Spring til indhold

Aristoteles om venskaber

Del dette indlæg

Begrebet venskab var noget Aristoteles altid lagde særlig vægt på. Han omtaler det som en værdifuld ting at have og som vejen til et godt liv. Han sagde også, at der eksisterer tre forskellige former for venskab, som du kan opleve. Kun et af dem vil føre til et sandt venskab: et uselvisk, fantastisk og meningsfyldt bånd.

Som mange ved, havde Aristoteles viden inden for mange forskellige fag. Hans viden, eller måske nærmere hans store nysgerrighed gjorde ham til ekspert indenfor adskillige områder som videnskab, logik og filosofi.

Det kan man læse, hvis man studerer ham og hans tilgang til livet. Han taler bl.a. om mennesker som sociale væsner, at vi er sociale dyr og det er derfor at venskaber er den mest tilfredsstillende måde at leve vores liv sammen.

”Uden venner, var der ingen, der gad leve. Om de så ejede alt på jorden” – Aristoteles

Da der i oldtidens Grækenland var begrænsninger for, hvor meget der kunne læres om hjernens mysterier. Moderne videnskab har bevist, at vi har brug for social interaktion for at kunne udvikle os, være sunde og overleve. Vi er ganske sikkert sociale væsner. Derfor bliver vores forhold også nødt til at hvile på solide fundamenter.

De tre former for venskab

Meget ofte betragter vi filosoffer som værende en respektabel, men langt ude kilde til visdom. De er stemmer fra en svunden tid, som du anvender til at citere fra ved lejlighed for at lære mennesker noget. Noget som vi tænker ikke har ret meget at gøre med det liv som leves nu.

Intet kunne være mindre sandt. I vores samfund i dag eksisterer der så meget angst, noget som mange oplever. Derfor er dette det perfekte tidspunkt at genopdage oldtidens visdom.

Aristoteles skrev bogen: Den nikomakhæiske etik, som er en form for oldgammel selvhjælpsbog. Den handler om, hvordan man bliver lykkelig og hvordan forhold passer ind i ens hverdagsliv.

Venskab baseret på egeninteresse

De fleste af os har ganske sikker kendt til mennesker, som udnytter andre for deres egen vindings skyld. Nogle gør det ofte og andre kunne aldrig finde på det. Her er en lille gruppe mennesker, som betragter venskab på den måde – få noget ud af det.

Selvfølgelig forventer man altid at få noget ud af det: tillid, accept, støtte osv. Der findes mennesker, der vil smigre og rose dig i håbet om at opnå andre ting: anerkendelse, social status …

Venskab for fornøjelsens skyld

Mange kender denne type af venskab ganske godt. Det er den type, du ofte oplever i dine teenageår. Senere bliver du mere kræsen, forsigtig og filtrerer dem korrekt, så vil du opdage, at disse venskaber i reglen er som et tveægget sværd.

Hvad er forskellen på venskaber baseret på egeninteresse og venskaber for fornøjelsens skyld? I den første type forsøger nogen at drage fordel af jeres venskab bl.a. tjenester, anerkendelse, adgang til andre mennesker osv. I den anden typer venskab er alt hvad de vil ”bare at have det sjovt – helst hele tiden”

Disse mennesker som lever et tomt, nytteløst, som stræber efter lyst, hvor deres eneste formål er at være sammen med andre og have det sjovt og afslappet. Hvis du virkelig får et svært problem eller hvis tingene ikke går så godt, så vil dine ”festlige” venner forsvinde som dug for solen.

Det ideelle venskab

Den sidste af de former for venskab, som Aristoteles omtaler er det ideelle. Det er det mest solide – og mest sjældne – dem det er stadig muligt. Det er et venskab står langt over anvendelighed og fornøjelse. I stedet vil man i det ideelle venskab værdsætte den anden for hvem de er.

Der eksisterer også generøsitet i dette venskab, da du ikke forsøger at få noget ud af det. Alt hvad du ønsker, er at have det godt sammen, dele jeres liv og være en, som den anden kan støtte sig op af.

Det er baseret på godhed. Aristoteles sagde endda, at det næsten var som et romantisk forhold. Det er fordi ideelle venner, rigtige venner ikke forekommer ofte i ens liv.

Dette er venner, som du kan være alvorlige med, dele bekymringer med uden at de vender dig ryggen. De er den slags venner, som du kan dele alt med. Det er den slags venskaber som hverken tid eller afstand kan få til at falde fra hinanden.

Jeg er næsten sikker på, at du har alle tre former for venskaber som Aristoteles beskriver. Mennesker, som vil have noget fra dig. Venner, som kun er sammen med dig, mens det er sjovt. De fantastiske venner, som altid bare er der.

Lad os sammen fejre de venner, du ikke vil bytte for noget. Dem som får dit livs rejse til at føles nemmere.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.