig med din sociale gruppe. Sagt med andre ord opstår følelsen af at høre til, når man deler de samme interesser, værdier, lidenskaber og livsformål med andre i gruppen.

Dette betyder metaforisk, at man skal opbygge sin egen stamme. En, hvor der indgår mennesker, som vi identificerer os med, som støtter os, interesserer sig, griner og græder med os. Det er sociale alliancer, som er baseret på empati, fælles passioner og ægte interesse for hinanden.

Individualisering contra forbindelse

Nu kommer jeg med et opråb og måske føler du dig ramt, fordi der er noget om snakken. Det er på høje tid, at vi stopper op og reflekterer over den nuværende individualiseringsproces, som ikke er sund for os, selvom det er almindelig i den måde, vi socialt er organiseret på.

Isolationen øger vores følelse af håbløshed og forværrer helbredet. Faktisk bør vi begynde at favorisere disse mekanismer, som betyder, at forskellige grupper af mennesker har større forbindelser med hinanden. Her tænker jeg også på ældre mennesker, da denne gruppe også har en tendens til at føle sig ensomme og har brug for interaktion med andre.

Vi bliver nødt til at fremme de møder, hvor mennesker kan socialisere og skabe nye forbindelser på alle niveauer. Vi er alle nødsaget til at skabe rum til at finde nye mennesker, som vi deler aktiviteter, passioner, mål og fremtidige projekter med.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

1 tanke om “At være en del af en social gruppe er vigtig for os”

  1. Pingback: Coach Sara Hvad er god livskvalitet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.