Spring til indhold

Hjælp til selvhjælp – sådan skifter du vaner

girl, crossroads, choice
Del dette indlæg

At skifte vaner og adfærd, kræver små skridt.

Står du og finder ud af, at det du gør, ikke er det bedste for dig selv. F.eks. drikker du for meget sukkerholdigt sodavand, dyrker for lidt motion, har svært ved at sige fra eller …….

Du ved det måske godt? Alt det du ville ønske, du kunne gøre bedre. Det synes bare alt for stort og mega uoverskueligt. Det letteste er at fortsætte.

 

Når du tænker i at ændre vaner synes du, det er som at kigge op ad en høj stejl bakke, hvor vi helst skal være i mål før vi får begyndt. Du tænker i risikoen for at fejle og nedgør derfor dig selv. Denne tilgang er ikke støttende for dig selv. I denne voldsomme selvkritik og alt for store forventninger – det bremser os fra at gå i gang.

Små skridt – tænk småt.

Din vej til toppen er præget af de små skridt du tager – MEGET små skridt. Du kan tage et skridt om dagen – stille – ro på – du når det nok. Lidt efter lidt vil du tage flere små skridt uden at tænke over det. Du har fået en ny vane.

Det tager 21 dage at skifte en vane.
NEJ – dette er selvhjælpsindustriens største slagskliché. Det viser, at de som prøver at bilde dig det ind, ikke sætter sig ind i det, de prædiker om.  


Denne totale misforståelse, stammer helt tilbage fra 1950, hvor en kosmetisk kirurg Dr. Maxwell Maltz i sin bog skrev, at det tog 21 dages øvelse at ”opløse” det gamle billede af os selv og skabe et nyt. Det kan du læse om her
Jeg tænker, at det var ren markedsføring og et løfte om quickfix!

I 2010, på University College i London undersøgte psykologen Pippa Lally det med vaner.
Der var en kæmpe spredning, naturligvis, og gennemsnittet for ændring af en vane, var 66 dage.
Gennemsnittet kan ikke bruges til andet, end at vise, at de 21 dage er noget VOLAPYK.
Vaneskift og adfærdsændring, tager den tid, det tager, afhængig af, hvor dybt vanen sidder, hvor stor værdi vi hæfter på den og hvor gode vi er til at tage det ene skidt ad gangen.

Skift vane. Sådan gør du.

Du skal gøre det, du vil så let og småt, kom nu du kan godt – små skridt – det ene lille skridt efter det andet – og nedsæt forventningerne til, hvornår du mærker forandringen

F.eks. hvis du drikker for meget sodavand. Sænk indtaget med 10% hver dag. køb mindre flasker eller køb dem uden sukker. Sådan fortsætter du, stille og roligt.

Hvis det kniber med at komme ud motionere, gå eller løbe, så tag træningstøjet på, gå stærkt eller løb, så langt du kan og gå tilbage. Hellere lidt for kort – bare 100 meter – så du kan komme ud hver dag, så det er dén vane, du først får bygget op. Siden hen kan du øge både tempo og længde.

Når jeg skal ud at gå, planlægger jeg det i forvejen. Fortæller det til min mand, kollegaer eller venner. Her forpligter jeg mig selv i at få det gjort.

Den anden ting.

Så vidt så godt. Nu skal du også finde alle de positive ting, du kan, på det du er i gang med. Både processen, især den, men også målet – HUSK den ligger meget langt væk, og du skal ikke skynde dig. Det er processen der er vigtigst.
Disse tanker, skal du gentage flere gange om dagen, hver dag, hver uge osv.

 

Den tredje ting.

Nu bliver det vanskeligt – det du skal nu, er at finde frem til alt det dårlige, du har gang i og alt det dårlige du risikerer, hvis du fortsætter denne dårlige livsstil eller negative vane.
Det er lidt som om du er den voksne, der taler til dit indre barn – måske barnet i trodsalderen.

Du skaber hermed positive motivationer for selv processen og for målet. Jo stærkere, des bedre. Det hele skal være så tiltrækkende, som muligt.

På samme måde, skaber du stærke demotivationer for det, du gjorde og som ødelægger dig, hvis du bliver ved. Det skal blive så frastødende, som muligt.

Hvad hvis du fejler?

Pisst – en lille hemmelighed. Du vil komme til at fejle. Der vil være dage, hvor du falder i og ikke gider. Dage hvor du finder den ene dårlige undskyldning efter den anden. JA og hvad så. Du er et menneske på godt og ondt – vi fejler alle sammen.

 

HUSK – du skal IKKE skabe vanen fra første dag. Du skal gøre det så nemt for dig selv som muligt. Vanen kommer – ro på – Rom blev ikke bygget på en dag.

Husk de små sejre.

Det er vigtigt for dig selv, at du fejre de små sejre. Du skal holde regnskab over, hvor meget du har opnået. Det er også motiverende for de fleste.

Har du brug for hjælp – når der er dybereliggende årsager til dine negative vaner – så kontakter du mig på: coachsara@coachsara.dk eller telefon: +45 2674 7097

Med bedste hilsner

Sara

Kilde:
https://centrespringmd.com/docs/How%20Habits%20are%20Formed.pdf


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.