Spring til indhold

Hvordan kan du ændre usunde vaner?

girl, crossroads, choice
Del dette indlæg

Når du har fået øje på dine usunde vaner og gerne vil ændre disse, kan det være svært ikke at falde tilbage i de samme vaner. Denne blog giver nogle forslag til, hvordan du kan holde fast i ændringerne.

Jeg tror vi alle kender det. Efter jul og nytår skal der ske noget nyt. Vi vil gerne leve sundere og beslutter os for at ændre vores usunde vaner. Måske vil du spise sundere, dyrke mere sport, starte med at meditere eller studere hårdere. Du er meget overbevist om, at du virkelig ønsker at foretage disse ændringer.

Der går ikke mange dage, så er du tilbage i de samme gamle vaner og rutiner, som du ønskede at ændre på.

Hvorfor så det? Det er fordi hensigten gør det ikke alene. Motivationen er det, som får dig i gang, og vaner er det, som holder dig i gang. Derfor har det, du starter med, en tendens til at forsvinde i løbet af nogle få dage. Derfor er det ikke nemt at opbygge nye sunde vaner, men der er nogle forslag som kan hjælpe dig godt i gang i ændringen af dine vaner.

1. Find den strategi som virker for dig!

Når du skal opbygge nye vaner, er det vigtigt at du reflektere over din egen personlighed. Der er to forskellige strategier, du kan anvende. Kun du ved, hvilken strategi som vil funger godt for dig.

Du kan starte med at ændre en vane ad gangen. Hvis du ønsker at spise sundere, dyrke motion og holde op med at ryge, er det for mange ændringer at tage på en gang.

De krav, du stiller til dig selv, kan være stå store, at du i sidste ende opgiver dem alle sammen. Hvis det lyder som dig, skal du vælge det mål, som er mest relevant for dig, og kun starte med den. Senere, når din nye vane er godt indarbejdet og er blevet automatiseret, kan du begynde at ændre en mere.

Hvis du på den anden side føler, at det at samle alle dine vaner og ændre dem, er det der driver dig til at opnå dem, er det den strategi, som vil øge din motivation og tilgang til din nye livsstil.

2. Ændringer tager tid!

Ofte starter du med overdreven begejstring. Det er svært at opretholde, og du vil brænde ud efter kort tid. Det er ikke realistisk at gå fra en livsstil til en anden. Du kan ikke starte med at ville løbe en time dagligt, når du aldrig har løbet før, det er ganske enkelt umuligt.

Det er vigtigt at huske, at ændringen af usunde vaner er noget som tager tid. Ofte har vi en tendens til, at vi vil i mål med det samme. Derfor skal du vide, hvorledes du skal styre din energi og have realistiske forventninger til ændringen.

Det du skal, er at begynde med små anstrengelser og gradvis øge dem. F.eks. kan du starte med at spise et stykke frugt om dagen i din kost eller meditere i 15 minutter tre gange om ugen. På denne måde vil det blive nemmere for dig at nå dine mål og være konsekvent.

3. Se på dine omgivelser!

Dine daglige adfærdsmønstre udløses, fordi der er nogle stimuli i dine omgivelser, som trigger dine vaner. Derfor bør du ændre dine omgivelser, for at ændre dine vaner. Hvis du har valgt at spise sundere, skal du undlade at have usunde fødevarer i hjemmet.  

Det samme gælder, hvis du ønsker at studere hårdere, slukke din mobiltelefon, når du studere.

Det et påtage sig kontrollen af miljømæssige stimuli vil have en positiv indvirkning på din evne til at fastholde dine mål. Derfor gør det let for dig selv og fjern alle unødvendige fristelser.

4. Skab en ny rutine for at ændre usunde vaner!

Når du har besluttet dig for at ændre usunde vaner, er der to vigtige egenskaber, som kan hjælpe dig med at øge din motivation og engagement. For det første er det meget positivt at lave en fast tidsplan.

På denne måde giver du den nye vane en plads i dine daglige rutiner. Du kan f.eks. beslutte at gå stærkt i 10 minutter hver dag efter arbejde, eller at meditere hver morgen.

For det andet er det at dele dine mål med andre en motivation til at holde ved og holde ud. Hvis du f.eks. i din omgangskreds finder en gåmakker som du har aftalt at gå tur med, vil denne forpligtelse, få dg til at overholde den. Selv om du måske slet ikke har lyst til at gå tur og helst vil smide dig i sofaen.

5. Giv dig selv en belønning!

Fremfor at fokusere på dit slutmål, som synes uopnåeligt, kan du dele din slutmål op i delmål. På denne måde vil det at kontrollere, at du opnår det, du har sat dig for at gøre, øge din selvtillid og motivation til at fortsætte.

Husk at belønne dig selv, for hvert lille fremskridt og hver lille indsats. Fortæl dig selv, at hvert skridt du tager, gør du kommer tætter på dit slutmål.

6. Du skal huske at nyde processen med at ændre usunde vaner!

Den ændring, du vil ændre, skal du betragte fra et positivt perspektiv. Du skal kun ændre dine usunde vaner, fordi du elsker dig selv og ønsker at blive sundere og lykkeligere. Du SKAL aldrig ændre dine vaner for andre menneskers skyld.

Sidst men ikke mindst skal du have en positiv holdning til den ændring, du vil foretage. På denne måde kan du forsøge at nyde rejsen i stedet for at se den som en pligt. Husk Rom blev ikke bygget på en dag, så lad være med at nedgøre dig selv hvis du falder tilbage i gamle vaner. Op på hesten igen og find tilbage til de gode rutiner igen.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.