Spring til indhold

Hvordan kan du hele skadet relation fra barndommen?

silhouette, conversation, man
Del dette indlæg

I mit arbejde stifter jeg af og til bekendtskab med klienter, hvis relation er blevet skadet i barndommen.

Det behøver ikke fortsætte således, men det kræver hårdt arbejde både fra barnet og forældrene. Gennem mit arbejde, har jeg fundet frem til noget der er vigtigt for barnet, da det ofte er forældrene, som har skadet relationen. De var der ikke for børnene eller kunne ikke se, at de var med til at skade relationen til deres barn.

Min erfaring er, at der er fem trin som kan anvendes med succes.

1. Lyt, lyt og lyt

Det sværeste for os forældre at bare at lytte, når andre fortæller om en oplevelse med dig, som har været svær for dem. Men der er vigtig information i denne fortælling, og du kan lære en masse om den anden og hvordan du virker på andre. Om hvad der har været på spil i jeres relation. Strit med ørerne og bliv klogere på jeres relation. Du bliver vist stor tillid, fordi den, der taler, fortæller dig noget sårbart om sig selv og har tillid til, at du lytter.

2. Lad være med at forsvare dig

Det er ganske naturligt at få i forsvarsposition og forklare, hvad du oplevede, eller hvorfor du handlede, som du gjorde. Det har modparten ikke brug for. Hvis du kan mærke, at det er svært ikke at begynde at forsvare eller forklare dig, så sig det. Del din sårbarhed. Fortæl, at du gerne vil lytte og at det er svært, fordi du føler dig bebrejdet eller kritiseret. Men lad være med at forsvare dig. Ja det er meget svært.

3. Bliv klogere på dig 

Der vil altid være noget der trigger dig – mærk efter hvad det er. Føler du dig uretfærdigt behandlet? Har du en oplevelse af at blive kritiseret eller bebrejdet? Bliver du såret på din stolthed? Bliver du ramt i dit ego? HUSK dine følelser er dine. Det er ikke andres ansvar, hvordan du har det – det er kun dit. Du har muligheden for at blive klogere både på dig selv og på den du holder af. Forpas ikke denne mulighed. Heller ikke selvom det kan føles ubehageligt eller svært.

4. Anerkend det, du hører

Hvis relationen altid for dig har været forrest, vil det falde dig let at anerkende det, den anden deler med dig. Det omhandler ikke diskussionen eller at få ret, hvad der i virkeligheden skete, for den virkelighed findes ikke. Der findes kun det du oplevede, og det den andel oplevede. Vær et stort menneske og pas godt på din relation ved at komme den anden i møde. Anerkend deres virkelighed. Det er ikke vigtigt, om i er enige om det faktiske forløb.

5. Tal om, hvad I kan gøre anderledes

Det at være tæt på et andet menneske er dejligt og at have vigtige relationer er, at det aldrig bliver kedeligt, for i kan hele tiden lære nyt af og om hinanden, hvis i vil. Det kræver, at i er åbne overfor hinanden og ikke får i diskussion, når i er uenige, men derimod bruger kræfterne på at lære hinanden bedre at kende. Det omhandler ikke det at vinde, men om at bevare den gode relation, og det gør i når i begge tør vise jeres sårbarhed.

Jeg håber ovennævnte trin kan være dig til hjælp i at hele en skadet relation, hvad enten det er til dit barn eller en god ven/veninde.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.