Spring til indhold

Hvad er god livskvalitet?

people, jumping, happiness
Del dette indlæg

Der eksisterer nogle generelle parametre som definerer god livskvalitet. Jeg vil forsøge at forklare dem her. Det er vigtigt at huske, at de er generelle og at du selv er nødt til at overveje hvilke ting, som vil bidrage til dit individuelle velvære og arbejde på at nå dem. 

Vi kan ikke åbne et ugeblad eller falder over det på de sociale medier – livskvalitet og velvære. Som mennesker har vi ikke altid en klar idé til, hvad det faktisk betyder. Der findes MANGE virkelig mange ”ekspert ”-definitioner på det, og vi selv skal finde den definition som passer til os.

Herudover skal vi også huske, at antropologi, sociologi, politik, sundhedsvidenskab og næsten ethvert område som beskæftiger sig med menneskelig videnskab har deres egen definition af hvad livskvalitet bør være. Der er mange fællestræk, men også forskelle.

Der findes ikke nogen fastlagt enighed om vigtigheden af subjektive og objektive faktorer, når der tales om livskvalitet. Nogle synspunkter tildeler større relevans til faktorer som f.eks. indkomst eller tilgængelighed af offentlige tjenester.

Andre igen lægger større vægt på opfattelserne af tilfredshed eller værdsættelse af livet. Nedenunder forsøger jeg at finde ud af hvad det omhandler.

Hvilken betydning har det at have en god livskvalitet?

En god livskvalitet indeholder nogle betingelser, som garanterer velvære for os i en given kontekst. I et større omfang stemmer det overnes med den type liv, vi ønsker at have, fordi vi opfatter dem som stabile.

Fra et vist synspunkt er livskvalitet på en eller anden måde synonym med det, som mennesker refererer til som GLÆDE. Dette er meget abstrakt og relativt, da det som er glæde for mig, ikke nødvendigvis er det for dig – der findes ikke noget fuldt defineret referencepunkt for glæde.

Psykiateren George Vaillant fra Harvard University gennemførte et studie over 76 år, som konkluderede, at de faktorer, som gør mennesker glade er:

  • Meningsfulde relationer
  • Tilstedeværelsen af kærlighed
  • Have et arbejde, som genererer entusiasme og bidrager med det, som er nødvendigt for at overleve.
  • Intet behov for psykoaktive substanser
  • Optimisme

Vi er nødt til at huske på, at disse konklusioner, er fremkommet på baggrund af et omfattende studie – både i henhold til år og konsulterede mennesker. Det skal siges, at forskerne udførte studiet i lande med høje indkomstniveauer. Det kan derfor være skævvredet. Alligevel virker dette til at have en vis grad af universalitet.

Velvære, velfærd og god livskvalitet

Når vi søger på ordet velvære, findes der ikke en enstemmig definition. Den er individuel. Der eksisterer god livskvalitet, når der er velvære. Sidstnævnte involverer mange forskellige dimensioner og der skal være balance mellem dem. De forskellige typer af velvære er:

Materielt velvære

Dette er tilstede, når et menneskes indkomstniveau gør det muligt at imødekomme betydningsfulde behov. Dette er kontroversielt, da vores behov i sig selv varierer fra menneske til menneske.

Det er velvære, når et menneske har adgang til basale behov som inkluderer mad, husly, sundhed, offentlige tjenester og fritid. Herfra går bevægelsen af velvære videre til personlige mål og værdier.

Socialt velvære er vigtigt for god livskvalitet

For os som mennesker er det socialt velvære, når vi etablerer bånd med samarbejde og solidaritet med de grupper vi interagerer med. For os alle indebærer dette sunde og fredelige relationer med støttende og gensidig hjælp, dette giver os følelser af sikkerhed og balance. Hvert menneske har brug for et støttende netværk for at have en god livskvalitet. Noget jeg også skrev om i sidste uge. Læs eller genlæs den her: https://coachsara.dk/at-vaere-en-del-af-en-social-gruppe-er-vigtig-for-os/

Fysisk velvære

Betydningen af fysisk velvære er at have adgang til alt, som garanterer sundhed. Dette inkluderer at have adgang til sund kost, lægeydelser, fysisk aktivitet og overordnede sunde vaner. Igen indebærer dette også at have viden om og opmærksomhed på hvad der er vigtigt for os så vores krop fungere korrekt.

Emotionelt velvære

Dette indebærer en person, som forstår følelser og ved, hvorledes man regulerer dem, udvikler det fra en proces med personlig vækst, hvor den indre styrke og evnen til at tage fornuftige og autonome beslutninger dominerer. Det er muligt at etablere relationer med gensidig støtte og gensidig afhængighed med andre under disse omstændigheder.

Personlig udvikling

Som mennesker er vi nødt til at have muligheder for at vokse og udvikle vores potentiale i forskellige felter. Herunder at have adgang til uddannelse, træning og adgang til et værdigt arbejde, hvor vi kan gøre brug af vores individuelle færdigheder og viden. Et arbejde, hvo det er muligt at udvikle sig på forskellige måder.

Som du kan læse, udgøres livskvalitet af forskellige faktorer. Jeg håber ikke at ovennævnte blev for teoretisk, og at du kan anvende det i dit daglige liv.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.