Spring til indhold

Dårlig Samvittighed – hvad kan du bruge den til?

people, emotion, dramatic
Del dette indlæg

Det korte svar – ingenting – alligevel vil vi måske handle på vores dårlige samvittighed. Vi skjuler muligvis følelsers manipulerende indvirkning på vores tankevirksomhed.

I dagligdagen kommer den dårlige samvittighed til os alle. Det kan være den forældre, der har dårlig samvittighed over de mange timer barnet tilbringer i dagtilbud, eller at vi ikke får kontaktet vore gamle forældre, søskende og venner.

Hvis vi giver los og plads til den dårlige samvittighed så den til sidst fylder hele vores liv, har vi et problem. Den giver os en følelse af ikke at slå til. Vi får skyldfølelse.

Vi giver den dårlige samvittighed lov til at spurte derud af. Over tid slider det på os og skaber unødigt pres og stress.

Netop derfor skal du tale om det, bringe det frem i lyset og du skal lede den, så den ikke hæmmer for din livsglæde.

Vores moralske kompas, som vi nærmest er blevet opdraget til fra barndommen, og som forstærkes af de samfundsmæssige og sociale forventninger, opleves af alle.

I barndommen blev vi irettesat for at ændre vores adfærd. Hvis vi var larmende i det offentlige rum, eller tog mere mad op end vi kunne spise. Vi lærte at føle os skyldige og fik dårlig samvittighed over dette. Vi ved ikke, at det er det, der er på spil. Vi kigger f.eks. på tallerkenen, og ser det vi levner eller hvad der skaber vores dårlige samvittighed.

På denne måde kan den dårlige samvittighed ende med at fylde alt for meget i os og vores liv.

Er dårlig samvittighed så et godt tegn?

Ja, dårlig samvittighed er slet ikke så dårligt endda. Det er tegn fra din krop om, at det er tid til at tænke over din adfærd. Vi kan lære os selv at bruge den dårlige samvittighed konstruktivt. Det at være den vi er og stå ved det. Det er ikke let og kræver øvelse, men vi kan alle lære det – hvis vi vil.

Først når vi har bevidstheden om, hvilke moralske, uskrevne og usagte regler og dogmer, vi selv dømmer skyldige på, sætter vi os selv fri.

Det handler ikke om, at vi skal kunne gøre, hvad vi vil altid, men om at give os selv lov. Lov til at være. Lov til at nyde. Lov til at leve.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.