Spring til indhold

Jeg´et er ikke herre i eget hus!

Del dette indlæg

Jeg´et er, efter Freuds tanker, vores fornuft, og hvem kan ikke lide fornuften? 
Tænk, hvis vi lod os styre af vores følelser, konstant, så ville vi ende i et kaos.

Men hov, det er måske det, som Freud mener med at ”fornuften” ikke er herre i eget hus, fordi underbevidstheden og dermed det ubevidste hele tiden popper op og forsøger at forstyrre fornuften.

Vi ved, ikke så meget om os selv – og derfor er det også mærkeligt at tale om at “finde ind til kernen” – som her skal det forstås, som en underbevidsthed, der påvirker os konstant. Underbevidstheden er den ”størrelse”, hvor alt det, som vi har lært fra første åndedrag, når vi smutter ud af mors skød, ligger i os.

Det er her vores vaner ligger, de gode oplevelser, de dårlige oplevelser, traumerne, hvis vi har nogen af dem, sproget, holdninger og meninger.

Der tales meget om den frie vilje, men mange forskere og kloge mennesker, stille seriøse spørgsmål om vi vitterlig har en fri vilje?

”Du skal bare tage dig sammen!” – som i, at det kan du jo bare vælge. Men det er helt forkert, og for nogle ganske umuligt – men det er en helt anden snak, som vi tager på et andet tidspunkt.

Dels har vi gener, dels har vi haft nogle forældre, og de to ting sammen, er med til at kode underbevidstheden. På godt og ondt.

Så hvor meget er Jeg´et i virkeligheden herre i eget hus?  Måske ikke så meget, som vi kunne håbe på?

For så at hjælpe Jeg´et, en smule, til at blive bare lidt mere herre, i eget hus, så skal noget fra Det´et hentes op. Det, som vi vil arbejde med.

Det vil sige, at vi skal gøre det ubevidste bevidst. Vi kommer aldrig til at kunne arbejde eller hjælpe med noget, der ligger i underbevidstheden. Nogle kalder også dette, vores blinde pletter, noget vi ikke selv kan se eller fornemme.

Derfor, lige præcis derfor, kan terapi og coaching tage noget tid, og derfor, så kan det nogle gange være nødvendigt at tale om barndommen eller noget, der ligger langt tilbage, og ikke bare skøjte henover sorgen, smerten og lidelsen.

Har du brug for hjælp?

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.