Hvordan opbygges den?
Alle forældre ønsker sig det allerbedste for deres børn. Herunder også at have en god relation til dem. Hvordan opbygges denne relation?
Det samvær der eksisterer mellem forældre og barn er så vigtig for, at barnet kan udvikle sig til et individ, der hviler i sig selv. I samværet mellem barn og forældre opbygges der hurtigt en relation, gennem den omsorg vi giver barnet i de første måneder af deres liv. Denne relation udbygges efterhånden som barnet bliver ældre.
Mens barnet er spæd er dets behov for omsorg en anden end når det eksempelvis bliver 4 år. Når vi som forældre bruger tid sammen med vores barn viser vi det, at vi sætter pris på det. Gennem dette samvær vokser barnets selvværd og de får mod på at prøve noget andet – de tør udfordre nye ting.
Det er vigtigt, at vi som forældre er opmærksomme på, hvordan vi skaber en god og støttende relation til vores barn. Gennem denne relation viser vi barnet, at det har betydning i sig selv. Her handler det om at lære hvordan vi gennem venlige ord, kram, smil og positive tanker netop viser barnet at det er værdifuldt.
Som forældre er det også vigtigt at møde barnets følelser, fordi det så føler sig forstået og accepteret, og nej det er ikke nemt, at møde barnets følelser, hvis følelserne i det offentlige rum, giver os udfordringer. Træk vejret, og vær der for barnet. Situationen gør, at vi måske føler os flove, det behøver vi ikke, mange forældre har prøvet det, så sænk skulderne og træk vejret. På samme måde vil situationer, hvor vi har fælles opmærksomhed, få jeres barn til at føle sig betydningsfuld. Det allerbedste vi kan gøre for at støtte jeres barns udvikling er at vise det, at i elsker det.
Forskningen viser, at relationer, som virkelig skaber udvikling, har særlige kendetegn. Et af disse er anerkendelse. Det handler om at vise vores barn, at vi respekterer deres oplevelse, husk det er barnets oplevelse af en situation, og den skal vi tage alvorligt. Her er det også vigtigt, at vi deler vores eget perspektiver med barnet, f.eks. at vi sætter ord på det vi ser og tror barnet føler.
Her er det vigtigt at skabe et fundament af tryghed, tillid og nærhed. Det omhandler glæde, humor og gode oplevelser sammen. Som forældre er det vigtigt, at vi deltager i forskellige aktiviteter med vores barn. Følg deres initiativer og er tilstede i situationen. Her skal vi fokusere på positiv feedback – rosende tilbagemeldinger, opmærksomhed og opmuntringer til vores barn. Vi skal skabe en hyggelig social atmosfære der også er vigtigt for at udvikle relation og samarbejdsvilje.
Når i er varme overtrumfer det alt og gør det meget lettere at samarbejde med jeres barn – også igennem puberteten og ungdommen, når der skal sættes grænser.
De fleste at Jer ved hvordan i gør – det har i lært gennem samværet med jeres egne forældre. Hvis i ikke har det, behøver i ikke fortvivle, det kan læres, men tager tid. Som pædagog i daginstitution gennem 20 år samt en kandidat i pædagogik, kan jeg rådgive og vejlede Jer. Blev I interesseret, så kontakt mig.
Med bedste hilsner
Sara
.