Spring til indhold

Hvad er mental sundhed?

Del dette indlæg

Mental sundhed beskrives som en tilstand af velvære og trivsel. Der hvor du er i stand til at være i og håndtere de normale stressniveauer, som vi alle livet igennem vil komme ud for. Det indebærer også at du arbejder produktivt og bidrager til fællesskabet, specielt dit fællesskab. Det handler i høj grad også om at øge din psykologiske modstandskraft.

Det indeholder dine tanker, følelser, social og psykologiske velvære. Hermed påvirker mental sundhed hvorledes du føler, tænker og handler. Det handler faktiske om, hvordan du i det hele taget har det med livet.

Fra barndommen, ungdommen og ind i voksenlivet er mental sundhed vigtigt for dig.

Når du er mental sund betyder det at du ikke vil komme ud for f.eks. psykisk sygdom, stress (der hvor du virkelig er syg), angst og depression.

Hermed indeholder mental sundhed evnen til at nyde livet i fulde drag, der hvor du føler dig i stand til at håndtere livets udfordringer og føle dig forbundet med andre.

Selvfølgelig skal du arbejde med din mentale sundhed også selvom den lige nu er stærk. Hvorfor så det? Det er fordi den er dynamisk og kan ændre sig over tid, men det er afhængigt af mange faktorer, f.eks. dine livsomstændigheder og de systemer som støtter dig er in takt. Det er meget vigtigt at du er opmærksom på din mentale sundhed og søger hjælp, når og hvis det bliver nødvendigt for at opretholde eller forbedre din mentale sundhed.

Opmærksomhed på signaler ved en knapt så god mental sundhed

Mangel på god mental sundhed kan vise sig på virkelig mange forskellige måder. F.eks.:

  • Træthed – Der hvor du har en vedvarende følelse af træthed eller mangel på energi, som ikke bliver bedre af, at du hviler dig.
  • Følelsesmæssig ustabilitet – Der hvor du oplever oftere eller ekstreme ændringer i dit humør, det kan være pludselige vredesudbrud, tristhed eller overdreven glæde.
  • Ændringer i dine spisevaner eller vægt – Meget stor ændring i din vægt som f.eks. vægttab- eller øgning, ændringer i din appetit uden at der eksisterer en årsag.
  • Tilbagetrækning fra dit sociale liv – Du oplever manglende interesse i elle undgåelse af sociale interaktioner og aktiviteter, som du før satte pris på.
  • Søvnproblemer – Du oplever, du har svært ved at falde i søvn, vågner oftere eller du sover meget mere end du normalt gør.
  • Øget aggression eller irritation – Du oplever din lunte er blevet kortere, lavere tolerance over for dine frustrationer eller unødvendig aggression.
  • Nedsat koncentration – Du oplever problemer med at huske, fokusere eller træffe beslutninger.
  • Følelse af hjælpeløshed eller håbløshed – Du oplever dine negative tanker om dig selv er konstante både i forhold til din situation eller din fremtid.

Løsningerne på dårligere eller manglende mental sundhed

Nedenunder finder du forskellige forslag til, hvad du selv kan gøre, for at få eller bibeholde en bedre mental sundhed.

Du skal gøre noget aktivt for at få mere Mental Sundhed

Du ved helt sikkert, at fysisk aktivitet ikke kun er godt for din fysiske sundhed, men at det også har en dybere effekt på din mentale tilstand.

Når du bevæger dig, så frigiver din krop endorfiner, som naturligt forbedrer dit humør og reducerer din oplevelse af angst og depression.

Såfremt du dyrker regelmæssig motion, kan det faktisk også forbedre kvaliteten af din søvn, højne dit selvværd samt reducere stress. Du behøver ikke at træne intensiv. Det du kan er en regelmæssig gåtur, havearbejde, yoga, at tage trapperne i stedet for elevatoren. Uanset alder er enhver form for fysiske aktivitet godt for dig. Det føles godt og kan have positive effekter for dig.

Når du itænker r din fysiske aktivitet i dine daglige og ugentlige rutiner, tager du et vigtigt skridt mod en bedre mental sundhed.

Du skal være sammen med andre om noget

Som mennesker er vi sociale væsner og har brug for andre for at eksistere. Derfor spiller dine relationer til andre en central rolle i forhold til din mentale sundhed – ja faktisk spiller de en meget stor rolle.

Når du engagerer dig i sociale aktiviteter, opbygger du støttende, sunde og trygge relationer. Hermed mindsker du oplevelsen af isolation og ensomhed. Rigtig meget forskning viser, at stærke sociale bånd forbedrer din mentale sundhed.

Det er ikke så vigtigt hvad du laver sammen med andre, bare det er noget som giver dig og de andre energi og velvære.

Engager dig i noget, som giver dig mening

Det bidrager til større trivsel, når du engagerer dig i meningsfulde aktiviteter. Følelsen af formål opstår for dig og du styrker din identitet og selvforståelse. 

Et meningsfuldt job er med til at gøre dig mere engageret og tilfreds. Der opstår nye perspektiver og hjælper dig med at håndtere udfordringer bedre.

Det varierer fra menneske til menneske hvad der er meningsfuldt. Det vigtigste er at udforske og engagerer dig i aktiviteter, som passer til dine personlige interesser og værdier.

Det kunne være mange aktiviteter f.eks. kunst og musik, politik, frivilligt arbejde eller noget helt andet. Det gør noget godt for din trivsel.

Dine relationer bliver også forstærket, når du deler det du går op i samt dine resultater med andre. Du får positiv feedback og anerkendelse, som igen styrker dit selvværd. Meningsfulde aktiviteter hjælper dig med at sætte dine problemer i perspektiv, mindske bekymringer og øge din modstandsdygtighed over for stress. Når du prioriterer aktiviteter, som føles meningsfulde, opnår du en rigere, mere tilfredsstillende livserfaring, der nærer både din mentale og følelsesmæssige velbefindende.

Såfremt du vil trives og opbygge stærk psykologisk modstandskraft er det vigtigt at du retter din opmærksomhed mod noget meningsfuldt.

Kilder, bl.a.:

https://psy.ku.dk/abc/hvad-er-abc/

Vibeke Koushede er en fremtrædende figur inden for forskning i mental sundhed i Danmark, som er ansat som institutleder ved Københavns Universitet.

Hendes arbejde fokuserer primært på mental sundhedsfremme, forebyggelse af psykiske lidelser, og trivsel blandt børn, unge og voksne. Koushede er professor i mental sundhedsfremme og har en baggrund i psykologi. Hun er også kendt for sin forskning i positiv psykologi og har bidraget væsentligt til forståelsen af, hvordan individuelle og samfundsmæssige faktorer kan fremme mental sundhed og velvære.

https://forskning.ku.dk/soeg/result/?pure=da%2Fpersons%2Fvibeke-jenny-koushede(7c42af7b-1519-445b-be04-ac3ee172b277).html


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.