Jeg tror, vi alle kan skrive under på, at når vi lytter til musik, bliver vi bedre humør, specielt musik der gør os glade. Jeg er ikke bleg for at indrømme, at jeg ”skråler” med, når der kommer noget musik jeg virkelig godt kan lide at lytte til.
Jeg husker en sommerdag på vej på arbejde, hvor ”Summer of 69” kom i radioen. Jeg sang med, meget højt og havde min egen lille fest. Lyd det godt – det tror jeg ikke. Da jeg holdt stille ved et lyskryds, kom jeg til at kigge i bakspejlet og så en lastbilchauffør, som smilede. Jeg vinkede til ham i bakspejlet og fortsatte min fest. Jeg tror ikke det kommer som nogen overraskelse, at jeg havde en fantastisk dag på arbejde.
Musik har mange gode egenskaber. Et af dem er at vi næsten altid lytter til musik i socialt samvær. Enten når vi er på café, restaurant eller til en fest. Musik samler, bare tænk på nationalsangen til enhver sportsbegivenhed. Vi kender den alle, og bliver stolte, når vi synger med på den.
Derudover virker musik mod stress og angst. I nogle tilfælde kan musik være mere effektiv mod angst end nuværende medicin. Det var en af konklusionerne som canadiske forskere fandt ud af ved at gennemgå fire hundrede studier om sundhed og musik.
Det at lytte til musik med lavt tempo og toneleje nedbringer stress og angst hos mennesker, som gennemgår større medicinske indgreb, mennesker med tandlægeskræk og mennesker med hjertesygdomme, men også raske mennesker, ifølge undersøgelsen.
Der er studier som viser, at stimulerende musik øger hjerterytmen, mens stille musik sænker den – selv hos spædbørn. Disse udslag er i høj grad styret af det tempo musikken har: Langsom musik og musikalske pauser er knyttet til en sænkning i hjerterytme, åndedræt og blodtryk, mens hurtigt musik øger disse parametre.
Derfor kan det være en fordel for dig at lytte til begge dele. Hvis du vil afstresse efter en travl dag på arbejdet er det stille og rolig musik du skal lytte til, hvorimod du ved motion vil have gavn af at lytte til musik i et højt tempo – valget er dit.
Musik som efterligner naturens lyde kan virke stimulerende og beroligende på os. Jeg har lyttet til musik indenfor genren ”Stressless” som hjælper til afslapning. Denne form for musik efterligner ofte vanddråbers falden, vindens stille susen, fuglekvidder osv.
En af delforklaringerne på dette er, at vores hjernebark tolker musik som signaler der er knyttet til vores overlevelse, som så sætter en fysiologisk reaktion i gang.
Musikken spiller sammen med det belønningssystem vi har for at øge vores velvære. Der er kemiske reaktioner i kroppen, der fremkalder følelser af glæde og står i sammenhæng med, hvordan vi forholder os til hinanden. Som beskrevet gennem nationalsangen øverst i indlægget.
Forskerne konkluderer, at bevisliggørelsen for, at musik har en positiv virkning, når det omhandler motivation, stress, nydelse, sociale forbindelser og immunforsvar m.fl., er stadigt stigende.
Derfor er det altid skønt at lytte til musik. Find det musik, du mener er det rigtige for dig i den livssituation du står i lige nu.
Med bedste hilsner
Sara
Kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/musik-virker-mod-stress-og-angst