Spring til indhold

Positive og negative følelser – en del af livet

opposites, thumb, positive
Del dette indlæg

Både positive og negative følelser er en naturlig del af vores liv. Ofte lægger vi ikke meget mærke til dem. Gennem de sidste mange år er der fremkommet beviser, der dokumenterer den effekt, følelserne har på vores helbred. Vi ved, at positive følelser kan forbedre vores helbred.

De negative følelser associeres ofte med noget dårligt, og de kan også svække vores helbred. Vi skal ikke negligere vores negative følelser. De behøver ikke være usunde for os. I de fleste tilfælde vil de negative følelser tvinge os til handling.

I hverdagen har vi mange relationer til forskellige mennesker. Det kan være en kæreste/ægtefælle, et venskab eller en kollega. Hvis den relation ikke er god for os, vil vi unægtelig have negative følelser, som vil have os til at handle. Vi reflekterer over hvad der er det bedste for os.

De positive følelser får os ikke i samme grad til at handle, men de har stor indvirkning på vores velbefindende.

Indenfor den positive psykologi er der fokus på de positive følelser. De følelser der gør, vores velbefindende er højt. Her anvendes modellen PERMA (V, tilføjet af Niels Mostrup). Nedenstående model er en forklaring på dette.

Positive emotioner

Du skal have flest mulige positive følelser for at trives. Her findes ord som f.eks. lykke, nydelse, optimisme, kreativitet eller selvregulering

Engagement  

Fordybelse er nøgleordet, og jo flere personer og ting, vi kan fordybe os i, jo mere flow vil vi opleve, hvilket igen øger muligheden for trivsel. Vi glemmer tid og sted, når vi er i flow. Her findes ord som f.eks. beslutningsdygtig, viljestyrke, præstationsorienteret.

Relationer   

Som mennesker er vi sociale og afhængige af relationer til andre mennesker. Dette er en modgift til nedture i livet. Her findes ord som f.eks. venlighed, rummelighed, blomstring, modstandskraft,

Mening                              

Når oplevelser af at noget giver mening, giver det os rigtig meget energi. Det handler om at tilhøre og tjene noget der er større end en selv. Her findes ord som f.eks. åndelighed, passion, spiritualitet.

Achievement    

Opnåelse af mål. Som menneske, giver det tilfredshed at nå fastsatte mål eller have opnået noget. Oplevelsen af succes. Her findes ord som f.eks. ukuelighed, udholdenhed, visualisering, vanetænkning, håb.         

Vitalitet                             

Sind og krop er to sider af dig, som hænger sammen. Derfor er det vigtigt, at du passer på dit fysiske jeg. Her findes ord som f.eks. fokus på motion, stress, angst, tanker, stilhed, søvn, mad, væske.

Det grundlæggende er, at vi selv kan styre hvor vi har vores fokus. Vi bestemmer selv, hvad der er det vigtigste for os.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.