Spring til indhold

Tag føringen, lad IKKE sygdom definere din person

hand, tablets, capsules
Del dette indlæg

Du er ikke din sygdom

I vores samfund findes der mange mennesker med en kronisk sygdom. Både fysisk og psykisk. Jeres sygdom definerer ikke, hvem du er som menneske. De er en del af det at være dig, men de er ikke den du er.

Som menneske har du en smuk personlighed. En personlighed der er en helt anden end din sygdom. Ja din sygdom kan måske forhindre dig i at gøre forskellige ting som f.eks. dyrke sport på normalvis, være sammen med mange mennesker, gå i byen osv. Det vigtigste er, at du er dig selv med de forhindringer, du nu engang har.

Selvfølgelig er det lettere at have en fysisk sygdom, den kan ses af alle. Dermed ikke sagt at det er let for dig. Derimod er det sværere for dig der har en psykisk sygdom. Den er ikke synlig og måske er det svært for dig, at fortælle om det.

Jeg kan kun opfordre dig til at være åben om din psykiske sygdom. Specielt hvis den forhindrer dig i at være social og aktiv. Måske din medicin gør, at du er træt og uoplagt. Ja det kan være svært hele tiden at skulle gøre opmærksom på, hvordan du har det, men er det ikke hjælp til selvhjælp? Dine omgivelser vil, i de fleste tilfælde, udvise forståelse, hvis du tør fortælle om din sygdom og de bivirkninger den medfører.

Det er ikke nemt at være ærlig omkring din sygdom, men hvis du selv fortæller, hvor meget du gerne vil have din familie, dine venner og arbejdskollegaer spørger ind til dig og hvordan du har det, vil det gøre din hverdag så meget lettere. Du tager selv førertrøjen på.

Ja jeg ved godt det ikke er let, men hvad har du at miste ved at gøre det?

Du skal leve livet og nyde det. Gør det du kan og lad ikke din sygdom forhindre dig i at være dig selv. Som menneske er du den, du er på godt og ondt. Du har gode og dårlige dage ligesom alle andre.

Selv jeg har dårlige dage hvor alt synes gråt i gråt. Når disse dage opstår – hvilket de gør for alle mennesker – så er jeg ærlig omkring det. Synes jeg det er træls – JA det gør jeg. Graver jeg mig selv ned i sort hul – NEJ, selvom jeg nogle gange har lyst. Det hjælper ikke noget, jeg skal igennem denne dag. Ja jeg ved godt, du ikke er mig og at din sygdom er noget, du kæmper med. Det jeg forsøger at fortælle dig er, at din sygdom ikke definerer dig. Den er en del af dig, men den er ikke dig og din personlighed.

Hvis du synes din sygdom fylder for meget, skal du tage styringen, og huske på, at forandring tager tid og nogle gange lang tid. Du har måske brug for hjælp til denne forandring, her kan jeg hjælpe dig. Vigtigst af alt så husk at du ikke er din sygdom. Den er en del af dig, men den er ikke dig.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.