Spring til indhold

Hvordan kæledyr påvirker vores helbred!

portrait, pet, human
Del dette indlæg

De af os, som har kæledyr kender det sikkert. Det at være sammen med vores kæledyr, giver os en ro, som nogle gange kan være svær at forklare.

Videnskaben har lavet mange undersøgelser af, hvorledes kæledyr påvirker vores helbred. Du kan finde ud af, hvad videnskaben har skrevet om emnet nedenunder.

Det er blevet bevist, at der er godt for dig at passe en hund, kat eller en anden dyreart. Der er flere undersøgelser, som analyserer, hvorledes kæledyr påvirker vores helbred, og resultaterne er alle enige om, at de forbedrer vores psykiske og fysiske liv.

Vores kæledyr bliver hurtigt til familiemedlemmer, derfor medfører tabet af dem en stor sorg, som svarer til den sorg, som opstår, når et menneske dør. Netop på grund af dette tætte forhold vil deres tilstedeværelse i din hverdag have betydelige psykiske fordele for dig.

Helbredet og kæledyr ifølge videnskaben.

Hvis du deler din liv og hjem med et kæledyr, føler du ganske sikkert et stort ansvar, når det gælder deres velbefindende. Denne byrde du påtager dig, giver dig samtidig med en følelse af tilfredshed, når du kan se, at dit kæledyr er glad og sundt.

Hvis du ellers vil vide, hvad videnskaben har fundet ud af, så læs videre.

Kæledyr formindsker følelsen af ensomhed

Der eksisterer mange undersøgelser, som længe har belyst sammenhængen mellem det at passe et dyr reducerer følelsen af ensomhed. Det sker både på grund af dyrets eget selskab og det alene gør det lettere at komme i kontakt med andre personer.

Lad os sige, at du f.eks. har en hund, så vil du dagligt interagere med andre personer. Disse er oftest positive interaktioner. De sker, når du går tur med din hund. Mennesker, som oplever ensomhed og tristhed, kan disse korte møder være meget terapeutiske.

De er en støttende faktor ved psykiske sygdomme.

De individer, som lider af psykiske sygdomme, især kroniske sygdomme, er i en situation, hvor de konstant skal leve med at kontrollere deres sygdoms symptomer.

I nogle sammenhænge, hvor der er mangel på ressourcer og fravær af støttende netværk, kan dette vise sig at være en uudholdelig byrde. Ifølge en undersøgelse fra 2016, dulmes denne type følelser ved tilstedeværelsen af et kæledyr.

Andre undersøgelser påstår, at kæledyr er en værdifuld kilde, til at mennesker lettere kan kontrollere deres følelser. Dette skyldes, at de har en tendens til at aflede dem fra deres symptomer og foruroligende oplevelse.

Kæledyr gav også en eller anden form for stimuli til aktivitet. Disse er særligt vigtige, når mennesker oplever vanskelige relationer med andre personer i deres sociale netværk.

Kæledyr lindrer symptomer på angst og depression

Selskabet af et kæledyr kan IKKE erstatte en terapeutisk eller medicinsk behandling, er det alligevel en faktor til forbedring af livskvaliteten.

Det at tilbringe tid med dit kæledyr reducerer følelserne af tristhed, angst og usikkerhed ved at give dig følelsen af at høre til og være nyttig.

Kæledyr og ældres helbred

Det kan være til gavn for ældre voksne at have et kæledyr, da det giver dem følgeskab. En undersøgelse fra 2019 påstår, at kæledyr mildner følelser af mangel på formål og vital mening. De mindsker også ensomhed og hjælper dem med stadig at socialisere sig.

Denne undersøgelse viste også, at kæledyr hos ældre mennesker med psykiske lidelser var en faktor, der fremmede modstandsdygtighed i forbindelse med visse akutte lidelser.

Kæledyr beskytter mod koronar hjertesygdom

De fysiske fordele ved at have et kæledyr påvirker direkte din sandsynlighed for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Dette er især relevant i forbindelse med hunde med den dermed forbundne øgede fysiske motion, som du får. Desuden beskytter de psykologiske fordele ved at have et kæledyr mod psykiske lidelser.

Dyrenes selskab hjælper også til genoptræning efter en hjerneblødning.

Konklusioner

Betyder alle ovennævnte fordele, at bør udskrives recept for dyr til personer, som er i risiko for sygdom eller som terapi? Det er der delte meninger om. Nogle gennemfører dyreassisterede terapiinitiativer, men andre påstår at dyr ikke er instrumenter, som skal udnyttes til vores fordel.

Det ser ud til, at den vigtigste måde, som kæledyr påvirker dit mentale helbred, drejer sig om den måde, du tager dig af dem. Det drejer sig nemlig ikke kun om at nyde deres selskab, men man får også en vigtig følelse af mening ved at passe dem.

Hvis du beslutter dig for at købe et dyr til en persons liv for at hjælpe vedkommende med at overvinde eller håndtere en sygdom, har du også pligt til at sørge for, at dyret får et godt liv, der hvor det skal bo.

Med bedste hilsner

Sara

 

Kilder:

  • Brooks, H., Rushton, K., Walker, S., Lovell, K., & Rogers, A. (2016). Ontological security and connectivity provided by pets: a study in the self-management of the everyday lives of people diagnosed with a long-term mental health condition. BMC psychiatry16(1), 1-12.
  • Hui Gan, G. Z., Hill, A. M., Yeung, P., Keesing, S., & Netto, J. A. (2020). Pet ownership and its influence on mental health in older adults. Aging & mental health24(10), 1605-1612.
  • Patronek, G. J., & Glickman, L. T. (1993). Pet ownership protects against the risks and consequences of coronary heart disease. Medical Hypotheses40(4), 245-249.
  • https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-1111-3
  • https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13607863.2019.1633620

Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.