Spring til indhold

Adfærd, som viser manglende følelsesmæssig intelligens

Del dette indlæg

Daniel Goleman har skrevet bøger om følelsesmæssig intelligens og social intelligens. Bøgerne er stadig aktuelle i dag.

Hvad omhandler disse intelligenser?

Følelsesmæssig intelligens er en evne, som værdsættes mere og mere. Lidt efter lidt er det blevet bevist, at det afgør, hvor godt vi lever livet. de, som udvikler det, er mere succesfulde i alle aspekter af livet, men frem for alt er de mere tilfredse med livet – ja lykkelige om du vil.

Manglen på følelsesmæssig intelligens medfører flere komplikationer for dig. Det er faktisk underordnet om du er i stand til at løse puslespil af moderne kemi, hvis du i sidste ende føler dig frustreret. Hvem tænker på, om du kan tjene mange penge, når du sidst på dagen oplever sorg eller angst?

Følelsesmæssig intelligens repræsenterer 80 procent af livets succes. – Daniel Goleman

Når du er følelsesmæssig intelligent betyder det ikke, at du får succes med alt. Det betyder heller ikke, at du vil være den mest populære eller charmerende. Denne evne har mere at gøre med selvtillid og selvkontrol. Det er holdninger, som dyrkes internt, men afspejles i vores eksterne adfærd og eksterne adfærd samt giver dem mere selvsikker holdning.

Nogle kendetegn vises samtidig med ved manglende følelsesmæssig intelligens. I de næste afsnit vil jeg komme ind på fem af de kendetegn, som er almindelige for manglende følelsesmæssig intelligens.

1. Bliver stresset, når nogen ikke forstår, hvad du forklarer.

Der findes mennesker, som bliver meget frustrerede, når nogen ikke forstår, hvad de forsøger at fortælle. Det værste er, at de i sidste ende bebrejder modparten for det. De anvender sætninger som ”er det virkelig så svært at forstå?” eller ”det kan enhver da forstå”. På denne måde går det fra at være en intens situation til en aggressiv situation.

Denne adfærd eller egenskab afslører, at mennesket bag er meget stiv og ofte også egoistisk (på den dårlige måde). Det er dem, som finder det svært at forstå, at der er forskellige måder at behandle og omsætte oplysninger på. De overvejer overhovedet ikke muligheden for, at deres måde at forklare på er det, som kan være defekt. De ender med at forårsage skade i en situation, som kunne have været løst med bare lidt mere tålmodighed.

2. Gøre grin med andre og tro på, at de bare skal acceptere det.

Der er meget stor forskel mellem at grine med nogen og grine af dem. De, som har udviklet følelsesmæssig intelligens, genkender denne forskel. Og ikke kun det, de kan også fornemme, når en vittighed skaber ubehag.

Såfremt følelsesmæssig intelligens ikke bruges, ender mennesker med t skyde skylden på andre – de kigger ud i stedet for at kigge ind – De føler, at hvis nogle ikke kan klare vittigheden, er det fordi de er bitre eller alt for følsomme. De tænker slet ikke over, at deres vittigheder virkelig ikke er særlig sjove, eller at de måske er fornærmende. Sidst men ikke mindst, at andre kan være forskellige fra dem og ikke behøver at byde alle deres vittigheder velkommen.

3. Nægte at overveje forskellige meninger er tegn på manglende følelsesmæssig intelligens.

På lang sigt er vores udvikling i overensstemmelse med det, som kaldes et system af overbevisninger eller holdninger. Det er ideer, som kommer fra den uddannelse vi modtager, samt fra vores erfaringer og vores egen personlighed. Vi danner en opfattelse af virkeligheden, som tjener som referencepunkt for os.

I nogle tilfælde kan dette system af holdninger også blive til en skal. I dette tilfælde er vores syn på verden ikke frugten af personlig udvikling, men snarere er uopløste neuroser. Derfor bliver enhver opfattelse, som adskiller sig fra vores, opfattet som en trussel, selv før vi analyserer, om den er gyldig eller ej.

4. Bebrejd andre for vores vanskeligheder.

Ovennævnte kan opsummeres ved at omskrive det bibelske ordsprog, at nogle kan se splinten i andres øje, mens de ikke kan se pinden i deres egne. Der er vanskeligheder, som udelukkende er vores egne, mer der er andre, der deles med en partner, et hold eller en familie. Nogle gange findes der mennesker i disse indstillinger, som når noget ikke viser sig at være godt, skyder skylden på andre.

Dette kan ses som et træk tilbage fra en usikkerhed i barndommen. Personen mener, for det første at en fejl er noget katastrofalt, og for det andet, at målet er at afgøre, hvem der er skyldig, og ikke hvad der går galt og hvorfor. De personer, som har en bedre følelsesmæssig udvikling, ses det at fejle som noget normalt, der er en mulighed for personlig vækst, hvis det forstås bedre. I stedet for at lede efter nogen at bebrejde, ser de efter årsager og løsninger.

5. Hade sit arbejde.

Langt de fleste af os bruger en stor del af vores liv på arbejde. Dette er en realitet, vi ikke kan undgå. Selv om det ikke er det eneste aspekt af vores eksistens, er det en, som tager meget af vores tid og energi. Det ville være forkert af os, blog at se det som en forpligtelse.

Uanset hvilket arbejde du har, bidrager det med noget til os, som udfører det. Når det er et arbejde, vi afskyer eller bare ikke kan holde ud at gøre mere, er der ingen grund til at fortsætte med af udføre det. Her vil jeg komme med et udsagn, som jeg synes er vigtigt: du skal love dig selv, at du vil søge efter og finde et arbejde, som giver dig mulighed for at vokse på en eller anden måde.

Følelsesmæssig intelligens er noget, som kan udvikles. For nogle er det lettere, end for andre. Sandheden er, at vi alle har en ret og et ansvar for at leve et bedre liv. Derfor er det værd at forsøge at øve vores intelligenskvote, som vi kan bruge i alle vores handlinger hver dag.

Som alt andet jeg skriver om, ved jeg godt, det ikke er nemt, men med øvelse og træning kan du ændre noget i din tilgang til verden – hvis du vil.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.