Spring til indhold

Grænsesætning og hvorfor!

Del dette indlæg

Som mennesker har vi brug for at sætte grænser i alle vores forhold. Det er både i forhold til vores kæreste/ægtefælle, børn og venner. Hvis vi ikke gør det, vil vores værdier og person være under konstant angreb.

Hvorfor er det så vigtigt at sætte grænser?

Når vi er i stand til at respektere vores egne grænser og andres, vil vores forhold blive mere stabile samt sundere. Der vil eksistere en gensidig respekt i dine forhold til andre.

Netop at sætte grænser betyder IKKE at du skal forsvare dine meninger og overbevisninger for enhver pris. Det betyder heller ikke at være oprigtig på alle tidspunkter og ikke tage sig af, hvad andre føler eller mener.

Hvis vi skal tættere på, så betyder det at sætte grænser at lade alle mennesker vide, hvad du har behov for og hvad du ønsker. Dette kan være noget helt andet, end hvad de ønsker eller har brug for. Det er faktisk okay for det betyder nemlig, at du skal fortælle, hvad du vil være med til, og hvad du ikke vil være med til, men uden at glemme andres behov og ønsker – du skal tage hensyn til, hvad andre føler og mener.

Hvad forhindrer dig i at sætte grænser?

Hvorfor sætter du så ikke grænser og siger nej, når du har behov for det? Det kan måske være frygten for afvisning.

Det kan f.eks. være din kæreste/ægtefælle beder dig om hjælp. Det har du imidlertid ikke lyst til, eller måske tror du ikke, det er den rigtige ting at gøre. Hvorfor ender du ofte med at gøre det, selvom du slet ikke har lyst eller ønsker at gøre det? Det gør du fordi du er bange for, at dit forhold kan komme ud i skænderier og konflikter, hvis du ikke gør det, det er netop derfor du siger ja.

Det kan være du prioriterer andre folks behov frem for dine egne, og du føler dig skyldig, hvis du siger: nej til en andens forespørgsel. Du er bange for, at de tror, du er en dårlig person, egoistisk eller en god ven fordi du ikke hjælper.

Psst skal jeg fortælle dig en hemmelighed – dine tanker lyver for dig og overdriver ofte. Det er selvfølgelig klart, at du ikke er en dårlig person for ikke at tilsidesætte dine egne planer, for at gøre, hvad de vil have dig til at gøre, eller for at prioritere dine interesser over deres – alt andet lige, vil de respektere dig for at være tro mod dig selv.

Det er klart at du ikke skal egoistisk og altid sætte dine egne behov over andre folks. Du skal heller ikke altid sætte andre folks behov over dine. Her skal du finde balancen i hvordan det fungere for dig. Det kan være du er inviteret til tante Annas rundefødselsdag – egentlig har du ikke lyst, men hvad tror du tante Anna siger, hvis hendes niece ikke kommer?

Du har sandsynligvis svært ved at sige “nej”, fordi du har en tendens til at tage ansvar for opgaver, som overhovedet ikke er dit ansvar. For eksempel at hjælpe andre med at gøre deres arbejde, når de sagtens selv kunne gøre det. Eller forsøge at løse en vens problem, når det virkelig ikke er op til dig at gøre det. En anden hemmelighed – dine relationer elsker dig, for den du er, også når du siger nej, ellers er relationen ikke en rigtig tæt relation.

Hvorfor er det så vigtigt at lære at sætte grænser?

En af fordele ved at sætte grænser er, at du lærer dig selv og dine behov bedre at kende. Det betyder at være opmærksom på, hvad du vil være med til og hvad du har brug for på alle tidspunkter. Spørg altid dig selv, hvad du ønsker. Hvad du har brug for, og hvad der får dig til at føle dig godt tilpas.

Samtidig giver grænser mulighed for at respektere dig selv mere. Som følge heraf vil andre respektere dig for de grænser, du sætter.

Fordelene for selvværdet

Når du sætter grænser, vil det også resultere i en stigning af selvværdet, fordi du tager dine egne behov alvorligt og giver dig selv den plads, du har brug for.

Du vil føle dig bedre tilpas og det øger din selvtillid. Du mister frygten for, at mennesker ser dig, som du virkelig er. Du vil endelig kunne give slip på den konstante stress ved at se, om ikke noget eller nogen vil afsløre eller skade din sårbarhed.

Ja, du vil faktisk føle dig fri til at udtrykke dine behov, uanset hvordan andre tager der, og uden at føle dig skyldig over ikke at gøre, som andre forventer, du skal gøre.

Sunde og afbalancerede forhold

Som person vil du være i stand til at gøre det klart for andre, hvordan du vil have dem til at snakke med dig. Det vil give dig en masse personlig tilfredshed. På denne måde vil frustration og stress på grund af manglende grænser ikke længere være en del af dine relationer.

Når du er i stand til at respektere dine egne grænser og andres, vil dine forhold blive sundere og mere stabile med tiden. Der vil være gensidig respekt i de fleste af dine relationer, og ingen af dem vil føle at nogens grænser bliver overtrådt.

Kort sagt, lær at sætte grænser for andre mennesker. Det vil give dig mulighed for at skabe og styrke aspekter af dit egen personlige velvære. Det giver dig mulighed for at identificere og afgrænse dine egne behov på en passende måde. Så du får lyst til at være ansvarlig for dine valg. Dette skaber en følelse af ansvar i de beslutninger, du tager i dit liv.

Med bedste hilsner

Sara


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.