Spring til indhold

Respektere du din kollega?

Del dette indlæg

Du tænker nok, at det gør du. Men gør du nu også det? Respektere du, hvis din kollega ikke har samme tilgang til arbejdet som dig? Eller hvis i kommer ind i en holdningsdiskussion?

Jeg er næsten sikker på, du kan genkalde dig en kollega som bare var hamrende irriterende. Den kollega, som var rigtig god til at få dig til at føle dig som mindre værd – ja næsten som en lille skoleelev, som ikke kan svare på det stillede spørgsmål.

Måske eksisterer der flere på dit arbejde, som overhovedet ikke respekterer dig og din person. Derfor kan du være meget nedsættende og komme med mærkelige og ubehagelige bemærkninger.

Ja måske kender du ligefrem den der kollega – den sære – som altid taler om sig selv, sin hobby osv. De får da lige et fur med når i står og taler sammen – bare fordi de er så mærkelige.

I disse eksempler er det så tydeligt, at vi taler om mennesker, som ikke har respekt for andre. Vi er godt klar over, at det ikke er en god, ordentlig og respektfuld måde at behandle hinanden på. Det er faktisk en synlig mangel på respekt. Det er mobning.

Hvad med den usynlige mangel på respekt?

Den usynlige mangel på respekt er i alle de situationer, hvor du eller den anden ikke er bevidste om, at det I gør er respektløst – det er en form for blind plet, som vi ikke er klar over. Hvornår træder du eksempelvis respektløs ind i din kollegas koncentration eller deres flow?

Hvorfor nu det? Fordi det tager tid at arbejde sig ind i et flow, der hvor kollegaen glemmer tid og sted og bare arbejder derudaf.

Jeg er næsten sikker på, at du sagtens kan fornemme, når din kollega er i flow og derfor IKKE skal forstyrre dem.

Men hvad med vores holdninger?

Jeg ved med sikkerhed, at der eksisterer mange diskussioner på arbejdspladsen. Både om personlige emner, men også om samfundsmæssige holdninger. Her kan det nogle gange være svært at respektere din kollegas holdning, hvis den falder meget langt fra din egen.

Hvad gør du i disse situationer? Det er nemt at skrive, og svært at udføre – nemlig at I bliver enige om at være uenige og stadig er lige gode kollegaer af den grund – I respektere hinandens holdninger og giver hinanden lov til at være den I er.

Ovennævnte om respekt er noget, som jeg arbejder meget med, når jeg holder oplæg om psykologisk tryghed på arbejdspladsen. Interesseret – så kontakt mig 😊

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.