Spring til indhold

COACHING-PSYKOLOGI & POSITIV PSYKOLOGI – FORSKELLENE

women, sidewalk, city
Del dette indlæg

Coaching er ikke bare coaching.

Positiv Psykologi er en gren inden for psykologien, der fokuserer på studiet af positive aspekter af menneskelig adfærd og oplevelse, såsom trivsel, optimisme, taknemmelighed, medfølelse og styrker.

Det adskiller sig fra traditionel psykologi, der ofte fokuserer på at behandle psykiske lidelser, sorg, smerte og problemer.

Man begyndte at interessere sig for Positiv Psykologi, fordi man fik den tanker, at det er lige så vigtigt at fokusere på at opbygge positive og støttende kvaliteter og trivsel som det er at behandle psykiske problemer. Målet er at øge livskvaliteten, trivsel og evnen til at håndtere modstand i livet!

Som du kan læse, er der altså forskning bag, og dermed adskiller Positiv Psykologi og brugen heraf, sig væsentligt fra alt andet coaching og coaching-tilgange.

I modsætning til den traditionelle – eller den “oprindelige” – coaching-tilgang, hvor der ikke er forskning bag og ingen studier for, at det har en virkning, så er Positiv Psykologi rettet mod processen, udviklingen og er samtidig anerkendt, hvor den “oprindelige” tilgang er og var meget målfokuseret og en ikke-anerkendt tilgang.

Positiv Psykologi har bidraget til udviklingen af forskellige interventioner og terapeutiske tilgange, der sigter mod at forbedre trivsel og mental styrke og sundhed.

Positiv Psykologi har, som ved traditionel psykologi, fokus på “nældens rod” og er ikke symptombehandling, som de tidligere coachingmodeller ofte er.

Målet med Positiv Psykologi er ikke blot at fjerne eller lindre symptomer på psykiske lidelser, men også at fremme positive og gode oplevelser og kvaliteter hos den enkelte og gruppen, f.eks. på arbejdspladsen, i parforholdet, i forholdet til andre mennesker osv. osv.  

Ligeledes adskiller Positiv Psykologi og coachingpsykologien sig fra andre coaching-tilgange ved, at der ikke er modeller at køre efter. Dette betyder at coachen skal tilpasse sig sin klient og ikke omvendt, hvor klienten skal tilpasse sig modeller. Det kan som coach være udfordrende, at skulle tilpasse sig klienten, derfor er det enormt vigtigt, at coachen har uddannelsen og kendskabet til positiv psykologi.

Derfor er niveauet og kravet til at bruge Positiv Psykologi noget højere end andre coaching-tilgange.

Jeg håber, du har fået en forståelse for, at coachingen gennem positiv psykologi IKKE bare er noget man kan gøre uden viden om det.

Med bedste hilsner

Sara

 

Nogle få kilder:

Seligman, Martin: At lykkes – en perspektivrig positiv psykologi om lykke og trivsel

Red. Nørby, Simon og Myszak, Anders: Positiv psykologi – En introduktion til videnskaben om velvære og optimale processer

Stelter, Reinhard: Tredje generations coaching – en guide til narrativ-samskabende teori og praksis


Del dette indlæg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.