Spring til indhold

Der er en helende kraft i empati fra en hund

dog, adorable, animal
Del dette indlæg

De af os som har hund vidste det allerede på forhånd, men at videnskaben endelig har demonstreret det: at hunde kan føle empati. Hunde opfanger næsten med det samme menneskers følelsesmæssige tilstand. Deres evne er dog større end denne fascinerende egenskab. De udviser også et altruistisk ønske om at give omsorg og mindske følelsesmæssig angst og tristhed. Dette kom ud af et studie fra University of London om den helende kraft i empati fra en hund.

Vi ved at vores firbenede venner med deres væremåde genkender vores glæde og sidst men ikke mindst vores lidelser. De tøver ikke med at slikke din hånd, smide deres ynglings legetøj ved dine fødder eller sidde på vores skød som et kærligt barn, som ønsker et smil.

Den helende kraft i empati fra en hund

Der findes flere overraskende nuancer i forhold til empati fra en hund og dets evne til at aflæse vores humør, som er kommet frem i dette studie. Et meget specifikt eksempel er Benjamin Stepp, som er veteran fra Irak-Krigen. Han bor sammen med en meget smuk labrador. Benjamin lider af en traumatisk hjerneskade. Hver evig eneste dag får han pludselige smerteanfald, som lammer hans ben.

Hunden fornemmer, hvornår anfaldene kommer, og går direkte hen til sin ejer af en meget specifik grund. Nemlig at støtte og give ham kærlighed, mindske hans angst og kontrollere hans vejrtrækning, så smerten går væk hurtigst muligt. Der findes studier, som viser, at hunde kan lugte visse metabolske forandringer i vores krop, der f.eks. kan resultere i lavt blodsukker, epilepsi og i dette tilfælde smerte.

Et af de mest fantastiske aspekter ved denne trofasthed og altruismen hos dyr er, at de ikke vil have noget som helst til gengæld. Deres loyalitet og beskytterinstinkt er stort. Bare det at kunne give velvære og lettelse er nok til at give dem glæde og tilfredsstillelse.

Hunde og mennesker: et ældgammelt bånd

Helt fra oldtiden har mennesker og hunde haft et tæt følelsesmæssigt bånd. Dengang overlevelse var den største prioritet. Der eksisterer forskellige teorier om dette. En er, at mennesker, der levede i sociale grupper sammen med hunde, havde en bedre chance for overlevelse end dem, som ikke gjorde.

Det at have en eller flere hunde ved bostedet betød, at de var i bedre kontakt med naturen og dens cyklusser. Det betød også, at de kunne finde flere ressourcer til overlevelse med: bytte, vand, spiselige planter, osv. Dette bevises i mange forskellige hulemalerier, hvor netop disse interaktioner kan ses.

Det at have disse dyr som selskab gav en stor tilfredsstillende og skabte et bånd på tværs af biologien.

Det altid at have denne interaktion, som startede for så længe siden, har styrket forholdet, hvor hundene hurtigt begyndte at genkende vores følelser. Vi begyndte at se dem som medlemmer af vores egne sociale gruppe. Empati fra hunde er en realitet, som altid har været ved vores side.

Kig på en hund og vi smiler

Vores hunde ville aldrig bede os om at slappe af. Den vil aldrig foreslå, at vi får nyt arbejde, at vi giver vores partner en chance til. Opgive en ven, som giver flere problemer end fordele. De vil aldrig foreslå noget. De vil heller aldrig dømme eller kritisere nogen af dine beslutninger. Din hunds eneste ønske er at være sammen med dig. Give dig det bedste af dem uden at ønske noget retur. Dette er et af de mest vidunderlige aspekter ved empati fra din hund.

Hvor mærkeligt det end lyder, så har de altid gjort dette, helt fra de levede sammen med vores forfædre i huler. De europæiske stammer, som tæmmede de mest rolige ulvehvalpe, der søgte efter mad i udkanten af lejren. Vi gjorde dem til vores egne og de gjorde os til deres egne i et varigt og dejligt venskab. Derfor kan de fleste af os ikke lade være med at smile, når vi ser en hund.

Til sidst må vi konkludere, at der er kommet så mange servicehunde i dag, der gør en forskel for så mange mennesker med følelsesmæssige og fysiske udfordringer. Derfor vil de, som har hund også betragte dem som en uundværlig del af familien. Det gør vi hos os.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.