Spring til indhold

Er du for perfektionistisk? Hvornår vil du gøre noget ved det?

wall, brick, crack
Del dette indlæg

Langt de fleste af os er mere eller mindre perfektionistiske. Måske er du det også. Oftest er vi det på de områder i vores liv, der er meget vigtige for os:

Måske vil du gerne smashe den perfekte bold i bordtennis

Eller lave den perfekte middag til familien

Eller få ros og anerkendelse af din chef

Det er okay, at du brænder for noget og gør dig umage!

Meeen hvad nu hvis du altid gør dig mega meget umage med alt – uden at du nogensinde synes det er nok og aldrig er tilfreds? Denne måde at gå til opgaver og livet på er uhensigtsmæssig – din perfektionisme er så måske ved at tage overhånd og blive lidt af et problem for dig.

Hvorfor så det?

Fordi denne tilgang eller overdrevne perfektionisme kan gå meget ud over din trivsel. Ja den kan påvirke hele din livsglæde. Som ægte perfektionist presser du altid dig selv til det yderste og det bliver du nemt stresset og udmattet af på sigt. Måske påvirker det dit humør i negativ retning og du bliver trist.

Uha tænker du nok nu. Du kan tage det helt roligt fordi du uden tvivl kan dæmpe eller slipper helt af med din perfektionisme. Det kræver øvelse. Du kan f.eks. starte med at genkende de typiske tegn på overdreven og negativ perfektionisme.

Der eksisterer seks typiske tegn på, at din perfektionisme fylder for meget:

  1. Du er bange for at begå fejl.

Du er bange for, at andre ikke kan lide dig, hvis du begår den mindste fejl. Derfor er du hele tiden på stikkerne og gør dig meget umage for ikke at gøre eller sige noget forkert, når du er sammen med andre.

  1. Du er aldrig tilfreds med dig selv.

Du har en følelse af, at du ikke er god nok – heller ikke hvis du opnår et 12-tal i dit yndlingsfag. Der er altid et eller andet, du kunne have gjort bedre. Du stiller meget høje krav til dig selv og det kan umuligt blive godt nok. Når dine krav til dig selv er så høje, kan det oftest gå to veje – enten giver du op på forhånd, fordi du er sikker på at mislykkes – eller du stresser dig selv så meget, at du risikerer at blive meget udmattet.

  1. Du vil have kontrol over alt.

Du forsøger at kontrollere dig selv og andre. Måske laver du planer, som du følger til punkt og prikke. Måske irriterer du dig over andres slaphed i teamarbejdet og overtager deres opgaver, fordi de ikke lever op til din standard. Du har overordnet svært ved teamarbejde, fordi det giver dig følelsen af at miste kontrollen.

Kontrollen gør dig tryg og giver dig følelsen af at have styr på dit liv. I virkeligheden kan du ikke kontrollere alt.

  1. Du er meget hård ved dig selv.

Du ser kun alt der, som er forkert ved dig selv. Du er meget selvkritisk og føler altid, at det er din skyld, når noget går galt – også selvom du slet ikke er i nærheden. Du kan finde på at fortælle dig selv, at du er dum, at du ikke dur til noget, fordi du ikke fik den karakter, du stræbte efter.

  1. Du har meget svært ved at få kritik

Når andre kommer med kritik af dit arbejde, tager du det personligt. Det er fordi at kritik for dig, er det samme som at andre ikke kan lide dig og at du ikke er værd at bruge tid på.

Hvis du får at vide, at nogen ikke bryder sig om noget ved dig, får du lyst til at synke i jorden af skam. Du kan ikke anvende kommentarer og kritik til noget. I samme åndedrag kan du have svært ved at indrømme, at andre kan have ret i deres kritik.

  1. Du har et meget stort behov for anerkendelse og ros.

Du har en følelse af, at du ikke er god nok. Derfor har du hele tiden brug for, at andre fortæller dig det. Selvom du får meget anerkendelse og ros, gør det overhovedet ingen forskel for dig. Du føler stadig ikke, at du er god nok.

Hvad kan du selv gøre?

Du skal først få øje på din perfektionisme og ikke lade den styre din hverdag. Du kan sagtens aflære meget af din tillærte perfektionisme, men det tager tid at få ændret denne vane, hvor nedgørelsen af dig selv har været din følgesvend – måske i mange år – derfor vær tålmodig.

Husk du er så meget mere end din perfektionisme. Hvis du hver dag fortæller dig selv, at du er god nok som du er, kan det hjælpe dig meget.

HVORNÅR TRÆFFER DU VALGET OM, AT DU ER DET VÆRD?

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.