Spring til indhold

Når følelserne tager over og fornuften forsvinder

Del dette indlæg

Som mennesker har vi alle følelser og fornemmelser. Problemerne opstår, når vi lader os styre for meget af vores følelser og fornemmelser fremfor vores logiske tænkning.

Nu er det lettere sagt end gjort ikke at lade os styre af vores følelser. Hvorfor nu det? Det er fordi vores følelser er placeret i amygdala. For at forstå hvad dette er, vil jeg nedenunder komme med en meget kort beskrivelse af, hvad det er og hvad den indeholder.

Amygdala

Amygdala er en del af hjernens limbiske system. Her bor de negative følelser som f.eks. frygt og angst. De positive bor i hippocampus.

Som mennesker er vores udfordring, at amygdala er tre gang mere sensitiv end hippocampus. Dette betyder, at vores positive indstilling kan være meget hårdt arbejde.

Det var det negative, det positive er, at vi kan lære at ”styre” amygdala. Jeg er med på, det ikke er nemt, men det kan læres.

Hvad sker der?

Nogle gange kan vi vælge, at trække os væk, når vi som mennesker bliver negativt overrasket og ikke forstår, hvad det er der sker lige nu. Vi kan kalde det en adfærdsændring, at trække sig i alle de situationer, hvor vi bliver negative overraskede og ikke forstår.

Netop fordi det stille og roligt bliver en vane, er vi ikke længere klar over, at vi kunne gøre noget andet i situationen. Vi kunne sige, at det er blevet en af hverdagens beskyttelsesmekanismer, hvor amygdala har ”kidnappet situationen” og vi oplever ikke at have noget valg.

Dette kan fortsætte i det uendelige indtil vi begynder at opleve, at når andre mennesker får negativ feedback, som de ikke ser ud til at forstå, reagerer de helt anderledes ved f.eks. at stille spørgsmål, være nysgerrige og på en eller anden måde bevare roen. Her får vi faktisk et bevis på, at det overhovedet ikke behøver at opleves som farligt, når noget er uventet negativt og vi ikke forstår det. Dette kan måske give os lysten til selv at undersøge vores vane og bryde med den.

What to do?

Oftest kan vi mærke, når vores følelser løber af med os. Det kan ske langsomt og her kan vi øve os på at tælle til ti (ja det virker faktisk 😊) og trække vejret stille og roligt. Herefter skal vi mærke efter, har vi brug for at tælle mere og flere dybe vejrtrækninger, så gør vi det. Når vi kan mærke, vi langsomt falder til ro, skal vi øve os i at være mere rationel og tænke flere scenarier igennem.

Det vi skal er at få hjernen til at slappe af. Dette kan i en coaching samtale være omdrejningspunktet. Neden under finder du flere redskaber, som kan hjælpe os til at få amygdala til af falde til ro.

  • Berolig din amygdala ved at træde et skridt tilbage
  • Stoppe op
  • Lad din fornufts hjerne komme med i loopet – altså bevidstheden og refleksionen
  • Vurder andre alternative måder at handle og tænke på
  • Helt naturligt også afprøv det i praksis
  • Gentag mange gange til en ny vane er opbygget

Ja, jeg er med på, at det lyder meget simpelt. Hvis det var det, så ville vi alle gøre det fordi der er så meget at vinde ved det.

Skulle du have fået lyst til at give dig selv en gave, så skab små pauser og muligheder for dig selv til at stoppe op og træde et skridt tilbage og gentænke situationen.

God fornøjelse med at skabe nye vaner i tæmningen af dine følelser.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.