Spring til indhold

Taknemmelighed – lille ord – stor betydning

Del dette indlæg

Når jeg skriver om taknemmelighed mener jeg ikke den almene dannelse, der hvor vi siger tak for mad, tak for gaven, tak fordi jeg måtte komme osv. NEJ det er den dybere taknemmelighed. Det som vi ofte glemmer, er taknemmeligheden for de mennesker, ting, forhold og meget andet, vi har.

I bloggen kommer jeg med nogle få øvelser, som kan hjælpe dig med at øge din taknemmelighed, og dermed også din tilfredsstillelse med dit liv.

Vi oplever, at dagene og ugerne drøner afsted. Derfor får vi ikke altid stoppet op og mærket efter hvordan vi har det eller får udtrykt taknemmelighed for alt det gode, som vi oplever.

Positiv psykologi er videnskaben om menneskelig trivsel. Der eksisterer megen forskning indenfor dette område, som bl.a. velvære, livskvalitet, det gode liv, arbejdsglæde, positiv motivation, håb, nydelse, flow, styrker, TAKNEMMELIGHED, humor, optimisme, mental fitness/robusthed, resiliens osv.

Et af de vigtigste karaktertræk ift. trivsel er, som forskningen viser, taknemmelighed. En gennemgang fandt at taknemmelighed påvirker helbredet og har positiv effekt på både den mentale og fysiske sundhed. Et andet studie fra 2015 fandt at taknemmelighed var associeret med bedre humør, bedre søvn, mindre træthed og bedre kredsløb. Et tredje studie viste sammenhæng mellem taknemmelighed og depression, fordi taknemmelighed modvirker depressive symptomer og mindsker rumination (tankerne kører i ring) og øger følelsen af at have mental fred og ro inden i.

På daglig basis er der en simpel øvelse i at udøve taknemmelighed. Det er en øvelse, der bliver brugt meget inden for Positiv Psykologi og i terapimetoden Kognitiv Adfærdsterapi. Det er en taknemmeligheds-liste. Den går ud på, at du hver dag skriver ned, hvad du er taknemmelig for fra dagen, som er gået. Det går, med andre ord ud på, at du sætter tid af til at tænke tilbage på dagen som er gået, hvor du tænker over og mindes, hvad du helt specifik værdsatte lige ved denne dag. Det kan være stort som småt, og der er ikke nogen forkerte eller rigtige rammer. Det kan være alt lige fra et kram fra din ægtefælle eller dit barn til noget helt livsændrende, som løse en svær opgave på arbejdet. Den eneste ”regel” er, at det skal være noget som DU selv sætter pris på, og ikke noget du har lært eller at du burde sætte pris på eller lignede.

Hvordan gør du?

  1. Beslut dig for, hvor mange ting du vil være taknemmelig for. Det er op til dig, der findes ikke et bestemt antal.
  2. Beslut dig for, hvor du skriver dem. Du kan gøre det i en kinabog, på din mobil eller noget helt andet sted. Du kan også sende det til en ven eller partner, så det er en form for fælles aktivitet, så I husker hinden på det og holder hinanden op på det.
  3. Find det tidspunkt, som passer dig bedst og sæt en alarm som reminder på telefonen. Rigtig mange kan lide at gøre det om aftenen, fordi det gør, at de sover bedre om natten – du bestemmer helt selv, hvornår det passer dig.
  4. Du gør det kontinuerligt. Det tager tid at ændre tankemønstre og vaner, for nogle tager det ikke så lang tid, for andre tager det lidt længere. Derfor anbefaler jeg, at du aftaler med dig selv at lave øvelsen hver dag de næste tre uger – også på dage, hvor du tænker, at der ikke skete noget som helst godt – husk selv de små ting tæller. En del af denne øvelse er at opdage, at der ALTID er noget at være taknemmelig for.
  5. Læs dem igennem en for en og bliv i følelsen og mindet, så du mærker det i din krop, så du både tænker og føler taknemmeligheden.

Taknemmeligheds-brev

Du kan også skrive et taknemmelighedsbrev. Du skal starte med at tænke på en, som du er taknemmelig for. F.eks. en som har haft stor indflydelse på dit liv – eller bare en som du holder af. Det behøver ikke være en, som du har kontakt med i dag. Du skal finde et sted, hvor du kan sidde i fred og ro til at skrive brevet. Du bestemmer selv, hvor lang tid du vil bruge, men forsøg at sætte i hvert tilfælde 10-15 minutter af til det. Tænk på den du gerne vil skrive til, og beskriv i dit brev hvorfor du virkelig sætter pris på dem. Kom med specifikke eksempler og detaljer. Når du er færdig kan du vælge at gøre med brevet hvad du vil – f.eks. smide det ud, gemme det, eller sende det til personen du skrev det til (hvis det er muligt). Det er helt op til dig.

Sig tak

En anden øvelse i taknemmelighed, er at gøre en bevidst indsats for at lægge mærke til, når andre gør gode ting. Det kan både være noget de gør for dig eller for andre. Når du gør dette, bliver du mere opmærksom på, at alle gode ting, som mennesker omkring dig gør hele tiden. Mange af tingene kan nemlig være så små og nemme at overse, som at holde døren for en som har hænderne fulde, eller sørge for at lave kaffe nok til andre også kan få en kop. Hvis du har modet, så sig det til personen, at du lægger mærke til det de gør, og sig TAK. Når du siger TAK, giver du både noget positiv respons tilbage og du tydeliggør, at du værdsætter personen.

Nogle af øvelserne giver jeg til mine klienter. Det at få øje på alt det gode, som trods udfordringer sker i deres liv, hjælper dem meget.

Jeg håber du kan bruge nogle af øvelserne.

Med bedste hilsner

Sara

 

Nogle få kilder:

https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.84.2.377

At lykkes, Seligman, Martin, Mindspace, 2018, 1. udgave, 3. oplag

Positiv Psykologi, Red. Nørby, Simon og Myszak, Anders, Hans Reitzels forlag 2014, 2. udgave, 2. oplag.


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.