Spring til indhold

Ro på – du når det nok!

storm, ocean, waves
Del dette indlæg

Når jeg skriver sådan, er det fordi jeg i min praksis ofte oplever klienter, som i hverdagen ikke kan finde roen. Der er rigtig mange, som virkelig leder efter roen. Der er desværre også nogle, som har givet hel op ift. at finde roen. Dette er ikke ensbetydende med, at de ikke mangler den – roen. De har bare resigneret i forhold til at få det – ro!

Jeg tror, du kender fornemmelsen af ro omkring dig. Du kender garanteret også effekten af roen. Du kan bedre koncentrere dig og fokusere på den opgave der ligger foran dig. Du har meget mere tålmodighed og er mere nærværende. Du er mere kreativ, har mere energi.

Når du nu er opmærksom på fordele ved roen, er spørgsmålet: Hvorfor er det alligevel så svært at fastholde den? En af årsagerne kan være, at dit arbejdsliv og privatliv ikke er i balance. Måske føles dit arbejdsliv som et stort hav hvor der er orkan konstant. Der kommer hele tiden nye opgaver, ændrede prioriteter, forstyrrelser, møder og meget mere. I dit fritidsliv hiver og slider børn, partner og vennerne i dig. De vil have din tid og opmærksomhed. Noget som du ikke har overskud til at give dem.

Jeg kan rigtig godt lide metaforen om havet og orkanen for, hvorledes arbejds- og privatlivet nogle gange kan føles. Det optimale ville være, hvis vi kunne stoppe orkanen. Jeg ved det er muligt, hvis der bliver etableret en kultur og vaner, der sikrer, at det er en reel mulighed. Det er et stort projekt og i bloggen vil jeg i stedet for forsøge at hjælpe dig med at skabe ro, mens du er i orkanen. Denne blog hjælper dig i med at træde vande i orkanen og finde roen.

Den ydre ro og indre ro

Før du går i gang med at finde DIN ro skal du vide, at der eksisterer to former for ro. Den ydre ro og den indre ro. Den ydre ro er afhængig af dine omgivelser og deres adfærd. Den indre ro er nemmere at styre og påvirke, hvor den ydre ro er noget sværere. Den indre ro styres af, hvorledes du har det og din krops reaktioner på forskellige påvirkninger – noget som du kan kontrollere.

Din indre ro er afhængig af din sindstilstand, men den ydre ro er afhængig af dine omgivelsers sindstilstand. Jeg tænker at du nu har regnet ud, at det er meget svært, ja nærmest umulig, at påvirke den ydre ro eller uro. Målet for dig er, at du fokuserer på din egen indre ro i stedet for at blive frustreret over den manglende ydre ro.

Sådan gør du din indre ro bedre

Du skal vide, at når du skal gøre din indre ro bedre, at det overhovedet ikke kan lade sig gøre med mindre, du har overblik. Overblik er faktisk nøglen til at have ro omkring dig. Selvom du er helt alene og gemmer dig væk, så har du kun ro, hvis du har overblik over din dag, uge og dine prioriterer og opgaver.

Jeg er næsten sikker på, at du har prøvet at sidde et sted, hvor der ikke var nogen som helst larm, alligevel larmede det fra dine tanker i hovedet – HUSK DU SKAL OGSÅ – ER DET NU DET RIGTIGE STED JEG STÅR – HVAD NU HVIS JEG GÅR GLIP AF NOGET, MENS JEG SIDDER HER – FIK JEG NU OGSÅ – osv.  osv. osv.

Din indre ro er derfor ikke afhængig af, hvor mange forstyrrelser du har, men i højere grad af, hvorledes du forebygger og går til dem.

For dig gælder det om, at lave et system, som fastholder dit overblik. Et system som du kan anvende også under pres. Hvis du ikke kan klare det under pres, så bliver du blæst fuldstændig bagover ved den første storm. Jeg kan garantere dig, at der kommer mange storme med både større og mindre vindstød.

Når du skal styre din indre ro

Hvem vinder kampen – uroen eller roen. Det er fuldstændig op til dig. Her kommer jeg med nogle råd, som kan hjælpe dig til bedre at finde roen igen.

  • Mister du overblikket – hvis det sker, at du kortvarigt mister overblikket, så hav den vane, at du stopper op og laver en ny plan, før du går videre. På denne måde fastholder du din indre ro og sparer en masse energi.
  • Minimer støj omkring dig – Brug musik til at fjerne baggrundsstøj og sæt din hjerne i det rigtige gear. Generelt har instrumentalmusik den bedste virkning. Dvs. brug ikke radio og hitmusik. Bruger du den samme musik, så vænner din hjerne sig også til, hvad der skal ske, når den hører det, og det sparer dig energi.
  • Hold øje med og mærk hvordan din hjerne har det – Stop op regelmæssigt og mærk efter. Er din hjerne opstemt, urolig, irriteret, så̊ er det på tide at holde en pause.
    Det bedste er at gå en kort tur på 5-7 minutter. Uden elektronik. Gå et sted, hvor visuelle forstyrrelser fra fx butikker er minimeret og sæt fokus på at nyde naturen. Gå helst den samme tur hver gang, da hjernen så understøtter din adfærd.
    Alternativt sæt fokus på dit åndedræt og lav 4-6 dybe ind- og udåndinger, hvor du får luften “helt ned i maven”.
    Sidst har bare 5 minutters meditation en kæmpe effekt.
  • Hold orden omkring dig – Jo mindre din hjerne skal hæmme jo bedre. Sørg derfor for, at du ikke har andre ting omkring dig end det, der er relevant for den konkrete opgave
  • Forudse dit behov – Tænk over hvilke opgaver, som kræver mest ro for dig. Skab så̊ rammerne for, at du kan løse dem i det miljø, der er optimalt for dig. Kan du arbejde hjemme, så gør det med de opgaver, som kræver mest at dig. Isoler dig alternativt i et mødelokale eller lignende

Fokuser på din indre ro

Ro har en afgørende påvirkning på din personlige produktivitet og dine muligheder for at vinde på jobbet og opnå tilfredsstillelse med livet.

DERFOR FOKUSER PÅ AT FASTHOLDE DIN INDRE RO OG MÆRK FORSKELLEN.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.