Spring til indhold

Skyld en del af livet – en vigtig følelse at have lidt af.

woman, model, girl
Del dette indlæg

Overskriften lyder sådan lidt kliché-agtigt og du tænker sikkert hvorfor nu det?

Du har måske lært, at du skal slippe skyldfølelsen helt, men det er forkert. Skyldfølelsen kan komme flere steder fra. Den kan komme fra noget som dine forældre har lært dig f.eks. hvis du har slået din bror eller søster, eller taget en kage fra skabet, noget du godt vidste du ikke måtte.
Skyld, i den rette eller passende mængde gør, at du opfører dig ordentligt. Både overfor dig selv og overfor andre.
Skyld er et spørgsmål om god moral og etik, der er en vigtig del af livet.

Skyld og skam, hvad er forskellen?

Jeg hører ofte, at begreberne skyld og skam blandes sammen. Derfor bringer jeg følelsen af skam på banen.

Skam omhandler de negative tanker, du har om dig selv. Du skammer dig over dig selv. Selvkritik har du rigeligt af og dit selvbillede er meget negativ. Skam handler om dig som person og den værdi du sætter på dig selv – en værdi du synes, du ikke har.

Skyld handler om de ting du gør. Den er der, når du synes, du har gjort noget forkert, både overfor dig selv men også overfor en anden person, f.eks. overskredet en grænse.

Derfor er skyld i små mængder med til, at du handler korrekt og ordentligt i forhold til dine relationer og ikke gør noget uhensigtsmæssigt.

Hvis skyldfølelsen får for meget magt, modarbejder den dig i at trives. F.eks. hvis du påtager dig skyld på andres vegne, altså noget der slet ikke er din, men du tager den på dine skuldre. Hvis noget generelt går galt – det er nok din skyld – selvom du slet ikke har været i nærheden.

I nogle af mine klienters fortælling er skylden en stor ingrediens i parforholdet, når det ikke går så godt.

Der hvor det virkelig går galt i parforholdet er når kæresten/ægtefællen er meget dominerende og ofte har bebrejdet min klient længe nok, kommer klienten til mig med glasset helt fyldt af skyldfølelse. Temmelig meget skyld!

Skyld skaber de dybeste sår!

Ofte er der næsten altid tale om beskyldninger som ikke har noget hold i virkeligheden. I reglen er det kæresten/ægtefællen, som er den skyldige i at parforholdet ikke går så godt. Den slags beskyldninger giver skyld som skaber meget dybe sår.

Dette medfører typisk at klienten er gået i et med panelerne, ikke tør sige fra, undskylder at sæben ikke er placeret korrekt. Ofte har de ikke en selvstændig mening om ret meget.

Denne beskrivelse er ikke noget fiktivt, desværre. Selvfølgelig findes en masse nuancer eller niveauer af følelsen af skyld. Både dem der er langt værre og dem, der er langt mildere.

Uanset niveauet af skyldfølelse, så kan du hjælpes.

Nedenunder er nogle punkter, som er den måde, jeg hjælper mine klienter.

Selvværdet skal forhøjes:

De negative tanker skal helt VÆK, et skridt ad gangen.

De meget negative overbevisninger og leveregler, skal aflæres og nye mere positive overbevisninger og mere støttende leveregler skal læres.

Selvværdet skal bankes op.

De negative tanker skal fjernes, et skridt ad gangen.

De vildt negative overbevisninger og negative leveregler, skal aflæres og nye mere positive overbevisninger og mere støttende leveregler skal læres.

Skriv dine negative tanker ned.

Du har ofte en masse, ubevidste tanker, de er blinde for dig og før du kan gøre så meget ved dem, skal du være bevidste om dem. Det er slet IKKE rart at se på skrift, men det skal til, uden at lyde bedrevidende, skal det gøre ondt, før det bliver godt igen.

Det er ikke sikkert, at du vil opleve det sådan, men mange gør, husk der er lys for enden af tunnelen.

Så brug et par uger og få de negative tanker skrevet. GLEM orden og struktur det er ikke vigtigt, bare skriv.

Argumenter mod dine negative tanker.

Opfat dine negative tanker, som giver dig din skyld, som et lille barn, som du tage dig kærligt af.
Hvad vil du så skrive til det her barn?
Hvordan vil du verbalt trøste vedkommende og hvilke positive vendinger og argumenter mod vil du bruge?

Her er der virkelig tale om medfølelse og omsorg med dig selv, men pas på med IKKE at gøre dig selv til offer, selvom det måske kan ligge lige for. Du skal ikke YNKES, men bygges op!

De negative stemmer du har, skal bringes til tavshed.

Skal du fjerne dine negative relationer?
Det korte svar er JA. Hvis det er andre, der påfører dig skyldfølelsen, så skal du måske overveje om du skal trække dig fra relationen. Den er ikke sund for dig, noget som jeg også skrev om i sidste uges blogindlæg.

Læs eller genlæs den her:

Når nogle venner hører til i fortiden!

Har du brug for hjælp, så er du altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende og gratis telefonsamtale. Så kan vi sammen finde ud af, om jeg kan hjælpe dig.

Med bedste hilsner

Sara

 


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.